Foto: BoBo
Foto: BoBo

Šestmilijonski posel so si razdelila štiri podjetja, je v nedeljo na svojih spletnih straneh objavil portal preiskovalno.si. Gre za podjetja Lamcom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92, vsakemu je ministrstvo namenilo 1,6 milijona evrov za 3250 prenosnikov. Cena posameznega prenosnika z davkom naj bi znašala manj kot 500 evrov.

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so se odzvali s pojasnilom, da so javno naročilo za nakup prenosnih računalnikov objavili 21. julija. Razdeljeno je bilo na štiri sklope, postopek pa so vodili na ministrstvu za javno upravo.

Ker je bil v razpisu pogoj, da prenosnik ne sme presegati vsote 500 evrov z vključenim davkom, so trije ponudniki ponudili računalnike s procesorji 12. generacije, sicer bi vsoto presegli, so zapisali. Hkrati so zagotovili, da so prenosniki dovolj kakovostni tako za začetnike kot tudi za bolj izkušene uporabnike, saj je razlika med procesorji 12. in 13. generacije minimalna.

Računalnike so kupili za tri različne skupine prebivalcev, in sicer za namen brezplačne izposoje ranljivim skupinam prebivalcev, za vrtce in osnovne šole ter za pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih, so pojasnili na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Ministrica Emilija Stojmenova Duh je za portal pojasnila, da je imela nedavno na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje sestanek na to temo. "Zadeva se jim je zdela odlična, ker se zavedajo, da jim manjka oprema." Z ministrstva za izobraževanje pa so sporočili, da jim ministrstvo za digitalno preobrazbo uradne ponudbe še ni poslalo. Dodali so, da bodo odločitev sprejeli, ko bodo ponudbo prejeli ter temeljito preučili namen in ustreznost opreme "oziroma kako bi se dalo opremo uporabiti na področju vzgoje in izobraževanja".

Pri naročilu se glede navedbe ministrstva za izobraževanje tako postavlja vprašanje, komu je bilo v samem začetku sploh namenjeno, če bo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje o ponudbi še premislilo. Javno naročilo je bilo objavljeno pred poplavami, prenosniki pa naj bi bili namenjeni tudi prizadetim v ujmi.