Foto: Arso
Foto: Arso

Zaradi toplega zraka v višinah bo namreč kljub vetru ponekod še vedno prisoten temperaturni obrat, ki bo onemogočal redčenje onesnaževal, navaja Agencija RS za okolje (Arso). Zato predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev dejavnosti na prostem.

Omejite bivanje na prostem

Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da ima lahko onesnaženost zraka z delci pomembne vplive na zdravje ljudi. Svetujejo, naj bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih dejavnosti, omejimo se na sprehod. Omejimo tudi fizične dejavnosti, zlasti na prostem.

Prav tako priporočajo, da bivalne prostore učinkovito prezračujemo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Če imamo vgrajene prezračevalne sisteme, pa v njih uporabljajmo za delce visoko učinkovite HEPA-filtre.

Prebivalci naj bodo pozorni tudi na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. "To so opozorila, da je treba fizične napore zmanjšati," so poudarili. Kronični pljučni in srčno-žilni bolniki pa morajo biti pozorni na "pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajno utrujenost, ki lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni". "V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč," so zapisali.