Testiramo in pišemo v sodelovanju z:

Klemen Dolenc – tekaški trener in dolgoletni vodja Poletovih tekaških testov pri časopisu Delo.
Nataša Čebokli Bleiweis – profesionalna trenerka atletike, profesorica športne vzgoje in magistra kinezioloških znanosti.
Roman Kejžar – 3-kratni udeleženec Olimpijskih iger in še vedno aktualni državni rekorder v maratonu in polmaratonu.

Foto: Sport agent, Mizuno
Foto: Sport agent, Mizuno

Pomlad je čas, ki za tiste, ki tečejo, pomeni, da ni več šale – je zgolj veselje in užitek in le-ta prihaja skozi podplate, ki so doma v kakovostni tekaški športni obutvi.

V tisti, katere simbol je "ptič, ki teče" – to je zaščitni znak Mizuna, ki predstavlja vero v japonski koncept univerzalnega pristopa k športu z neomejenim prostorom in energijo.
So stvari, ki jih, če ste tekačica ali tekač, preprosto morate vedeti. Še zlasti, če prisegate na tekaško obutev Mizuno.

Mizuno je v tekaškem svetu pojem vrhunske kakovosti in ob tem ni treba česarkoli dodajati. To, kar Mizuno predstavlja v tekaškem svetu, ni nastalo čez noč, kakovost je nastajala skozi stoletje in več - podjetje Mizuno Kabushiki-gaisha je bilo namreč ustanovljeno leta 1906 v Osaki.

Mizuno izdeluje nekatere od najboljših tekaških modelov v izjemni svetovni konkurenci mnogih vrhunskih izdelovalcev športne obutve.
Mnogo je dobrih, a le malo zares izbranih – in na mnogih med izbranimi je znak "ptiča, ki teče".

Foto: Sport agent, Mizuno
Foto: Sport agent, Mizuno

Svet, tudi tekaški, se je v zadnjih letih silovito spremenil – no, vsaj v tekaškem še vedno velja pravilo, da je potrebno najti ustrezno razmerje med blaženjem, stabilnostjo in odzivnostjo. Pri Mizunu so se potrudili najti ustrezna razmerja za vsak tip tekača posebej in poleg razmerja med blaženjem, stabilnostjo in odzivnostjo so se japonski snovalci tekaške obutve posvečali skrivnosti, ki se ji reče enakomeren prehod od stopala s prstov na peto - in obratno.

Tehnologije v Mizunovih copatih je ne zgolj veliko, pomembno je, da tudi deluje.

Da je vaš korak tako udoben, je prav, da veste, da je v vašem copatu vgrajena Mizuno Wave valna plošča, ki zagotavlja stabilno amortizacijo.

Na novo razvita Enerzy pena v podplatu pri vsakem koraku zagotavlja dodatno blaženje in odboj, bolje, vrnitev energije za nov, hitrejši in lažje izveden korak.

Ko govorimo o Mizunu v Sloveniji, je treba povedati, da so bili Mizunovi tekaški copati prvi gostje na preskusih tekaških copat pri nas. To je bilo pred četrt stoletja!
Na velikih primerjalnih testih Mizunovi copati niso nikoli manjkali in tudi tu se je gradilo že pregovorno zaupanje Slovencev v Mizunovo tekaško obutev.

Tudi letos je bilo tako: skupina preizkuševalcev tekaških copat, ki je pred desetletji začela s testi tekaške obutve, in ki je "odtekla" na stotine različne tekaške obutve, je bila letos povabljena na zahteven preskus Mizunovih tekaških copat v pravljično okolje Završnice.

Zakaj tja? Ker je Mizuno namreč od nekdaj, tako na Japonskem kot pri nas, tesno povezan z naravo.
Prepričani smo, da nam je tudi tokrat uspelo postaviti Mizunove copate pod drobnogled, ki je potreben, da smo sposobni razložiti, kako pomembno je za nogo, da se ji tekaška obutev ustrezno prilega.

Namreč, naša hoja in včasih tudi oblika stopal se sčasoma največkrat nekoliko spremenita, kar pomeni, da bomo morda morali zamenjati obutev, v kateri tečemo.

V Završnici smo dobili veliko odgovorov, kako to storiti.

Mizunova športna obutev pomlad/poletje 2023

Foto: Sport agent, Mizuno
Foto: Sport agent, Mizuno

Mizuno že desetletja razvija in izdeluje športno opremo in seveda tudi tekaške copate, katerih osnovna značilnost je športna funkcionalnost.

Ciljna skupina so športniki, tako tekmovalci kot rekreativci, ki za veselje v teku želijo in tudi zahtevajo tehnično najbolj izpopolnjene izdelke.
Tako ljudje na splošno kot seveda tudi tekači se med seboj razlikujemo, zato je Mizunova raziskovalna ekipa razvila več modelov copat, med katerimi lahko vsak tekač zase najde najbolj ustreznega.

