Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV

MMC-jev praznični vodnik: Kako preživeti veseli december in se pri tem celo zabavati

Dolores Subotić, Anja P. Jerič, Klara Širovnik, Alenka Klun, Kaja Sajovic

Kaj obleči za novoletno zabavo, kam na kuhano vino, kaj podariti, kako dom okrasiti? Vprašanja, ki delajo preglavice številnim v najbolj veselem mesecu v letu, decembru.

Kaj obleči za novoletno zabavo, kam na kuhano vino, kaj podariti, kako dom okrasiti? Vprašanja, ki delajo preglavice številnim v najbolj veselem mesecu v letu, decembru.

Da si ne boste zadnji trenutek belili glave s tem, kaj obleči in kako se naličiti za zabave, smo za namig prosili modne strokovnjakinje in lepotno blogerko.

December je tudi sinonim za praznične nakupe. Kaj podariti? Tokrat je lahko to koledar slovenskih ustvarjalk ali kakšen drug kos slovenskih oblikovalcev – s tem zagotovo ne boste udarili mimo.

Veliko slovenskih domov se je že odelo v praznično podobo. Kako pa je, ko vaš dom krasi na tisoče lučk in tako postanete prava znamenitost?

Preverili smo tudi, kakšna je kulinarična ponudba na ljubljanskih stojnicah. Smo kaj napredovali v primerjavi s prejšnjimi leti?

Dolores Subotić

Slovenske praznične navade skozi številke

Decembra zapravljamo vse več, a manj kot drugi Evropejci

Anja P. Jerič

Igrače, sladkarije, parfumi in peneče se vino - za te izdelke Slovenci v decembru porabimo več denarja kot v drugih mesecih, pogosteje zahajamo tudi v gostilne in lokale.

Igrače, sladkarije, parfumi in peneče se vino - za te izdelke Slovenci v decembru porabimo več denarja kot v drugih mesecih, pogosteje zahajamo tudi v gostilne in lokale. Pri decembrskih nakupih na splošno postajamo vse bolj razsipni.

To so glavne ugotovitve slovenskih prazničnih navad, ki jih je zbral statistični urad. Prodaja v lanskem decembru se je v primerjavi z letom prej namreč povečala za 5,1 odstotka, v primerjavi z decembrom 2015 pa za 7,4 odstotka. Rast decembrske prodaje je bila lani najvišja po letu 2005.

Prodaja je narasla v vseh opazovanih skupinah dejavnosti, najbolj ali za 18 odstotkov se je povečala prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, najmanj ali za 0,8 odstotka pa prodaja oblačil in obutve.

Vse več nakupov opravimo po svetovnem spletu – decembra lani je bila tako prodaja blaga po spletu in po pošti od povprečne mesečne prodaje v tem letu višja za 19,8 odstotka. V primerjavi s predlansko decembrsko prodajo pa se je povečala za 24 odstotkov.

A razkošnejše nakupe v prednovoletnem času si (vsaj nekateri) lažje privoščijo zaradi izrednih izplačil, kot sta 13. plača in božičnica, ki ju je lani prejelo nekaj več kot 21 odstotkov zaposlenih. Čeprav porabimo decembra občutno več denarja, smo v primerjavi z drugimi evropskimi državami pri nakupih še vedno preudarnejši.

Na MMC smo govorili z Darkom Trbucem, ki v prazničnem okraševanju neznansko uživa

Bajne okrasitve: "Ne jamram nad stroški. Lučke so mi v veselje!"

Klara Širovnik, Foto: Darko Razlag

Kilometri raznobarvnih luči, po fasadi vzpenjajoči se Božički, jelenja vprega in ekstravagantne jaslice.

Kilometri raznobarvnih luči, po fasadi vzpenjajoči se Božički, jelenja vprega in ekstravagantne jaslice. V predbožičnem času, ko prvi zviška pljuvajo po vpadljivih (in včasih tudi precej nenavadnih) prazničnih okrasitvah, drugi svoja domovanja goreče spreminjajo v kraljestva okrasnih bunkic, jelenčkov Rudolfov in kuhanega vina.

