Cepljenje proti HPV-ju. Foto: BoBo
Cepljenje proti HPV-ju. Foto: BoBo

Okužba z virusom HPV najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se večina spolno aktivnih ljudi okuži vsaj enkrat v življenju. Najpogostejša je pri mladostnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let. Čeprav sama okužba mine največkrat brez večjih posledic, v nekaterih primerih lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic, predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

Na brezplačno cepljenje zato v zdravstvenem domu vabijo študentke, rojene 1998, in mlajše, ki še niso bile cepljene, ter samoplačniško vse druge študentke in študente, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV-jem.

Cepilni dan je sicer namenjen vsem, ki bi se proti okužbi z virusom HPV radi cepili prvič, pa tudi tistim, ki so že prejeli katerega izmed odmerkov ter želijo opraviti cepljenje z drugim oziroma tretjim odmerkom. Za dosego dolgoročne zaščite proti virusu HPV je namreč treba izvesti celotno predpisano shemo cepljenja.

Cepljenje bo 17. januarja, od 7. do 19. ure, potekalo v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani na Aškerčevi 4 v Ljubljani. Študenti se morajo za cepljenje obvezno predhodno naročiti, in sicer do 16. januarja preko aplikacije doZdravnika.

Za dekleta in fante v 6. razredu osnovne šole je cepljenje brezplačno

Učinkovita zaščita pred boleznimi zaradi okužbe s HPV-jem je cepljenje tako deklic kot dečkov, najbolje pred začetkom spolne aktivnosti. Za dekleta v 6. razredu osnovne šole je cepljenje proti HPV-ju priporočeno in brezplačno v okviru nacionalnega programa cepljenja. Tista dekleta, ki so cepljenje v 6. razredu zamudila in so rojena 1998 ali pozneje, se lahko brezplačno cepijo pri svojem izbranem zdravniku.

Od leta 2021 so v program cepljenja proti HPV poleg deklet vključeni tudi fantje, kar pomeni, da se v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja lahko cepijo fantje, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole, v šolskem letu 2023/24 pa tudi fantje, ki obiskujejo 1. in 3. letnik srednje šole. Brezplačno je cepljenje tudi za zamudnike, torej dečke, ki so obiskovali 6. razred v šolskem letu 2021/22 in še niso bili cepljeni.

Cepljenje proti HPV-ju je priporočljivo tudi za starejše, vendar pa je zanje samoplačniško. Cepljenje se zlasti priporoča ženskam, ki so že imele predrakave spremembe ali raka zaradi okužbe s HPV-jem, so še zapisali v zdravstvenem domu.