V glasbenih izvedbah je dosleden, naravno iskriv ter na prav poseben način povezuje jasnost in domišljijo.

Razgledan in radoveden glasbenik visoke zvočne občutljivosti postavlja svoje interpretacije v širši kontekst, posveča se tudi dirigiranju in glasbenemu vodenju ansamblov klasicistične zasedbe. Med priznanji njegovega dela so grammy, nagrada grammophone ter niz častnih imenovanj, medalj in doktoratov. Za svoje glasbene zasluge je bil leta 2014 povzdignjen v viteški red, 2021 je prejel ugledno nagrado Jean Gimbel Lane za pianistično poustvarjalnost, junija 2022 pa Bachovo medaljo mesta Leipzig kot »eden najpomembnejših Bachovih poustvarjalcev naše dobe«.

Brezčasni glasbenik očara vse generacije. Neverjeten um, osupljiv spomin in impresivna vztrajnost so le nekatere lastnosti, ki neposredno nagovarjajo poslušalca. S poglobljenimi interpretacijami, prefinjeno občutenostjo in nevsiljivo prezenco pritegne v nepozabno glasbeno izkušnjo še najzahtevnejše občinstvo.

Junija 2022 je v Cankarjevem domu navdušil na koncertu z Orkestrom dobe razsvetljenstva, ko je na fortepianu poustvaril dva Beethovnova klavirska koncerta, 7. marca pa se vrača v Gallusovo dvorano z recitalom.

Klavirski recitali so pomemben del Schiffovega umetniškega delovanja, zlasti ciklične poustvaritve klavirske literature Bacha, Haydna, Mozarta, Beethovna, Schuberta, Chopina, Schumanna in Bartóka. Od leta 2004 je v več kot dvajsetih mestih po kronološkem redu podal celoten cikel Beethovnovih klavirskih sonat.

Kot pojem odličnosti uteleša enega najimenitnejših glasbenikov našega časa, ki se je tudi na covidno obdobje odzval zanj značilno: uvedel je novo obliko napovedovanja programa neposredno na odru. Takšno muziciranje občuti kot veliko bolj iskreno, pri čemer občinstvu razkrije svoj izbor za dane koncertne razmere in razloži povezanost med izbranimi deli – kar poslušalcem obljublja vsekakor vznemirljivo doživetje!

7. marca ob 19:30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

NAKUP VSTOPNIC