Med navdušene okraševalce spada tudi Darko Trbuc, ki s svojo družinsko kmetijo na Grabšincih pri Svetem Juriju ob Ščavnici (ki v širši okolici sicer vse leto slovi po vzorni urejenosti), v adventnem času še dodatno polepša.

"Moja strast do okraševanja izvira že iz otroštva. Najprej smo okraševali le v hiši, potem pa se je vse skupaj počasi razširilo še na okolico domačije. Moram pa priznati, da so mi od vseh okraskov najljubše jaslice. Ja, lahko bi rekel, da sem ljubitelj jaslic," pravi Darko, ki se je zaradi svojega zimskega hobija že večkrat znašel na časopisnih straneh, pa tudi pred televizijskimi kamerami.

Zadnja tri leta na kmetiji lučke, ki osvetljujejo mostičke, skulpture v obliki jelenov in božičnih sani, pa tudi grmičke in družinsko hišo, prižgejo 15. decembra. Prej so jih prižgali šele nekaj dni pred božičem, novi datum pa daje ljudem dovolj časa, da Trbučeve obiščejo že pred glavnim decembrskim praznikom.

Okraševati začnejo že takoj po prvem novembru
Seveda pa ne gre pričakovati, da Darko tako mogočno okrasitev postavi z danes na jutri. "Okraševati začnem že po prvem novembru, potem pa vsak dan dodam kakšen okrasek. Včasih se zgodi, da kak dan sploh ne okrašujem," pravi in pojasnjuje, da (ob delu na kmetiji) včasih nima časa za okraševanje. "Okraševanja se navadno lotim po šesti uri popoldne, ko je v hlevu že vse urejeno," še pravi.

Na dvorišču družine Trbuc se zaradi vpadljive okrasitve vsak december drenjajo trume radovednežev. To jih niti približno ne moti, nasprotno - veseli so jih. "Jaz sem v družini največji navdušenec nad okraševanjem, ko začnejo prihajati obiskovalci, pa se navadno vključijo še drugi družinski člani," smeje pove Darko in doda, da obiskovalcem (ki jih ni malo), vedno ponudijo tudi kuhano vino in piškote. "Vsako leto pride več ljudi, ki jim iz dobre volje damo nekaj pijače in nekaj hrane. Ničesar ne pričakujemo v zameno, vse to počnemo iz veselja. Včasih nam kdo nameni kak prostovoljni prispevek, ki smo ga vedno veseli."

Pravljično deželo največkrat obiščejo družine z otroki, ki si želijo videti lučke, Darko pa pravi, da je vedno dobrodošlo to, da imajo ob lučkah na kmetiji pokazati še kaj drugega. "Otroke ob obisku pogosto peljem še v hlev, da jim lahko pokažemo, kakšna je krava," navihano pove in prizna, da jim (ko je gneča na njihovem dvorišču največja) na pomoč velikokrat priskoči soseda, ki pomaga pri sprejemu obiskovalcev.

Stroški niso tako visoki, kot bi pričakovali
Čeprav se zdi, da so stroški električne energije pri tako razkošni okrasitvi naravnost vrtoglavi, Darko pravi, da sploh ni tako hudo. Zelo potrošne klasične lučke so danes namreč zamenjale energijsko varčnejše led lučke, zato je decembrska položnica za električno energijo pri družini Trbuc višja le za kakšni tristo evrov.

Res pa je, da lučke ne gorijo vse dni in vse noči. Prižgejo jih, ko se zmrači, torej okoli 16. ure, ugasnejo pa jih ob 23. uri, ko obiskovalci prizorišče počasi zapuščajo.

