Simfonično delo premierno predstavljajo nocoj na odru Križank v okviru Ljubljana Festivala, in sicer v družbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, vokalne skupine in harmonikarskega orkestra.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Glavnino kompozicije podpisuje Luka Jamnik, posamezne dele pa sta prispevala iranska skladatelja Idin Samimi Mofakham in Nima Atrkar Rowshan. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral iranski dirigent Navid Gohari. Na odru bodo še teheranska vokalna skupina Human-Voice Ensemble, vokalna skupina Gallina ter okrepljen ženski harmonikarski orkester AccordiOna.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Osrednji lik Alamuta Vladimirja Bartola in Laibachovega Alamuta je heretik Hasan ibn Saba, karizmatični verski in politični vodja Ismaelitov ter ustanovitelj skrivnostne islamske sekte Asasinov. Kot samooklicani prerok je v 11. stoletju iz gradu Alamut vodil sveto vojno proti Seldžuškemu cesarstvu. Geslo "Nič ni resnično, vse je dovoljeno." je najvišje načelo Ismaelitov in osrednja ideja romana, ki je nastal v duhu takratnega evropskega makiavelizma in vzpona fašizma. Bartol je v romanu problematiziral mehanizme propagande in v tem si je soroden z več kot štiridesetletnim ustvarjanjem Laibacha.

K izvedbi je vodila kopica naključij. Povod za sidranje ideje o Alamutu je bilo srečanje skupine Laibach s prevajalcem angleške oziroma ameriške izdaje Bartolovega romana Michaelom Bigginsom in z založnikom Markom Whitom, ki sta med romanom in skupino videla mnogotere podobnosti. Do naslednjega križanja poti je prišlo na gostovanju skupine v Severni Koreji, ko so jih gledalci po koncertu izzvali z vprašanjem, kje bo njihov naslednji projekt, na katera so dobili improviziran odgovor, da bo to nastop v Teheranu. Tretjič so se z romanom na daleč srečali v gledališkem projektu Tako je govoril Zaratustra, ko je skupina predelovala ideološko ozadje Nietzschejevega filozofskega dela, ki delno sega v zgodovinsko Perzijo, razlagajo člani.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po prvotnih načrtih naj bi Alamut premiero doživel v Iranu s Teheranskim simfoničnim orkestrom v znameniti teheranski dvorani Vahdat. Vendar pa nastopa zaradi izbruha pandemije covida-19 in problematičnih političnih odnosov med Slovenijo in Teheranom še niso uspeli izvesti.

Laibach v Križankah z Alamutom