Vodilo strokovnjakov je bilo izdelati visoko kvaliteten izdelek, ki omogoča tako vrhunskemu kot rekreativnemu športniku neovirano gibanje do meja njegovih sposobnosti, istočasno pa zmanjšuje možnosti poškodb.

Mizunova tehnologija v tekaških copatih omogoča blaženje, stabilnost, nadzor gibanja in lahkotnost v teku. Čeprav smo si tekači različni, imamo nekaj temeljnih značilnosti: telesno maso, obliko noge in stopala, način hoje in teka, pa tudi intenzivnost in pogostost vadb in tekmovanj.

Mizuno je vse te značilnosti upošteval pri razvoju nove funkcionalne razdelitve copat, ki so jo poimenovali COMPATH. To pomeni udoben prehod stopala pri vsakem koraku, po tej funkcionalni razdelitvi pa tekaške copate glede na namen razdelimo v tri glavne skupine:
KOMFORTNA /FLOATING
DINAMIČNA/ WIND
ODZIVNA /EARTH

Optimalna kombinacija blaženja, stabilnosti in odzivnosti z Mizuno Wave tehnologijo " W" v kombinaciji z Mizuno Enerzy penami v vmesnem podplatu.

Foto: Sport agent, Mizuno
Foto: Sport agent, Mizuno

To sta vrhunski tehnologiji, ki združujeta tri elemente, potrebne za odličnost tekaške obutve – blaženje, stabilnost in odzivnosti.

Vemo, da se med tekom v vsem telesu pojavijo prekomerne sile in napetosti, zato je za preprečitev tudi najmanjše nevarnosti poškodb nujno zagotoviti pravo kombinacijo blaženja in stabilnosti. In pri Mizunu to znajo.

Plošča Wave nudi odlično blaženje, ki nastane z razpršitvijo sile udarca po večji površini.
Stabilnost tehnologije Wave se kaže v zunanjih (bočnih) in notranjih (medialnih) področjih tekaškega čevlja, ki je zasnovan tako, da stabilizira stopalo. Bistveni elementi blaženja in stabilnosti v plošči Wave so zasnovani tako, da je to primerno za vsak tip športnih copat, kar se odraža v najlažjih in tehnološko najbolj naprednih čevljih z najvišjo učinkovitostjo.
Ko boste tekli ali počeli kaj drugega po športno v Mizunovih copatih, morda sploh ne boste vedeli, kako veliko tehnologije podpira vaš užitek in stik z naravo.

Mizuno Enerzy – to je nov material v mesnem podplatu, ki je mehkejši in zato bolje blaži in daje veliko več povratne energije kot vsi do sedaj znani materiali. S povečano povratno energijo je tek hitrejši.

Ko tečemo po cesti

Kako priljubljeni in kakovostni so Mizunovi tekaški copati, dokazuje tudi veliko število tekačic in tekačev, ki si na različnih razdaljah sploh ne predstavljajo, da bi obula kaj drugega kot copate japonskega proizvajalca veselja po tekaško. In tudi nova sezona prinaša veliko kakovostnega veselja.

Glavna prednost Mizunovih tekaških copat je razmerje med blaženjem, stabilnostjo in odzivnostjo ter enakomernim prehodom prsti-peta in obratno.

Foto: Sport agent, Mizuno
Foto: Sport agent, Mizuno

NEVTRALNI MODELI:

WAVE SKY 6 (komfortni – nevtralni model)

Ta vrhunski tekaški copat je namenjen nevtralnim tekačem, ki si želijo maksimalnega udobja in blaženja.
Wave Sky 6 je vrhunski nevtralni tekaški model s poudarkom na udobju in blaženju. Nov zgornji del copata sestavlja dvoslojna tekstilna AeroHug mrežica, ki zagotavlja dodatno udobje in oporo stopalu. Spodnji sloj je bolj elastičen in nudi odličen oprijem, zgornji pa je manj elastičen, zato zavira prekomerno raztezanje in deluje kot stabilizator.
Ta model je najbolj primeren tudi za težje tekače zaradi stabilnosti, ki jo zagotavlja nova Foam Wave valna plošča.

Vmesni podplat je sestavljen iz kombinacije Enerzy in Enerzy Core pen, ki tekaču nudita še več udobja, blaženja in odzivnosti. Mizuno Foam Wave konstrukcija vmesnega podplata zagotavlja boljšo torzijsko stabilnost tekaškega copata.
Podplat je narejen iz X10 karbonske gume; ta zagotavlja odličen oprijem na različnih podlagah.