A tudi sledenje okraševalskim trendom Darka pošteno stane. "Pri stroških ne gre le za elektriko. Vsako leto se kakšna lučka pokvari, zato jo je treba zamenjati z novimi, lepo pa je, če k zbirki vsako leto dodamo tudi kakšno novost," pojasnjuje, v isti sapi pa pove, da se nad stroški nikakor nima namena pritoževati. "Veselje jih odtehta. Nima smisla, da jamram glede stroškov, saj me nihče ne sili, da lučke postavim. To počnem iz veselja!"

Darko Trbuc je še posebej navdušen nad jaslicami, zato je posebno mesto v družinski božični deželi namenjeno prav njim. Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Podrobnosti pri okraševanju igrajo odločilno vlogo. Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Lučke so speljane tudi nad tlemi, zato se zdi, kot da se nad domačijo pne jasno zvezdnato nebo. Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Foto:
Foto:

Z modnimi poznavalkami o prazničnih oblačilih

Črn smoking: najbolj modna izbira letošnjega decembra

Alenka Klun, Dolores Subotić

Bleščice, žamet, pa dodatki iz perja in res; "mala črna", bluza, brezhibno krojen črn suknjič, črni salonarji, najbolje z zašiljeno peto. Za piko na i pa črna maskara in rdeča šminka.

Bleščice, žamet, pa dodatki iz perja in res; "mala črna", bluza, brezhibno krojen črn suknjič, črni salonarji, najbolje z zašiljeno peto. Za piko na i pa črna maskara in rdeča šminka.

V "veselem decembru", ko se kar vrstijo vabila na različne slavnostne dogodke, na katerih se ozremo nazaj na iztekajoče se leto in nazdravimo prihajajočemu, smo za nasvete, kako se urediti za večerne izhode v praznični sezoni, ne da bi morali zapraviti celo premoženje ali se gnesti po prenatrpanih trgovskih centrih, tri modne strokovnjakinje povprašali za nasvet.

Voditeljica oddaje Bleščica in modna blogerka Lorella Flego, stilistka, kostumografka in urednica Nina Jagodic ter urednica mode in lepote pri reviji Elle Petra Windschnurer so nam razkrile tudi, kateri so po njihovem mnenju ključni kosi iz omare, ki nas tudi v zadnjem hipu rešijo vsake modne zagate, in s kakšnim oblačilom ne morejo zgrešiti moški (namig: kavbojke pustite doma!). Kateri modni dodatki lahko "povzdignejo" vsak videz?

Morda vam pride prav tudi kakšna zamisel za obdarovanje vaših bližnjih modnih navdušenk in navdušencev – sploh če s pozornostjo hkrati podprete kakovostno slovensko oblikovanje.


