Vključuje predstavnike različnih sektorjev in je zasnovan tako, da ponazarja uspešnost celotnega ameriškega delniškega trga. Mnogi vlagatelji menijo, da je to najboljši pokazatelj ameriškega borznega trga.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V letu 2023, ko smo se vse od januarja pogovarjali najprej o dvomestni inflaciji, potem pa o bančnih obrestnih merah, ki za vezane vloge prebivalstva do enega leta niso presegle enega odstotka, nad eno leto pa so ostale pod dvema odstotkoma, so kapitalski trgi pisali zgodbo višjih donosov.

Ameriški delniški indeks S&P je od začetka januarja do zadnjega dne avgusta 2023, merjeno v evrih, dosegel 16,02-odstotni donos.

Ponovno se je pokazalo, da biti preveč konservativen in se držati bančnih vlog ni najbolj optimalna izbira za finančno premoženje. A kljub temu imamo Slovenci 26,38 milijarde evrov svojih prihrankov na računih pri bankah in samo 4,5 milijarde evrov v vzajemnih skladih.

V poletnih mesecih smo med naključnimi vlagatelji izvedli anketo, kaj je tisto, kar zadržuje posameznika, da bi začel investirati. In rezultati slovenskih varčevalcev so sledeči: 36 odstotkov posameznikov je odgovorilo, da nimajo dovolj sredstev, 29 odstotkov nima dovolj znanja in ne ve, kje začeti, enak odstotek posameznikov pa je strah, da bi svoj začetni vložek izgubili.

Za kapitalske trge je značilna kratkoročna volatilnost: Na tržno ceno delnic vplivajo pričakovanja vlagateljev v prihodnosti, ki so odvisna od različnih geopolitičnih, makro in mikro dogajanj. Vsi naložbeni razredi so izpostavljeni volatilnosti, zato sta za investitorje pomembni dve načeli: diverzifikacije oziroma razpršenosti naložb in načelo dolgoročnosti. Marsikdo bo presenečen, ko bo prebral, da je kljub kratkoročnim nihajem zgodovinski dolgoročni povprečni letni donos na kapitalskih trgih 6,5-odstoten po inflaciji.

Če ste pripravljeni vložiti nekaj svojih prihrankov, na primer 2.000 evrov s ciljem, da jih spremenite v 5.000 evrov, vam bo udeležba na webinarju KAPITALSKI TRGI 2023: DRUGI POLČAS Obrestne mere, inflacija, AI, … pomagala razumeti vaše možnosti in usmeriti svojo naložbeno strategijo.

-->>>>PRIJAVITE SE NA WEBINAR

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Če niste prepričani, kaj bi morali storiti, vam lahko pogovor s finančnim svetovalcem pomaga ugotoviti najboljši pristop.

PRIJAVITE SE NA FINANČNI POSVET

Vabimo vas, da se nam pridružite v mesecu septembru, ko v družbi Generali Investments teče akcija brez vstopnih stroškov.*

Vas zanima več o varčevanju v vzajemnih skladih? Preberite si naš blog prispevek: Kako začeti investirati v 5 korakih .


*Generali Investments d.o.o., Dunajska 63, Ljubljana, upravlja Generali Krovni sklad s 15 podskladi. To je tržno sporočilo. Pred sprejemom katere koli končne naložbene odločitve glejte prospekt Generali Krovnega sklada z vključenimi pravili upravljanja in dokumente s ključnimi informacijami za vlagatelje. Ti dokumenti ter zadnje objavljeno letno poročilo krovnega sklada v slovenskem jeziku so vlagateljem v tiskani obliki brezplačno na voljo na sedežu družbe in na vpisnih mestih, v elektronski obliki pa na www.generali-investments.si.

Vlagateljem, ki so ali bodo pristopili k pravilom upravljanja kateregakoli podsklada Generali Krovnega sklada, njihova enkratna vplačila na TRR posameznega podsklada pa bodo prispela v času od 1. 9. 2023 po 0:01 uri pa do 1. 10. 2023 do vključno 0:01 ure zjutraj, družba v navedenem obdobju ne bo zaračunala vstopnih stroškov, določenih v prospektu in na spletni strani. Ugodnost velja tudi za vplačila v Moj izbor in prenos sredstev iz podsklada Generali MM, sklad denarnega trga – EUR. Popust ne velja za vstopne stroške pri obročnih vplačilih. Popusti se ne seštevajo.