Teža copata: 310 g (moški) / 265 g (ženski)
Priporočamo ga kot vrhunski tekaški model za bazične priprave športnikov vseh panog.

Primernost glede na hitrost našega teka:
10 km: 50 min; tempo okrog 5:00 min/km.
21 km: 2 uri; tempo 5:42/km.
42 km: 4 h 15 min; tempo okrog 6:00 min/km.

Foto: Sport agent, Mizuno
Foto: Sport agent, Mizuno

WAVE SKYRISE 4 (komfortni – nevtralni model)

Vrhunski copat, ki je namenjen nevtralnim tekačem, kateri si želijo veliko udobja in blaženja.
Wave Sky Rise 4 je nov nevtralni rekreativni tekaški model s poudarkom na udobju in blaženju. Zgornji del sestavlja nova brezšivna konstrukcija iz Smooth Strech tkanine, ki nudi še boljši oprijem zgornjega dela stopala.

Vmesni podplat je sestavljen iz kombinacije Enerzy in Enerzy Core pen, ki tekaču nudita še več udobja, blaženja in odzivnosti. Mizuno Foam Wave konstrukcija vmesnega podplata pa zagotavlja boljšo torzijsko.
Podplat je sestavljen iz X10 karbonske gume, kar pomeni odličen oprijem na različnih podlagah.

Teža copata: 295 g (moški) / 245 g (ženski)
To je zelo primeren model tudi za vse tekače začetnike.

Primernost glede na hitrost teka:
10 km: 60 min; tempo okrog 6:00 min/km.
21 km: 2 uri; tempo 5:42/km.

Foto: Sport agent, Mizuno
Foto: Sport agent, Mizuno

WAVE RIDER 26 (dinamični – nevtralni model)

Gre za vrhunski tekaški copat za vse, ki si želijo hiter, lahek in odziven nevtralen copat.
Popolnoma nova, sicer že 26. izvedba legendarnega Wave Rider copata nudi še več udobja in odzivnosti. Zgornji del copata sestavlja dvoslojna tekstilna AeroHug mrežica za dodatno udobje in oporo stopalu. Spodnji sloj je elastičen in nudi odličen oprijem, zgornji pa je manj elastičen, zato zavira raztezanje in deluje kot stabilizator.

Vmesni podplat je sestavljen iz Enerzy pene. Novi WAVE RIDER 26 ima še dva milimetra več pene, zato tekaču nudi še več udobja, blaženja in odzivnosti.
Mizuno Wave valna plošča v vmesnem podplatu zagotavlja boljšo torzijsko stabilnost in odzivnost tekaškega copata.
Podplat je sestavljen iz X10 karbonske gume. To je sopomenka za odličen oprijem na različnih podlagah.

Teža copata: 285 g (moški) / 235 g (ženski).
Ta model priporočamo vsem rekreativnim tekačem, ki si želijo hitrega teka v kombinaciji udobja, blaženja in odzivnosti na vseh tekaških razdaljah.

Primernost glede na hitrost teka:
10 km: 50 min; tempo pod 5:00 min/km.
21 km: 1 h 30 min; tempo 4:16 min/km.
42 km: 3 ure 15 min; tempo pod 4:37 min/km.

Foto: Sport agent, Mizuno
Foto: Sport agent, Mizuno

STABILNI/ZA PREPREČEVANJE PREKOMERNE PRONACIJE:

WAVE HORIZON 6 (komfortni – pronacijski model)

Najvišja kakovost tekaškega copata - namenjen je težjim tekačem in prekomernim pronatorjem, ki si želijo maksimalnega udobja, blaženja in stabilnosti.
Horizon 6 je vrhunski pronacijski tekaški model s poudarkom na udobju, blaženju in stabilnosti. Zgornji del copata sestavlja dvoslojna tekstilna AeroHug mrežica za še večje udobje in oporo stopalu. Spodnji sloj je elastičen, a zagotavlja odličen oprijem, zgornji pa je manj elastičen, zato zavira raztezanje in deluje kot stabilizator. WAVE HORIZON 6 je primeren tudi za težje tekače zaradi stabilnosti, ki jo daje nova Foam Wave valna plošča.

Vmesni podplat je narejen iz kombinacije Enerzy, Enerzy Core in U4icX pene, ki tekaču nudi še več udobja, blaženja in odzivnosti. Mizuno Foam Wave konstrukcija vmesnega podplata je sinonim za boljšo torzijsko stabilnost tekaškega copata.
Podplat je seveda iz X10 karbonske gume, to je zagotovilo za odličen oprijem na različnih podlagah.

Teža copata: 320 g (moški) / 280 g (ženski)
Wave Horizon 6 priporočamo tekačem, ki imajo težave s prekomernim zvračanjem stopala navznoter ob enem pa si želijo še vedno veliko udobja in blaženja.

