Foto: Evropska komisija
Foto: Evropska komisija

Spretnosti – pomembna vrednota na trgu dela

V sodobnem spreminjajočem se delovnem okolju sta ključna dejavnika za poklicni uspeh prilagajanje trgu dela in nenehno učenje. Da bi osvetlila pomen vseživljenjskega učenja, se EU osredotoča na spodbujanje pomena ozaveščanja in izboljševanja spretnosti ter na krepitev naložb v poklicno usposabljanje in izobraževanje. To je še posebej pomembno za mlade, brezposelne in iskalce zaposlitve, ki lahko s pridobivanjem novih znanj in spretnosti povečajo svojo stopnjo zaposljivosti in konkurenčnost na trgu dela. Dobra novica je, da se lahko pri iskanju zaposlitve zanesejo na EU, ki je strateško oblikovala programe in pobude, s katerimi se lahko dodatno usposobijo za specifična delovna mesta, naučijo povsem novih spretnosti ali pa razširijo svojo mrežo globalnih stikov.

EU programi in pobude, ki pomagajo na poti do sanjskega poklica

Če prvič vstopate v svet dela ali pa želite spremeniti svoj poklicno pot, si lahko pomagate s številnimi programi in pobudami EU. Jamstvo za mlade vam odpira vrata do prvih korakov na poklicni poti. Glavni cilj pobude je zagotoviti, da mladi, stari od 15 do 29 let, po zaključku izobraževanja ali ob izgubi zaposlitve dobijo priložnost za zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo. Mladi od 18 do 29 leta lahko svoj potencial razvijate tudi s plačano delovno prakso in podporo mentorja v okviru pobude ALMA. Praksa poteka v drugi državi EU in traja od dveh do šestih mesecev. Če želite poleg pridobljenih spretnosti razširiti tudi svojo mrežo mednarodnih stikov in povečati možnosti za zaposlitev v globalnem okolju, se lahko prijavite na program Erasmus+. Tudi Pakt za znanja in spretnosti je lahko pravi ključ do poklicnega uspeha, saj ponuja prilagojeno usposabljanje za pridobivanje iskanih spretnosti, ki jih delodajalci danes najbolj cenijo.

Foto: Evropska komisija
Foto: Evropska komisija

Za vse, ki razmišljate o delu v tujini, je na voljo portal za zaposlovanje EURES, ki omogoča dostop do informacij o prostih delovnih mestih po vsej Evropi, hkrati pa nudi podporo pri iskanju zaposlitve v tujini. Nepogrešljivo orodje pri iskanju zaposlitev je tudi Europass, ki ponuja številna orodja in informacije, s pomočjo katerih boste lahko vaše kvalifikacije, spretnosti in delovne izkušnje predstavili na razumljiv in preprost način.

Pri vstopu na trg dela je ključnega pomena tudi prijava v nacionalni javni zavod za zaposlovanje, ki mladim, brezposelnim in iskalcem zaposlitve nudi strokovno pomoč pri zaposlovanju in poklicni orientaciji. Mladi do 30. leta starosti se lahko obrnete tudi na brezplačni infoservis Eurodesk, ki ponuja številne informacije o evropskih priložnostih – na primer o potovanjih, prostovoljstvu, študiju in pripravništvu v tujini ter drugih programih, ki jih financira EU.

Evropska unija je lahko zanesljiv sopotnik na vaši poti do poklica, ki ste si ga vedno želeli. Odkrijte in izkoristite bogat nabor programov in pobud, ki ne le odpirajo vrata do novih poti na vaši poklicni poti, temveč vas tudi poklicno izpopolnjujejo ter spodbujajo vašo osebnostno rast. Več informacij o programih in pobudah EU, ki podpirajo učenje novih spretnosti in nadgrajevanje obstoječih, najdete na spletnem mestu kampanje Lotimo se dela.


Članek je nastal v sodelovanju z Evropsko komisijo.