Robert Golob. Foto: EPA
Robert Golob. Foto: EPA

Ko gre za sušo, so seveda vse oči uprte v vlado in njene ukrepe. Kdaj lahko pričakujemo prve poteze? "Žal suše še vedno ni konec. Tako da bo ta ocena kvečjemu naraščala, ne obratno. Nimamo še konkretnih podatkov. Verjamem, da jih bo zbornica ustrezno pripravila. Ko jih bomo dobili, jih bomo preučili in ustrezno postopali," je povedal predsednik vlade Robert Golob. Ukrepi bodo morda že do konca vladnih počitnic.

Ko gre za dohodnino, je Golob po sestanku s predstavniki invalidskih organizacij povedal še naslednje: "V sedanjem predlogu ministrstva za finance sta že izpostavljeni dve skupini. Na eni strani tisti z minimalnimi prihodki, ki bodo dodatno razbremenjeni. Na drugi strani mladi. Skupaj smo ocenili, da je zdaj mogoče ustrezen čas, da vpeljemo še tretjo kategorijo najranljivejših, v tem primeru invalidov, ki bodo deležni že ob tej spremembi dodatnih olajšav."

Sicer pa gre zgolj za popravke dohodnine, ne pa za reformo. Ta prihaja leta 2024. Zakaj pa vlada ni izničila vseh ukrepov prejšnje, kot je sicer napovedovala? "Zaradi tega, ker živimo v času krize in je prav, da se tega vsi zavedamo, če lahko država pomaga, in trenutno proračunski prilivi to omogočajo, potem je prav, da tudi država pomaga na takšen način."

In pogled proti težavam hidroelektrarn zaradi nizkega vodostaja. Leta še ni konec, pravi premier. "Do zdaj se je statistika vedno obrnila v korist. Se pravi, če ni bilo padavin zdaj, so bile pozneje. Do konca leta je še kar nekaj časa. Zato ne bi zvonil panike v energetiki. Je pa res, da je to za podjetja, za proizvajalce v tem trenutku kar precejšnji finančni zalogaj. Nadomeščanje te energije, ki je pač ne proizvedejo v hidroelektrarnah," je izjavil.

Ko gre za prihajajočo zimo in varčevalne načrte, povezane z ogrevanjem, pa je Golob prepričan, da bodo lastniki sami znali oceniti, kako razmere prilagoditi draginji.

Na meji za razglasitev naravne katastrofe