Foto: GEN-I, d.o.o.
Foto: GEN-I, d.o.o.

Samooskrba pomeni proizvajanje lastne električne energije z mikro sončno elektrarno, s katero pokrivamo lastno porabo elektrike. Zagotavlja nam precejšnje prihranke na mesečnih računih za elektriko in omogoča prehod na čistejši vir energije.

Z zvišanjem cen električne energije v zadnjem obdobju se vse več gospodinjstev odloča za namestitev sončne elektrarne, saj to postaja smiselna dolgoročna in varna naložba. Na mesečnih računih za elektriko lahko po namestitvi sončne elektrarne dosežete do 75 % prihranka, hkrati pa postanete neodvisni od visokih cen energije in zmanjšate svoj ogljični odtis.

Med slovenskimi kupci sončnih elektrarn se jih je največ do zdaj odločilo za GEN-I Sonce, kjer strankam zagotavljajo kakovosten in strokoven pristop. Izgradnja sončne elektrarne z GEN-I Sonce poteka po načelu "vse na ključ", kar pomeni, da je v postopek in pogodbeno ceno vključeno vse, od začetnega svetovanja do končne montaže, vključno s pridobivanji soglasij, urejanjem dokumentacije in pridobitvijo sredstev Eko sklada, če ste do njih upravičeni in so ta na voljo.

GEN-I, d.o.o.
GEN-I, d.o.o.

Če se odločate za postavitev lastne sončne elektrarne, pri GEN-I Sonce svetujejo, da pohitite, saj z novim letom stopi v veljavo nov način obračunavanja samooskrbe. Trenutno ta poteka po sistemu NET meteringa, ki deluje tako, da se električna energija, ki jo proizvede vaša sončna elektrarna in je ne porabite sami, prenese v omrežje. Ta se nato konec leta poračuna z energijo, ki ste jo iz omrežja v tem istem letu prevzeli, ko vaša elektrarna ni proizvajala dovolj energije za vaše potrebe, in plačate le razliko. Za vse imetnike sončnih elektrarn, ki boste postopek oddaje vloge za izdajo soglasja za priključitev pričeli v letu 2024 ali kasneje, bo veljal nov način obračunavanja samooskrbe. Lastniki bodo plačevali omrežnino za vso prevzeto elektriko v tekočem obdobju ne glede na to, koliko jo bodo kasneje iz lastne naprave vrnili nazaj.

Razmislite o sončni elektrarni za samooskrbo in se izognite nepredvidljivosti na trgu električne energije ter naredite svoj prispevek k trajnostni prihodnosti.

S spletnim obrazcem lahko preverite, katera velikost sončne elektrarne bo pokrila vaše potrebe po energiji in vam omogočila zeleno preobrazbo v sklopu še veljavnega NET metering sistema.

Foto: GEN-I, d.o.o.
Foto: GEN-I, d.o.o.