Morda je zamisel o pretirano slavnostnih toaletah na decembrskih službenih zabavah in srečanjih s poslovnimi partnerji malce preživela, pa vseeno ... kako lahko na novoletnih zabavah izstopamo – v pozitivnem smislu, seveda -, me da bi pretiravali?
Lorella Flego: Moda nam že nekaj časa narekuje bleščice za poživitev garderobe, tudi v dnevnem času. Zdi se mi, da je en sam kos v bleščicah nekaj zelo lepega in primernega za te dni; večen je blazer z bleščicami v črni barvi, ki ga nosimo tudi z lepimi kavbojkami in petami, prav tako gre na krilo z visokim pasom ali obleko. Top iz lureksa je kos, ki ga sedaj ponujajo vse blagovne znamke, tudi nizkocenovne, zato ne zahteva prav velike naložbe in dobro deluje. Osebno bi stavila tudi na kombinezon, ki ga vsekakor premalo nosimo in je še kako privlačen; ni nujno, da je vse črno, daleč od tega, saj letošnja zima narekuje dokaj intenzivne barve. Če odmislim rdečo, ki je v tem obdobju že skoraj samoumevna, so tukaj tudi roza, gorčična, smaragdno zelena, kraljevsko modra, bela.
Nina Jagodic: Če pobrskamo malo med modnimi smernicami, ki se to obdobje že nekaj časa prikazujejo v različnih oblikah, srečamo na primer bleščice, žamet in dodatke na oblačilih iz perja in res. Vse našteto lahko zelo subtilno in minimalno prenesemo v večerno in modno toaleto. Konkretnejši namig je črna bluza, top ali puli ter hlače iz bleščic, morda samo torba v kombinaciji z večno malo črno obleko. Isto velja za perje in rese. Zelo lepo so videti na dodatkih, kot je torba ali samo kot detajl na oblačilu. Žameten top, krilo ali obleka je morda še bolj klasična, elegantnejša in manj vpadljiva rešitev. Večno delujoča opcija pa je mala črna obleka v kombinaciji z masivnejšim nakitom, morda elegantno svileno ruto v laseh.
Petra Windschnurer: Pomembno je, da se oblečete v skladu z 'dress code', ki velja za tovrstne zabave (zapisan ali tihi dogovor). Znotraj vsakega dogovora o oblačenju je mogoče najti nekaj, kar ustreza posameznikovemu osebnemu slogu. Največ pozornosti boste torej gotovo poželi, če se boste zabave udeležili neprimerno oblečeni, bodisi, da boste z glamurjem in bleščavostjo pretiravali, oziroma se na svečanost dogodka povsem požvižgate in se na zabavi prikažete v džinsu. Upoštevanje pravil oblačenja ni zadrgnjenost, ampak vljudnost. Ženske bodo vedno videti odlično v črnem smokingu in usklajenih hlačah, ki jih letos lahko modno popestrijo še s cvetlično, prosojno bluzo in bleščečimi visečimi uhani. Obleka dolžine čez kolena iz malce bolj svečanih materialov in v vseh mogočih krojih (srajčna obleka, slip obleka, obleka v slogu 50. let, obleka na preklop ...) pa bo letošnji december zagotovo najbolj modna izbira.

Pet ključnih kosov za v omaro, s katero se lahko rešimo vsake zagate, ko smo povabljeni na zabavo?
Lorella Flego: Žametni blazer, hlače z visokim pasom, obleka do kolen, boho bluza (torej zelo romantična, bela, z napihnjenimi rokavi, skoraj nujno s čipkastimi dodatki), midi krilo iz bleščic. Glede dodatkov bi omenila večerno torbico, ki je nekoliko manjša in lahko zelo bogata ali pa popolnoma preprosta, vendar elegantna; salonarji z visoko peto (če sem prej omenila bleščice, naj povem, da so salonarji z bleščicami zdaj zelo dobrodošli in, ponovno, tudi s kavbojkami); večji in viseči uhani v zlati barvi; žametna broška s pentljo; lep pas (denimo z živalskim potiskom, ki pa ga nosimo na črno ali rjavo barvo tako, da so drugi kosi nekoliko bolj preprosti).

Nina Jagodic: Že omenjena obvezna mala črna obleka. Vrhunsko krojen suknjič /smoking. Enostavna dolga obleka, odvisno od postave, kakšnega kroja. Bela bluza. Hlače širšega kroja, visoke v pasu, dobro krojene iz kvalitetnega materiala, ali krilo. Ne bi izločila niti klasično krojenega plašča. Vse našteto lahko brez pretiranega kompliciranja skombinirate eno z drugim in dobite precej hiter in dober učinek. Če vsemu zgoraj dodate masivnejši / oblikovalski nakit in elegantnejšo manjšo morda pisemsko ali večerno torbo, dobite kar nekaj precej zanimivih in učinkovitih večernih videzov.

Petra Windschnurer: Lepo krojen suknjič (ni nujno, da je črn), bela ženska bluza z zanimivimi detajli na zapestnikih, črne elegantne hlače, koktajl obleka in črni salonarji z vitko visoko peto.

Med najljubše 'modne dodatke' sama prištevam črno maskaro in rdečo šminko.

