Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Čez Gorjance med zidanice

Prebivalci Novega mesta in okoliških krajev sebi pravijo Podgurci, ker živijo pod Gorjanci, okoli katerih so se spletli številni miti in legende. Če se čeznje podate v Belo krajino, se boste tudi sami lahko prepričali, da je ta pot po Dolenjski pravi navdih za domišljijo. Pri Dolnji Težki Vodi se cesta začne vzpenjati v nežnih serpentinah. Kmalu vas bo obdal gost bukov gozd. Na poti skozenj odprite okno ter globoko vdihnite prvinski vonj po vlažni zemlji in jesenskem listju. Pot se bo začela počasi spuščati, dokler pred seboj ne boste zagledali Bele krajine. Kmalu boste v Metliki, od tam pa ni daleč do reke Kolpe, ki je pravi raj za aktivne izletnike in počitnikarje.

Ob poti doživite še: turistične nastanitve v tipičnih dolenjskih zidanicah, Krajinski park Lahinja, izvir Krupe, črno človeško ribico v Jelševniku, obnovljeno zavezniško letalo DC-3 Dakota v naselju Otok, Belokranjski muzej v Metliki.

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Na Areh med drevesa

Ena najljubših poti Mariborčanov, ki znajo uživati za volanom, vodi iz Hoč do Areha na Pohorju. Ko vzpenjajočo se cesto obda gozd, ki ga samo občasno prekinejo travniki in posamezne hiše, se srce umiri in preda lepotam narave. Ostri zavoji, med katerimi posebej slovi tisti pred odcepom proti Bolfenku, od voznika zahtevajo zbranost in spretnost, varno vožnjo pa zagotavlja dober asfalt. Na Areh se odpravite vsakič, ko bi radi vdihnili polna pljuča svežega zraka. Pozimi je tu eno najbolj priljubljenih slovenskih smučarskih središč, v toplejših mesecih pa izhodišče za raziskovanje Pohorja peš ali s kolesi.

Ob poti doživite še: Muzej najstarejše trte na svetu v Mariboru, Akvarij-terarij Maribor, tek na smučeh na Pohorju, Bike park Pohorje, slap Šumik, učne in tematske poti, cerkev svetega Bolfenka, pohorsko kulinariko.

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Čez Vršič med vršace

Pot čez naš najvišji gorski prelaz je čudovita galerija stvaritev narave, ob njej pa boste srečali tudi številne spomenike burni zgodovine te alpske pokrajine. Do vrha vas z gorenjske strani čaka 24 serpentin, na eni od njih pa boste opazili Rusko kapelico, posvečeno graditeljem ceste. Na najvišji točki se ustavite, okrepčajte v eni od koč in poglejte v oči prelepi Ajdovski deklici, naravno vklesani v skalno steno Prisanka. Nato pa se po 26 serpentinah, obdanih z mogočnimi Julijskimi Alpami, počasi spustite v Trento. Sledite bistri Soči do Bovca in naprej do Kobarida, kjer si v eni od lokalnih gostiln privoščite slastne kobariške štruklje.

Ob poti doživite še: čudovite zlato rumene macesne na Slemenovi špici, okno v steni Prisanka, izvir Soče, spomenik Juliusu Kugyju v Trenti, Alpski botanični vrt Juliana, Soška korita, spominsko cerkev Svetega duha v Javorci, slap Kozjak, italijansko kostnico nad Kobaridom, Kobariški muzej.

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Vaše najlepše jesenske poti poganjamo z visokokakovostnimi gorivi Q Max iz Petrola, ki zagotavljajo več prevoženih kilometrov, boljšo zaščito ključnih motornih delov in manj trdnih delcev v izpuhu. Gremo?