Vsem preizkušnjam je skupno premikanje meja mogočega napora, ki ga človeško telo (še) prenese in um dopušča. V vseh pogledih izjemne kolesarske preizkušnje, nanizane v zaporednih – etapnih – dneh tekmovanja, pritegnejo milijonsko pozornost navijačev, amaterskih in rekreativnih kolesarjev ter športnih navdušencev po celem svetu.

Foto: L'Etape Slovenija
Foto: L'Etape Slovenija

Posebnost dirke po Franciji pa je v tem, da jo dobesedno lahko doživi vsak rekreativni cestni kolesar v njeni različici L'Etape by Tour de France. Gre za serijo etapnih kolesarskih preizkušenj, ki potekajo širom po svetu, 3. septembra tudi v Sloveniji, v Kranju. Naključje?

Pogačar, Roglič, Mohorič. V Sloveniji doživljamo pravo kolesarsko revolucijo in njeno popularizacijo v rekreativni obliki. Ob spremljanju prenosov dirk navijač trpi skupaj s kolesarskimi asi pri premagovanju nemogočih razdalj in višinskih metrov z osvajanjem prelazov; zadržuje dih na nepreglednih ovinkih, pri zapletih med kolesarji, nesrečah, luknjah na cestiščih; in se navdušuje ob epskih etapnih in zgodovinskih zmagah dirk naših kolesarskih asov.

Foto: L'Etape Slovenija
Foto: L'Etape Slovenija

Vsakdo, ki je tudi rekreativni cestni kolesar, se kdaj pa kdaj pretvarja, da vrhunski kolesar, četudi se kdaj »zaciklaš« in je trasa predolga, zmanjka pijače, klanec se postavi pokonci, v pljuča ni več zraka, zamegli se ti od izčrpanosti … Rekreativni kolesar sanja, da bi bil vsaj za en dan Pogačar, Roglič, Mohorič in okusil atmosfero dirke po Franciji: vozil po zaprtih cestah, osvojil gorski cilj ob glasnih vzklikih navijačev, vrtel pedala na maksimalno kadenco in prevozil sprintersko cono z neustavljivo hitrostjo, morda oblekel tudi rumeno, zeleno, pikčasto ali belo majico in osvojil medaljo.

Foto: L'Etape Slovenija
Foto: L'Etape Slovenija

Vse to lahko doživiš! Slast dirke po Franciji v Sloveniji! Dogodek I Feel Slovenia L'Etape Slovenia by Tour de France omogoča rekreativnim cestnim kolesarjem vse našteto: nepozabno doživetje 'profi' izkušnje dirke po Franciji. Tekmovanje po zaprtih cestah, okrepčilne postaje, potegovanje za rumeno, belo, zeleno in pikčasto majico. Tehnično pomoč na trasi ob neželenih 'gumidefektih'.

»L'Etape Slovenija je odlična priložnost za rekreativne kolesarje in privržence kolesarstva nasploh, da izkusijo vzdušje, ki ga dnevno doživljamo kolesarji na dirki po Franciji. Dogodka ni potrebno vzeti strogo tekmovalno, ampak le uživati v dnevu druženja z ostalimi kolesarji in kolesarkami. Nekaj posebnega je to lepo traso odpeljati v družbi, v času, ko je cesta zaprta za promet in je poskrbljeno za vse, tudi za okrepčila in asistenco na progi,« pravi Matej Mohorič, ambasador L'Etape Slovenia.

Organizacija rekreativne dirke se namreč ne razlikuje od organizacije profesionalnih dirk: »V kolikor se meri čas udeležencem in na koncu določi vrstni red na podlagi merjenja, je potrebna zapora ceste. To lahko izvajamo s popolno zaporo ali s tako imenovano mobilno zaporo, ki jo izvaja policija in redarji. Prireditev IFS L´Etape Slovenia je na visokem nivoju varnosti prireditev,« pa dodaja Bogdan Fink, direktor kolesarske dirke po Sloveniji in tehnični direktor I Feel Slovenia L'Etape Slovenia by Tour de France.

Foto: L'Etape Slovenija
Foto: L'Etape Slovenija

Vzdušje, ki ga v 23 dneh in 21 etapah doživljajo profesionalni kolesarji na dirki po Franciji, strnjeno v etapno doživetje s startom in ciljem v Kranju, bo v nedeljo, 3. 9. 2023. Prijaviti se je mogoče na 70 km dolgo traso s približno 670 metri višinske razlike in na 138 km dolgo traso s približno 2.020 m višinske razlike.

Spodbujamo prav vse rekreativne cestne kolesarje, da okusite strast dirke po Franciji: se družite, tekmujete in uživate v dih jemajočih razgledih, ki jih ponuja trasa. »Nekaj posebnega je to lepo traso odpeljati v družbi, v času ko je cesta zaprta za promet in je poskrbljeno za vse, tudi za okrepčila in asistenco na progi. Lani sem res užival na trasi, ko sem videl številne nasmejane obraze. Če začnemo v umirjenem ritmu, ni bojazni, da kljub morebitni slabši fizični pripravljenosti ne bi zmogli. Kdor se prijavi na daljšo traso, si lahko na polovici tudi premisli in drugi del trase izpusti, kar je po mojem mnenju tudi velik plus. Že lani so se dogodka množične udeležile tudi kolesarke - upam, da so letos svoje dobre izkušnje delile naprej s svojimi prijateljicami in da jih pride še več,« še meni Mohorič.

Matej Mohorič pa obljublja vsem, ki se boste prijavili na IFS L'Etape Slovenia do konca aprila (early bird), možnost za dodatno nepozabno doživetje. Kakšno? Oglejte si video!

Prijave in informacije:
Vsi, ki se boste prijavili do 30. 4. 2023, boste avtomatično vključeni v žreb. Deset srečnežev bo preživelo kolesarsko druženje z Matejem Mohoričem.
PRIJAVA NA L'ETAPE SLOVENIA