Zadnji teden mode v Ljubljani je bil posvečen moškim, ki jih v takšnih rubrikah pogosto zapostavljamo. Kaj bi v praznični sezoni svetovali njim?
Lorella Flego: Naj stavijo na žamet, ker bodo dosegli pravo mero elegance. Četudi jim ni do klasičnega kompleta in so raje v kavbojkah, lahko oblečejo lepo srajco in žametni suknjič, obujejo usnjene čevlje in izberejo uro kot nepogrešljiv modni dodatek. Moda v tem trenutku narekuje, da razbijemo podobo tako, da nosimo prav kavbojke z elegantnim zgornjim delom in pa elegantne hlače z usnjeno jakno. Seveda so aktualni tudi kompleti, sploh za praznične priložnosti. Barve ostajajo zimske: črna, bordo, siva.

Nina Jagodic: Med slovenskimi oblikovalci najdemo kar nekaj imen, ki za slovenske moške prav lepo skrbi. Predlagala bi »pokuk« k njim za kaj res posebnega. Hitrejše rešitve vidim v lepo krojenem smokingu ali suknjiču, ki je precej uporaben v različici s T-shirtom, srajco ali meni zelo ljubem tankem volnenem puliju. Slovesno delujejo tudi dolgi klasično ukrojeni plašči z ovratnikom. Kar se tiče hlač, se mi zdi pomembno le to, da se poskusite izogniti klasičnemu džinsu.

Petra Windschnurer: Moški ne morejo zgrešiti z lepo krojeno moško obleko v globoko modri ali črni barvi.

Glede na to, da je čas obdarovanja ... kaj podariti modni navdušenki ali navdušencu, ali obstaja kaj, s čimer resnično ne moremo zgrešiti?
Lorella Flego: Najbrž je to dišava, za katero pa menim, da moramo človeka kar dobro poznati, saj je parfum nekaj intimnega. Osebno bi izbrala tudi tanek, usnjen pas, ker vedno pride prav, ali svilen top s čipko, ker ga nosimo pozimi in poleti. Navdušencu bi podarila karirasto srajco, ker jih gledamo že nekaj let in zdaj nam je jasno, da so postale večne.

Nina Jagodic: Predlagala bi darilni bon ali kakšen kos pri lokalnih oblikovalcih. Slovenija ima ogromno talentiranih oblikovalcev, nekateri v času praznikov celo poskrbijo za manjše ter omejene darilne kolekcije. Zdi se mi zelo dobro podpirati lokalno oblikovanje, menim tudi, da je zares kakovostno. Mislim, da bi bila takšnega darila vesela prav vsaka modna navdušenka, poleg tega pa s tem še podpirate slovensko oblikovanje.

Petra Windschnurer: Izbira daril je odvisna od tega, kako dobro poznate svojo modno navdušenko ali navdušenca. Redkokdaj boste zgrešili, če ji podarite ikonično rdečo šminko ali če ste pripravljeni zapraviti precej več denarja, nakit, ki sodi v tako imenovano skupino 'fine jewelry'. Modni navdušenec bo vesel »nišne« dišave, pametne ure ali nahrbtnika z oblikovalskim podpisom.

Kakšne so letošnje smernice glede pričesk in ličenja, je "manj več" ali "več več"?
Lorella Flego: Predvsem se vrača bleščilo za ustnice, ki ga je v zadnjem letu nadomestila mat šminka. Tudi šminke bodo aktualne, a nekoliko bolj mastne, za polnejši videz ustnic. Velik trend ostaja eyeliner v črni ali barviti različici. Make-up nam narekuje zdrav in naraven videz kože, zato moramo nujno najti odtenek pudra, ki nam 100-odstotno pristaja; včasih je to kar misija nemogoče, pa vendar je na prodaj veliko pudrov ali CC-krem, ki poskrbijo, da deluje obraz svež in je koža enakomerno obarvana. Skrivnost je predvsem v tem, da vzamemo domov vzorec in ga preizkusimo na naravni svetlobi - šele takrat lahko ugotovimo, ali smo naletele na pravo barvo in teksturo.

