Violina, ki je leta1714 prišla iz delavnice Antonia Stradivarija v Cremoni v Lombardiji. Foto: AP
Violina, ki je leta1714 prišla iz delavnice Antonia Stradivarija v Cremoni v Lombardiji. Foto: AP

Rekordni znesek namreč znaša 15,9 milijona dolarjev (15,2 milijona evrov), so po pisanju Al Džazire Balkans sporočili iz podjetja Tarisio, ki je specializirano tudi za spletne dražbe godal in lokov zanje ter je bilo ustanovljeno leta 1999 z izpostavama v New Yorku in Londonu.

Godalo, ki je odzvanjalo v Čarovniku iz Oza
Violino, ki je šla tokrat na dražbo, je leta 1714 izdelal Antonio Stradivari (1644–1737) in je skoraj 40 let pripadala rusko-ameriškemu virtuozu Toschi Seidelu (1899–1962). Seidel je nanjo igral celo med snemanjem filmske glasbe za hollywoodsko klasiko Čarovnik iz Oza iz letu 1939.

Učitelj samega Alberta Einsteina
S tem instrumentom pa je povezana še ena zanimivost. "Seidel je bil tudi učitelj Alberta Einsteina, zato se je ta violina znašla ob boku velikemu znanstveniku in matematiku, ko je kvartet igral v Einsteinovi hiši v Princetonu v New Jerseyju," je za francosko tiskovno agencijo AFP Jason Price, ustanovitelj in izvršni direktor Tarisia. Sicer pa dražbena hiša ni razkrila informacij o kupcu.

Violinski virtuoz Toscha Seidl. Foto: Wikipedia
Violinski virtuoz Toscha Seidl. Foto: Wikipedia

Toscha Seidel, ki je bil judovskega rodu, je v 30. letih preteklega stoletja zaradi vzpona nacističnega režima na evropskih tleh emigriral v ZDA, kamor se je iz istega razloga leta 1932 preselil tudi Albert Einstein. Leto pozneje sta se že udeležila koncerta v New Yorku v podporo nemškim judovskim učenjakom, ki so morali zapustiti svojo domovino. Na tem koncertu je tudi Einstein nastopil z violino.

Rekordni znesek na dražbi leta 2011
Omenjeni rekord na dražbi prodanega instrumenta v njegovi izdelavi sega v leto 2011, ko je bil instrument, imenovan Lady Blunt, ki je pripadal Lady Anne Blunt, vnukinji pesnika Lorda Byrona, v Londonu prodan za 15,9 milijona dolarjev.

Leta 2014 so pri dražbeni hiši Sotheby's ponudili na prodaj še en izvod, pri čemer je bila najnižja izklicna cena kar 45 milijonov dolarjev (43 milijonov evrov), a jim ni uspelo najti kupca zanj.

Danes okoli 600 stradivark po svetu
Od okoli tisoč instrumentov, ki jih je izdelal Stradivari, znan kot mojster iz Cremone, jih je danes okoli 600 na seznamu še obstoječih, še piše Al Džazira Balkans.