Primernost glede na hitrost teka:
10 km: 50 min; tempo okrog 5:00 min/km.
21 km: 2 uri; tempo 5:42/km.
42 km: 4 h 15 min; tempo okrog 6:00 min/km.

Foto: Sport agent, Mizuno
Foto: Sport agent, Mizuno

WAVE INSPIRE 19 (odzivni – pronacijski model)

Vrhunski tekaški copat za prekomerne pronatorje, ki si želijo hitrosti, udobja in stabilnosti.
Že 19. izvedba legendarnega modela Wave Inspire prekomernim pronatorjem nudi še več udobja, odzivnosti in prave opore. Dvoslojna tekstilna AeroHug mrežica sestavlja zgornji del copata in nudi stopalu dodatno udobje in oporo. Spodnji sloj je elastičen in nudi odličen oprijem, zgornji pa je manj elastičen, zavira raztezanje in deluje kot stabilizator.

Vmesni podplat je iz Enerzy pene, kar pomeni še več udobja, blaženja in odzivnosti.
Mizuno Wave - valna plošča v vmesnem podplatu zagotavlja boljšo torzijsko stabilnost in odzivnost tekaškega copata. V novi izvedbi valna plošča še bolje podpre stopalni lok na najpomembnejših točkah in preprečuje prekomerno posedanje stopalnega loka na vsakem koraku.
Podplat je iz X10 karbonske gume, za odličen oprijem na različnih podlagah.

Teža copata: 305g (moški) / 245g (ženski)
Model, ki ga priporočamo vsem športnikom za blaženje težav s prekomerno pronacijo.

Primernost glede na hitrost teka:
10 km: 50 min; tempo okrog 5:00 min/km.
21 km: 2 uri; tempo okrog 5:42 min/km.
42 km: 4 h 15 min; tempo okrog 6:00min/km

Foto: Sport agent, Mizuno
Foto: Sport agent, Mizuno

Copati za v naravo – trail tek

Trail tek je v zadnjih letih prava malo revolucija po tekaško in pomeni še pristnejši stik z naravo. Seveda zahtevnejše podlage za tek pomenijo, da mora biti naš korak čvrst in varen, in pri Mizunu so se temu posvetili z vso pozornostjo.

Foto: Sport agent, Mizuno
Foto: Sport agent, Mizuno

WAVE MUJIN 9

Zagotovo vrhunski trail tekaški copat je namenjen tekačem, ki si želijo maksimalnega udobja, blaženja in stabilnosti za tek po brezpotjih.
Novi Mujin 9 je vrhunski trail model s poudarkom na udobju, blaženju in stabilnosti, kar je nujno za izredno udoben tek v najbolj zahtevnih pogojih. Nova zgornja konstrukcija tega copata nudi več udobja in dodatno zaščito stopalu za tek po neurejenih površinah. WAVE MUJIN 9 je primeren tudi za pohodništvo in sprehode.

Vmesni podplat je sestavljen iz kombinacije Enerzy in U4iCX pen, ki tekaču nudita še več udobja, blaženja in odzivnosti.
Mizuno Wave valna plošča v vmesnem podplatu zagotavlja boljšo torzijsko stabilnost in odzivnost tega copata.
XtaGrip oblika podplata skupaj z Michelin gumo omogoča odličen oprijem na različnih podlagah.
Teža copata: 340 g (moški) / 290 g (ženski)

Foto: Sport agent, Mizuno
Foto: Sport agent, Mizuno

WAVE DAICHI 7

Zelo odziven copat najvišje kakovosti za trail tek, namenjen je tekačem, ki si želijo udobja, hitrosti in stabilnosti za tek po brezpotjih.
Daichi 7 je vrhunski trail tekaški model s poudarkom na hitrosti, udobju in stabilnosti. Nova izvedba modela je lažja, ima manjši padec višine stopala s pete na prste (razlika je 8 mm), zgornji del copata pa sestavlja nova konstrukcija s SmoothStrech tkanino, ki omogoča še boljše prileganje stopalu. Ta model je primeren tudi za pohodništvo in sprehode.

Vmesni podplat je sestavljen iz kombinacije U4iCX in AP+ pen, ki tekaču nudita odlično udobje in blaženje.Mizuno Wave valna plošča v vmesnem podplatu pa zagotavlja boljšo torzijsko stabilnost in odzivnost tega trail tekaškega copata.
Podplat sestavlja Michelin guma, ki zagotavlja odličen oprijem na različnih podlagah.
Teža copata: 300 g (moški) / 255 g (ženski)

Foto: Sport agent, Mizuno
Foto: Sport agent, Mizuno

Vse aktualne model v Sloveniji najdete na prodajnih mestih Intersport, Hervis in Sport Vision.