Nina Jagodic: Pri trendih pričesk in ličenja sama še nekaj časa menim, da je manj več, predvsem pa da tudi del modne industrije vedno bolj prisega na posebno in naravno lepoto. Zdravi sijoči lasje so večni trend, naravno poudarjena lepota brez pretiravanja, morda rdeča šminka in zgolj iz zabave bleščice na obrazu, laseh, čim bolj nepravilno.

Petra Windschnurer: Modne smernice na obrazu zapovedujejo veliko bleščic in metalnih odtenkov, med katerimi zagotovo prevladuje zlata barva. To pri senčenju oči kombinirajte z dramatično črno, globoko rjavo ali nežno rožnato barvo. Vedno všečna pa je tudi enostavna kombinacija maskare in mat rdeče šminke. Z njo ne boste zgrešili na nobeni zabavi!

Dve variaciji 'male črne'. Foto: LJFW/Jure Makovec
Zvezdnica Blake Lively v zmagovalni kombinaciji sezone: črn suknjič (v njenem primeru podaljšan v nekakšen frak) in bleščeč prosojen top, za poudarek pa veliki uhani. Foto: AP
'Hlačni kostim' malo (oziroma precej) drugače. Foto: LJFW/Jure Makovec
Rdeča šminka kot večna klasika. (Sploh v kombinaciji z 'boho' bluzo z razkošnimi detajli, na kakršne prisega Lorella Flego.) Foto: BoBo/Borut Živulović
Moški ne morejo zgrešiti z lepo krojeno moško obleko v globoko modri ali črni barvi, je prepričana Petra Windschnurer. Foto: MBFWLJ/Sandi Fišer
Ste dovolj drzni za odmik od 'preverjene' črnine? Foto: LJFW/Jure Makovec
Rdeča se vsako leto znova vrača kot praznična stalnica. Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

Z blogerko Ajdo Sitar o prazničnem ličenju

"V času decembrskih zabav je prostor tudi za malo več drznosti"

Alenka Klun

"Če vam ustreza večja količina ličil, se z njimi radi igrate in radi izstopate – zakaj pa ne. Konec koncev je odločitev vaša, praznični čas pa je idealen, da si privoščite tudi nekaj več bleščic in ...

"Če vam ustreza večja količina ličil, se z njimi radi igrate in radi izstopate – zakaj pa ne. Konec koncev je odločitev vaša, praznični čas pa je idealen, da si privoščite tudi nekaj več bleščic in barv."

Lepotna, modna in potovalna blogerka Ajda Sitar od nekdaj zagovarja načelo, da je pri vsaki modni ali lepotni odločitvi treba izstopati ravno toliko, kot smo na to pripravljeni. "Vsaka malo bolj drzna odločitev privlači več pozornosti. Pa naj bo to malo bolj globok dekolte, vpadljiv make-up ali izjemno svetleča obleka. Če nam pozornost prija in si je želimo, lahko brez težav stopimo tudi korak iz 'običajnih smernic'. A vseeno svetujem, da ohranimo pravo mero dobrega okusa," odgovarja na naše vprašanje o tem, kako na decembrskih zabavah opozoriti nase, v pozitivnem smislu seveda.


Sama je mnenja, da s skrbno izbranimi modnimi kosi, ki ustrezajo našemu slogu in poudarijo naše prednosti (in morda skrijejo kakšno pomanjkljivost) lahko izstopamo bolj, predvsem pa na lepši in bolj uglajen način. "Čas decembrskih zabav pa je vseeno čas, ko si lahko privoščimo tudi malo več drznosti. Obleka je lahko svetleča, make-up močnejši in drznejši. Izberimo en vpadljivejši element (naj bo to obleka, torbica ali make-up), ne pretiravajmo, naj bo bogato okrašena, svetleča in pisana v tem času raje božična jelka. Če si za decembrsko zabavo želite privoščiti kakšen nov kos, imejte v mislih, ali ga morda lahko uporabite tudi ob kakšni drugi priložnosti. Škoda je nakupov za enkratno uporabo, brezglavega potrošništva je v tem času tako ali tako že preveč," nam še polaga na srce v času praznične nakupovalne evforije.

