Vodstvu RŠ-a se znesek zdi prenizek za normalno delovanje, vodstvo ŠOU-a pa je namignilo, da se do drugega branja, ki bo v roku dveh tednov, lahko še kaj spremeni.

Uprava in uredništvo Radia Študent ocenjujeta, da bi potrebovali vsaj 120 tisoč evrov, če hoče RŠ obdržati
Uprava in uredništvo Radia Študent ocenjujeta, da bi potrebovali vsaj 120 tisoč evrov, če hoče RŠ obdržati "sedanji obseg delovanja, produkcijo civilnodružbenih, kulturnih in izobraževalnih projektov ter v povprečju 17 ur živega študentskega programa posebnega pomena v študentskem in občem javnem interesu na dan, ki ga soustvarja več kot 200 honorarnih sodelavk in sodelavcev". Foto: Radio Študent/Marijo Zupanov

Potem ko je prvi finančni načrt ŠOU-a predvidel ničelno financiranje RŠ-a, so z novim načrtom, o katerem je študentski zbor razpravljal v četrtek, na tej postavki zapisali 64.000 evrov.

Direktorica RŠ-a Ana Kandare je znova poudarila, da bo znesek, če bo pri tem ostalo, radikalno oklestil njihove dejavnosti, tako pri rednem programu kot programu izobraževanj, ogrozil črpanje sredstev za medijske vsebine pri ministrstvu za kulturo ter oklestil izvedbo domačih in mednarodnih projektov.

: Vse manjše finančne podpore ne moremo nadomeščati v neskončnost
Po njenih besedah so viri ŠOU-a kot ustanovitelja leta 2012 predstavljali 47 odstotkov prihodkov RŠ-a oziroma 230.000 evrov, lani pa le še 22 odstotkov oziroma 120.000 evrov. Sposobnost nadomeščanja nenehno padajoče podpore ŠOU-a pa se ji ne zdi neskončna, ampak bi se po njeni oceni znesek moral ustaviti na ravni lanskega leta. To se ji zdi predpogoj za uspešno črpanje sredstev iz lokalnih, nacionalnih in evropskih projektov, ki znašajo 60 odstotkov vseh prihodkov RŠ-a.

Letošnji proračun je po navedbah predsednika Študentske organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani Klemna Petka nedvomno najbolj okrnjen v zgodovini obstoja organizacije, v primerjavi z letom 2019 so namreč izgubili 1,5 milijona evrov sredstev. Foto: EPA
Letošnji proračun je po navedbah predsednika Študentske organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani Klemna Petka nedvomno najbolj okrnjen v zgodovini obstoja organizacije, v primerjavi z letom 2019 so namreč izgubili 1,5 milijona evrov sredstev. Foto: EPA

"Arbitrarna" prepolovitev
Ano Kandare ob predlagani vsoti čudi najmanj dvoje: da je ŠOU po obsegu financiranja postavil v slabši položaj od drugih zavodov znotraj družine ŠOU, čeprav je bilo pred desetletjem drugače, in da sredstva od koncesijskih dajatev, s katerimi ŠOU te zavode financira, ostajajo na približno enaki ravni kot lani. Ob tem se nadeja, da bodo najožji sodelavci na ŠOU-u držali zavezo po znižanju sredstev za svoje delo, ki znaša skupno 280.000 evrov, in iz tega vira našli sredstva za ohranitev RŠ-a. Do četrtkovega branja načrta se sicer ta "popravek" po njenih besedah ni zgodil.

Odločitev za prepolovljeno financiranje RŠ-a se Ani Kandare zdi "povsem arbitrarno, neutemeljeno in kaže na načrtno uničevanje RŠ-a od vodstva ŠOU-a". Ob tem je napovedala, bodo za dan kulture organizirali javno tribuno glede trenutne krize in prihodnosti študentskega organiziranja. Z njo želijo dati besedo o smiselnosti organiziranja pod okriljem ŠOU-a "tudi tistim študentom, ki niso prišli v javno sfero razprav".

ŠOU: Varčevati je treba povsod
Predsednik ŠOU-a Klemen Petek je ponovil, da se predvideni znesek za med prvim in drugim branjem načrta lahko še spremeni: "Vse bo odvisno od sodelovanja RŠ-a." Ponovil je tudi, da so se znižale vse postavke in da je treba varčevati povsod, ne samo pri RŠ-u. Glede manevrskega prostora pa je dodal, da so rezali vse, kar je bilo mogoče.