Primož Roglič je takole
Primož Roglič je takole "grizel" proti cilju etape na jez Ezaro. Kot je za Eurosport po etapi dejal eden izmed športnih direktorjev Jumba Visme Frans Maassen, je Roglič v prvem delu etape res varčeval z močmi za zadnji vzpon, ki ga je nato opravil hitreje od vseh tekmecev. Tako kot lani je 31-letni kolesar iz Strahovelj nad Kisovcem dobil kronometer na Vuelti. Foto: EPA

Slovenski as je največjega konkurenta in do zdaj vodilnega Ekvadorca Richarda Carapaza, ki je bil tokrat sedmi, premagal za 49 sekund, kar pomeni, da je prednost Rogliča v skupnem seštevku 39 sekund. Tretji je Britanec Hugh Carthy, ki zaostaja 47 sekund, vsi preostali pa so najbrž že izpadli iz boja za končno zmago.

Roglič je po dveh dneh znova oblekel rdečo majico vodilnega, ki jo je izgubil v nedeljo. Zasavski orel se je na Dirki po Španiji veselil že pete etapne zmage. Foto: EPA
Roglič je po dveh dneh znova oblekel rdečo majico vodilnega, ki jo je izgubil v nedeljo. Zasavski orel se je na Dirki po Španiji veselil že pete etapne zmage. Foto: EPA

Roglič na strmem ciljnem vzponu dodal plin
Roglič je na obeh vmesnih časih 33,7 kilometra dolgega kronometra, ki je potekal med Murosom in Mirador de Ezarom ob obali Atlantika na severozahodu Španije, zaostajal za Barto, hkrati pa bil vseskozi pred Carapazom. Pričakovano je bil odločilni zadnji 1,8 kilometra dolg vzpon 3. kategorije na jez Ezaro s povprečnim (!) naklonom 14,8 odstotka, ponekod pa celo 29 oziroma 30.

Roglič v kronometru do zmage in 39 sekund prednosti

Roglič s klancem opravil 21 sekund hitreje kot Carapaz
Pred klancem je Roglič – tako kot vsi preostali – zamenjal kolo, nato zagrizel "v strmino" in se v cilju veselil sladke zmage s sekundo naskoka. Drugi je bil torej Barta, tretji pa Portugalec Nelson Oliveira, ki je zaostal deset sekund. Do jezu Ezaro je bil slovenski zvezdnik v zeleni majici najboljšega "sprinterja" osem sekund hitrejši od Britanca Carthyja ter 28 od Carapaza. Tega je nato na vzponu premagal za 21 sekund.

Mislil sem, da bom bolj trpel, a mi je šlo zelo dobro
"Lepo je. Dolgo že nisem dobil kronometra. To je bil za nas zelo dober dan. Bil sem zelo močan, morda malce presenetljivo. Mislil sem, da bom bolj trpel, ampak šlo mi je zelo dobro. Vsi so mi dejali, da bom vzel nekaj časa v primerjavi s preostalimi, a tega ne moreš pričakovati. Na startu vsi začnemo z ničle, z istim časom, in vsi vemo, da ni ravno zabavno, ko se moraš spopasti s kronometrom. Ampak na srečo sem imel močne noge in sem dobro opravil z vožnjo na čas,"
je dejal Roglič.

041 Hvastija in Vuelta: Vse je v Rogličevih nogah

Bolje biti 39 sekund spredaj kot 39 zadaj
Do konca ga čakajo še tri bolj kot ne ravninske in razgibane etape, ki ne bi smele prinesti premikov med najboljšimi. V soboto pa prihaja neposredna odločitev za zmago na Vuelti z vzponom na Covatillo. "Bolje je biti 39 sekund spredaj kot 39 zadaj. Moramo se osredotočiti, saj so tekmeci močni. Borili se bomo do zadnjega," je sklenil Kisovčan.

Sreda dan za sprinterje in ubežnike
V sredo bo na sporedu 14. etapa od Luga do Ourenseja v dolžini 204,7 kilometra. Trasa favoritom ne bi smela predstavljati prevelikih preglavic, zato bo dan namenjen bodisi sprinterjem bodisi ubežnikom, čeprav previdnost ni nikoli odveč.

Brezhibni kolesarski mehurček – brez okužb na Vuelti
Pred kronometrom v 13. etapi 75. Dirke po Španiji so prireditelji sporočili, da so ob drugem prostem dnevu opravili 681 testov, pravi vsi izvidi pa so bili negativni na novi koronavirus. Na Vuelti tako v štirih serijah testiranj niso odkrili prav nobene okužbe med kolesarji.

KOLESARSTVO                           
                                      
SVETOVNA SERIJA                       
                                      
DIRKA PO ŠPANIJI, 13. etapa           
                                      
Muros - Dumbria, 33,7 km, kronometer: 
  1. P. ROGLIČ         SLO       46:39
  2. W. BARTA          ZDA       +0:01
  3. N. OLIVEIRA       POR        0:10
  4. H. J. CARTHY      VB         0:25
  5. B. ARMIRAIL       FRA        0:41
  6. M. CATTANEO       ITA        0:46
  7. R. CARAPAZ        EKV        0:49
  8. R. CAVAGNA        FRA        0:58
  9. D. DE LA CRUZ     ŠPA        0:59
 10. J. SUTTERLIN      NEM        1:07
Skupni vrstni red po 13. etapi:       
  1. P. ROGLIČ         SLO    49:16:16
  2. R. CARAPAZ        EKV       +0:39
  3. H. J. CARTHY       VB        0:47
  4. D. MARTIN         IRS        1:42
  5. E. MAS            ŠPA        3:23
  6. W. POELS          NIZ        6:15
  7. F. GROSSCHARTNER  AVT        7:14
  8. A. VALVERDE       ŠPA        8:39
  9. A. VLASOV         RUS        8:48
 10. D. DE LA CRUZ     ŠPA        9:23