Gre za daljšo odsotnost od dela, to pravico pa pridobijo vsi zaposleni po dopolnjenih petih letih delovne dobe pri podjetju.

Vsi vemo, da so zadovoljni zaposleni tudi najbolj učinkoviti zaposleni. Iz tega razloga želijo v Lidlu s številnimi ugodnostmi, tudi takšnimi, ki olajšajo združevanje poklicnega in zasebnega življenja ter aktivnosti v prostem času, ustvarjati prijetno delovno okolje.

Foto: Klemen Razinger
Foto: Klemen Razinger

Sodelavcem, ki so z njimi že pet ali več let, ponujajo možnost neplačanega službenega odklopa do treh mesecev, v tem času pa poskrbijo za plačilo vseh zakonsko predpisanih prispevkov. S tem v Lidlu Slovenija podpirajo bolj prožno razporejanje delovnega časa ter prilagajanje delovnika zaposlenemu in njegovim osebnim potrebam in željam. Hkrati pa želijo zaposlene spodbuditi, da si vzamejo čas zase in se na delovno mesto vrnejo z novo energijo in pripravljeni na nove izzive.

Zaposleni v Lidlu lahko službeni odklop, ki lahko traja do tri mesece, izkoristijo enkrat na pet let. Namenijo ga lahko za aktivnosti po svoji želji, v tem času pa je njihova zaposlitev varna – po izteku odklopa se vrnejo na svoje delovno mesto.

Potovanje, izobraževanje ali uresničitev sanj

Nemalo je Lidlovk in Lidlovcev, ki vsako leto izkoristijo možnost tovrstnega odklopa – razlogi za tako odločitev so različni. V tem času je delovno mesto varno, zaposleni pa si lahko brez slabe vesti ali skrbi, kaj bo z njegovo službo, privošči uresničitev sanj, nadaljevanje šolanja, kakšno posebno dogodivščino in podobno.

Med njimi je tudi Rosanda, Lidlova sodelavka v skladišču, ki bo ta čas namenila svoji družini. »To poletje je zame res posebno, saj uveljavljam službeni odklop. Do konca poletja tako nameravam še več časa preživeti z družino in si vzeti čas zase. Možnost službenega odklopa pa je res prišla ravno v pravem času, saj hkrati urejamo hišo in okolico, kjer dodaten par pridnih rok pride še kako prav.«

Foto: Rosanda je službeni odklop izkoristila tudi za prenovo hiše z okolico, česar se je lotila tudi sama. / osebni arhiv
Foto: Rosanda je službeni odklop izkoristila tudi za prenovo hiše z okolico, česar se je lotila tudi sama. / osebni arhiv

Biserka, Lidlova prodajalka, je službeni odklop izkoristila lani in se je odločila za potovanje. »V treh mesecih sem končno našla čas za daljše potovanje in si ogledala Italijo, Francijo, Španijo in Portugalsko. Bilo je resnično nepozabno, vrnila pa sem se polna nove energije in zagona,« pravi o svoji izkušnji s t. i. sabbaticalom, kot službenemu odklopu rečejo v tujini.

Foto: Biserka med raziskovanjem Evrope / osebni arhiv
Foto: Biserka med raziskovanjem Evrope / osebni arhiv

Lejla, ki je v Lidlu zaposlena v projektni organizaciji prodaje, je med službenim odklopom preizkusila, kako bi bilo živeti na Švedskem, saj je v tistem času razmišljala o selitvi v to državo. »Res sem vesela, da mi je Lidl omogočil tam preživeti več časa in bolje spoznati državo. Čeprav se na koncu nisem odločila za selitev, sem pridobila čudovite spomine s potovanja in izboljšala svojo švedščino,« pravi Lejla in dodaja, da se je v tem času resnično lahko odklopila od vsakdanjega življenja.

Foto: Lejla v Stockholmu / osebni arhiv
Foto: Lejla v Stockholmu / osebni arhiv

Lidl Slovenija je že štirikrat prejel mednarodni certifikat »Top Employer Slovenija« in »Top Employer Europe«, ki ga podelijo podjetjem, ki s svojimi izjemnimi kadrovskimi praksami, razvojnimi programi za zaposlene ter skrbjo za pozitivno in prijetno delovno okolje izstopajo v svetovnem merilu.

S strategijo Dober lajf za dober lajf Lidlovk in Lidlovcev

Zaposlenim v Lidlu in njihovim družinam so na voljo tudi številne druge ugodnosti in dejavnosti, ki pripomorejo k uravnoteženju poklicnega in zasebnega življenja ter k dobremu počutju vseh zaposlenih. Kot nosilci polnega certifikata Družini prijazno podjetje redno izvajajo razne aktivnosti, ponosni pa so tudi na kadrovsko strategijo Dober lajf, s katero se od letos naprej strateško lotevajo krepitve zdravja, zadovoljstva, razvoja in dobrega počutja na delovnem mestu.