Preslikava je bila deležna kritik tako prebivalcev mesta in ljubiteljev glasbe, obsodila sta jo tudi basist Joy Division Peter Hook in župan Manchestra Andy Burnham.

"Najbolj osovražen človek v Manchestru"
Amazon Music je namreč veliko obličje Iana Curtisa prepleskal z oglasom za album Close to Home manchestrskega raperja Aitcha, s pravim imenom Harrison James Armstrong.

Kot je povedal za BBC Breakfast, se je zaradi tega počutil kot "najbolj osovražen človek v Manchestru". Za preslikavo je po lastnih besedah izvedel na družbenih omrežjih in nato takoj ukrepal. Povedal je še, da se zdaj znova vrača prvotna poslikava in da je tudi sam "jezen" zaradi te "zmešnjave".

Aitch je na Twitterju videl, da je "prišlo do izbruha ogorčenja "z zapisi, kot je 'kaj pa počne Aitch, da je s svojim albumom prekril Ianovo poslikavo?' Rekel sem si: 'O Bog, kaj je to?'" In dodal: "Ne izbiram, kam bom dal svoje panoje ali promocijo albuma. Zgolj zbudim se, se peljem mimo nje ali pa jo vidim na spletu, tako kot vsi drugi."

Dogodek ga je razjezil iz dveh razlogov: " Jezen sem bil zaradi Iana, njegovih ljudi in zaradi tega, kar je ta freska predstavljala, nato sem se jezil tudi nase, saj sem sicer imel tako dober teden. Rekel sem si: 'Album bo izšel čez nekaj dni, komaj čakam, vse gre tako dobro', nato pa sem bil že naslednjo minuto za približno 40 minut najbolj osovražen človek v Manchestru."

Joy Division (od leve proti desni): Stephen Morris, Peter Hook, Ian Curtis in Bernard Sumner Foto: Discogs
Joy Division (od leve proti desni): Stephen Morris, Peter Hook, Ian Curtis in Bernard Sumner Foto: Discogs

S skupnimi močmi do povrnitve prvotne poslikave
Vodstvo Amazon Musica je sporočilo, da se opravičuje vsem, ki so bili "upravičeno vznemirjeni". V izjavi so zapisali, da so oglaševalsko agencijo zaprosili, da ustvari stensko poslikavo v raperjevem domačem kraju, a "brez našega ali Aitchevega vedenja je stena, ki jo je izbrala agencija ..., že imela poslikavo. Takoj ko smo to izvedeli, smo naročili ustavitev njene izdelave in zdaj sodelujemo z Aitchem pri obnovi ali nadomestitvi izvirnika."

Curtisa je na steni na Port Streetu v središču Manchestra pred dvema letoma upodobil umetnik Akse P19. To je ustvaril za kampanjo za duševno zdravje leta 2020. Umetnik je na Instagramu zapisal, da je bil v stiku z raperjevim menedžmentom, agencijo, ki dela v imenu Amazon Musica in mestnim svetom Manchestra, ter da zdaj vsi "sodelujejo, da bi poskusili obnoviti poslikavo Iana Curtisa".