Vabljeni k branju kratkega MMC-jevega intervjuja, v katerem, v obdobju, ko se vabila na večerna praznovanja kar vrstijo in se vsak večer trudimo sestaviti novo "zmagovalno kombinacijo", ko gre za oblačila in ličenje, gotovo najdete kak uporaben nasvet zase.


Kako se lotiti "prazničnega" ličenja, če tega nismo najbolj vešči?
Vsak malo bolj poseben make-up videz terja nekaj vaje. Nikomur še ni uspelo kar čez noč v prvem poskusu. Vzemite si torej čas, make-up preizkusite vsaj enkrat prej doma ali pa ga poskušajte počasi nadgrajevati. Vsekakor odsvetujem, da se na decembrsko zabavo odpravite z rdečo šminko, ki ste jo ravno kupili (samo, če ste resnično vešči uporabe šmink v močnejših odtenkih). Večina šmink v močnejših odtenkih terja uporabo svinčnika za ustnice, ki prepreči, da bi se šminka "razlivala", prav tako pa poskrbi za boljšo obstojnost šminke.

S kakšnimi triki se lahko vedno rešimo v zadnjem hipu?
Vsak izdelek se obnaša nekoliko drugače v različnih pogojih, tudi na različni koži. Najlažja in dostikrat tudi najlepša je izbira takšnega make-upa, ki ga nosite pogosteje z majhno nadgradnjo – naj bo to rdeča šminka, črtalo za oči ali svetleče senčilo za veke. Sama še vedno stojim za nenapisanim pravilom, naj bodo močneje naličene oči ali ustnice. Tako ne morete zgrešiti. Če se vam mudi iz službe na zabavo, svoj dnevni videz osvežite s korektorjem pod očmi in šminko v bogatejšem odtenku. Na tak način lahko v najhitrejšem času preobrazite svoj videz v nekoliko bolj prazničnega.

Kaj je tisto, kar res ne sme manjkati v naši zalogi ličil?
To je zagotovo stvar posameznika. Tekoča podlaga ali BB-krema (odvisno od tega, kakšno prekrivnost potrebujemo oziroma želimo) bo prekrila nekaj rdečice, ki jo povzroči mrzel zrak, kakovostna maskara bo poudarila trepalnice, jih podaljšala in dala nekaj volumna. Korektor je vedno pametno imeti v svoji kozmetični torbici, pa naj bo to za prekrivanje podočnjakov ali nepravilnosti. Vse drugo je stvar okusa. Moja praznična stalnica so še dobra rdeča šminka (s svinčnikom), svetleča senčila za veke (v zlatih in bakrenih odtenkih) in osvetljevalec.

V prazničnem času ne moremo mimo daril. Kaj podariti navdušenki ali navdušencu nad kozmetičnimi izdelki, lepotili, dišavami ... Ali obstaja kaj, s čimer resnično ne moremo zgrešiti?
Lepotni izdelki so od nekdaj priljubljena izbira med božičnimi oziroma novoletnimi darili. Če boste tudi vi praznično darilo kupovali med policami drogerij, imejte v mislih osebo, za katero nakupujete. Ne kupujte izdelkov, za katere bi morala obdarjena oseba iti "korak iz cone udobja". Prav tako se izogibajte kupovanju negovalnih izdelkov za obraz, če osebe, njenega stanja in tipa kože ter preferenc ne poznate. Pravzaprav nakup izdelkov za nego obraza svetujem le, če poznate točno določen izdelek, na katerega prisega vaš obdarjenec. Najmanj boste zgrešili z izdelki za nego in čiščenje telesa ali kremo za roke. Parfumi so lahko izredno lepo darilo, a morate tudi tu poznati okus tistega, za katerega darilo izbirate. Se mi zdi, da je tu nekoliko lažje izbiranje za moške. Ti so običajno malo manj zahtevni.

