Cunami je številne stavbe povsem zravnal. Foto: Reuters
Cunami je številne stavbe povsem zravnal. Foto: Reuters

Cunami je prizadel območje med otokoma Sumatra in Java. Gre za ožino, ki Javansko morje povezuje z Indijskim oceanom. To je po septembrskem silovitem potresu že druga naravna katastrofa, ki je prizadela to območje.

Obalni prebivalci so dejali, da ni bilo nikakršnih opozorilnih znakov, kot je potres ali umikajoča se voda, preden so kopno zadeli od dva- do trimetrski valovi.

Svarila pred cunamijem ni bilo, poročajo očividci. Foto: Reuters
Svarila pred cunamijem ni bilo, poročajo očividci. Foto: Reuters

Oblasti se bojijo, da bo število žrtev naraslo, o mrtvih pa poročajo iz regij Pandeglang, Južni Lampung in Serang. Porušenih oziroma močno poškodovanih je na stotine zgradb.

Turisti in domačini so v paniki bežali na varno. Reševalci pregledujejo ruševine v iskanju preživelih. V treh indonezijskih regijah pogrešajo okoli 30 ljudi.

Z ministrstva za zunanje zadeve sporočajo, da naj po doslej razpoložljivih podatkih med žrtvami ne bi bilo tujcev, torej tudi slovenskih državljanov. Slovensko veleposlaništvo v Avstraliji sicer podatke natančno spremlja, so dodali in opozorili, da se podatki v povezavi z žrtvami še spreminjajo.

Med prizadetimi območji je tudi znani turistični kraj Tanjung Lesung na zahodnem delu otoka Java. Kot poročajo očividci, ki so bivali v hotelu, svarila pred cunamijem ni bilo, posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, pa kažejo, kako je silovit val treščil na območje hotela, kjer je prav takrat nastopala glasbena skupina.

Predsednik Joko Vidodo, ki se bo aprila potegoval še za en mandat, je sporočil, da je "vsem pristojnim vladnim agencijam ukazal, naj nemudoma sprejmejo potrebne ukrepe, najdejo žrtve in skrbijo za poškodovane".

Oblasti poročajo o mrtvih, ranjenih in pogrešanih. Številne zgradbe so uničene. Foto: Reuters
Oblasti poročajo o mrtvih, ranjenih in pogrešanih. Številne zgradbe so uničene. Foto: Reuters

Cunami najverjetneje posledica izbruha ognjenika

Po navedbah oblasti bi cunami lahko sprožila neobičajno močna plima, ki je posledica luninih men, in podvodni plaz, ki naj bi ga sprožil izbruh ognjenika Krakatav. "Kombinacija je sprožila nenaden cunami, ki je prizadel obalo," je dejal tiskovni predstavnik indonezijske reševalne službe Sutopo Purvo Nugroho. Indonezijska geološka služba sicer potek dogodkov še preiskuje.

Koliko je pogrešanih, še ni znano. Foto: EPA
Koliko je pogrešanih, še ni znano. Foto: EPA

Oblasti so sprva sicer trdile, da val ni bil cunami, pač pa zgolj plima. Nugroho se je pozneje opravičil in na Twitterju zapisal, da zaradi odsotnosti potresa sprva ni bilo preprosto ugotoviti, kaj se dogaja. "Če smo se na začetku zmotili, nam je žal," je dodal.

Kot je za BBC povedal vulkanolog Jess Phoenix, lahko ob izbruhu vulkana vroča magma, ki prodira iz tal, povzroči premike in potem plaz. Ker je ognjenik Krakatav pod vodo, ob tem izpodrine tudi veliko količino vode, ki se lahko razlije kot uničujoč val, cunami.

Spomin na katastrofalni cunami pred 14 leti

Tokratni cunami ob koncu leta je obudil spomin na cunami v Indijskem oceanu 26. decembra 2004, ki ga je sprožil potres. Takrat je umrlo 226.000 ljudi v trinajstih državah, od tega več kot 120.000 prav v Indoneziji.

V cunamiju v Indoneziji umrlo več kot 200 ljudi