Ena od možnih lokacij je Kranj. Foto: BoBo
Ena od možnih lokacij je Kranj. Foto: BoBo

Kot je prepričan predsednik DS-ja Marko Lotrič, je glede na večletno prostorsko in kadrovsko nedohranjenost sekundarnega nivoja zdravstvenega varstva ter slabšo dostopnost do bolnišničnega zdravljenja na Gorenjskem skrajni čas, da se na podlagi analize vseh treh možnih lokacij nove bolnišnice čim prej sprejme odločitev. Tako bodo lahko stekle aktivnosti, potrebne za izgradnjo.

Na posvetu so župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, jeseniški župan Peter Bohinec in radovljiški župan Ciril Globočnik znova poudarili že večkrat predstavljene argumente, zakaj bi bilo novo regijsko bolnišnico najbolje zgraditi prav v njihovi občini.

V gorenjski prestolnici poudarjajo, da nanjo gravitira največ prebivalcev in da bi bolnišnica v Kranju razbremenila tudi ljubljanski klinični center. V Radovljici poudarjajo, da je geografsko v središču regije in bi zagotavljala enakovredno dostopnost vsem. Na Jesenicah pa so prepričani, da je najbolj smiselno in racionalno, pa tudi z vidika pomanjkanja zdravstvenega kadra najbolje, nadgraditi obstoječo Splošno bolnišnico Jesenice.

Kakšen bo dogovor občin?

"Glede na to, da bo umestitev bolnišnice vplivala na več občin, je pri izbiri lokacije primerno pristopiti na regionalni ravni v dogovoru z občinami, ki jih to zadeva. Tudi zakon o urejanju prostora nas napotuje, da se lokacija takih ureditev uskladi v regionalnem prostorskem planu," je povedal generalni direktor direktorata za prostor in graditev na ministrstvu za naravne vire in prostor Georgi Bangiev.

"Za izbiro najprimernejše lokacije bi morali izvesti strokovne preveritve, ki bodo upoštevale in pretehtale različne vidike, tako družbene in gospodarske kot okoljske. Temu sledi korak izbire najustreznejše rešitve," je dejal Bangiev.

Župani, zdravstveni strokovnjaki in drugi razpravljavci so poudarili, da mora odločitev o lokaciji sprejeti ministrstvo za zdravje in to čim prej. Razočarani so bili, da se posveta ni udeležil niti en predstavnik ministrstva. Kot je povedal Lotrič, so udeležbo potrdili tako minister kot sekretarja, danes zjutraj pa so javili, da se zaradi drugih nujnih obveznosti posveta ne morejo udeležiti. So pa prosili za povzetke razprave.

Kaj pravi primerjalna študija o lokacijah?

Direktor Regionalne razvoje agencije Gorenjske Rok Šimenc je spomnil, da se vlada pri odločitvi lahko nasloni na njihovo primerjalno študijo o lokacijah. Kot so poudarili sodelujoči v razpravi, ima sicer vsaka lokacija svoje prednosti. Prejšnji minister za zdravje Janez Poklukar je poudaril, da so vse lokacije lahko primerne, po njegovem mnenju pa je najboljša lokacija Radovljica.

Poslanec Žan Mahnič na drugi strani podpira kranjsko lokacijo. Vendar pa, kot je poudaril, ni tako ključno, kje regijska bolnišnica bo, bolj pomembno je, da bo zgrajena čim prej. "Če bomo še naprej kupčkali in se pogovarjali o tem, kje naj bo bolnišnica, lahko izgubimo sredstva zanjo," je opozoril. Da do bolnišnice, ki je vključena v načrt razvojnih programov, na koncu zaradi odlašanja z odločitvijo ne bi prišlo, se bojijo tudi drugi.

Zakaj ministrstvo odlaša z odločitvijo?

Kot je razpravo povzela predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman, so si vsi enotni, da je nova gorenjska bolnišnica potrebna. Kot je ocenila, gre pri tem, da ministrstvo odlaša z odločitvijo glede lokacije, za sprenevedanje. Neodgovorno s strani ministrstva je tudi, kot je poudarila, da za posvet ni zagotovilo nobenega sogovornika.

Na podlagi vsega povedanega je Lotrič podal predloge, o katerih bodo razpravljale komisije DS-ja in nato tudi sam DS, ki naj bi jih v obliki poziva posredoval odločevalcem. Med drugim predlaga sklep, da DS ugotavlja, da je odločitev države nujna do poletnih počitnic. Kar se tiče lokacije, pa predlaga Kranj ali Radovljico, medtem ko bi se ohranila tudi bolnišnica na Jesenicah, delno kot negovalna delno kot mestna bolnišnica. Za skladen regionalen razvoj pa bi na Jesenice preselili tudi sedež kakšne druge institucije.

Posnetek celotnega posveta: Lokacija za splošno bolnišnico Gorenjske