Kakšne so aktualne smernice glede ličenja, je manj več ali je več več?
Čeprav sama prisegam na pravilo manj je več, le redko uporabim močan make-up na očeh in ustnicah hkrati, uporabljam tekočo podlago in puder v kamnu, ki pustita moji koži dihati in ne ustvarjata videza maske, je to v resnici odločitev posameznika. Če vam ustreza večja količina ličil, se z njimi radi igrate in radi izstopate – zakaj pa ne. Konec koncev je odločitev časa, praznični čas pa je idealen, da si privoščite tudi nekaj več bleščic in barv.

Ličila najprej preizkusite, saj bolj posebni videzi zahtevajo precej vaje. Nikakor ne kupujte šminke tik pred zdajci, saj ne veste, kako se bo na vaših ustnicah 'obnašala'. Foto: Katarina Veselič
Pri nakupovanju modnih kosov se ne prepuščajte impulzivnosti, ampak razmišljajte dolgoročno, svetuje blogerka Ajda Sitar. Foto: Katarina Veselič
Če boste bolj poudarili oči, se izogibajte pretirano vpadljivim barvam ustnic. Foto: Katarina Veselič
Če niste popolnoma prepričani o okusu obdarovanca, pod smrečico raje ne postavljajte kozmetičnih izdelkov. Foto: Katarina Veselič
Ajda Sitar je medijsko prepoznavna že skoraj desetletje, leta 2009 je postala slovenska mis športa. Študentka prava in navdušenka nad negovalnimi izdelki piše priljubljen blog, na Instagramu pa ji sledi prek 44 tisoč ljudi, kar jo uvršča med najuspešnejše slovenske vplivneže. Foto: Katarina Veselič

Od pleskavic do kuhanega vina

Kulinarična ponudba na ljubljanskih stojnicah ostaja brez presežkov

Kaja Sajovic

Leto je naokoli, praznične stojnice ponovno obrobljajo nabrežje Ljubljanice, a ponudba ostaja v mejah že videne klasike, brez kakršnih koli resnejših presežkov.

Leto je naokoli, praznične stojnice ponovno obrobljajo nabrežje Ljubljanice, a ponudba ostaja v mejah že videne klasike, brez kakršnih koli resnejših presežkov.

Trasa, ki jo bodo v tem mesecu številni prehodili, se začenja na Prešernovem trgu, kjer nas pričaka bolj ali manj to, kar se bo v različicah, modificiranih zgolj za odtenek, ponavljalo vse do konca Cankarjevega nabrežja.

Na prvi stojnici so napitki s kuhanim vinom v glavni vlogi, ob njem pa še pivo, medica in punč. Na drugi, tisti v lasti Planinskega društva Komenda, so preste, medaljoni s krompirčkom, pleskavice, čevapčiči, hot dog in pečenica z zeljem. Nekaj za vsakega (mesojedca), torej.

Če vam ni dovolj mesa, je tu še ekstra velika depandansa bosanske restavracije Saraj s tipično balkansko kulinariko.

Gremo naprej, kjer nas na stojnici Pr' bit pričakajo kranjske klobase in, jasno, kuhano vino, medtem ko so Pr' Kljukcu založeni predvsem s ponudbo prazničnih pijač – kuhanemu vinu delajo družbo borovničke, čaj, bombardino, vroč jabolčni mošt, medica, ob tem pa še jabolčni zavitek.

Jezerškov šmorn, stojnica s kuhanim ginom pri "Kapitanu"
Vmes je praktično edina stojnica malce bolj zvenečega imena, gostinstva Jezeršek, kjer ponujajo, kot že običajno, svoj carski praženec, naročite pa lahko tudi kranjsko klobaso, kuhano vino, božični čaj in vroč gin.

Pr' brvi ponujajo churros z vročo čokolado, ramstek na oglju, pikantno klobasico, suho klobaso s hrenom in palačinke, vse skupaj pa lahko poplaknete s kuhanim vinom, medico in številnimi žganicami.

Osamljen prodajalec pečenega kostanja je tudi edini brezkuhanega vina, a dobite že takoj naprej dvojni odmerek alkohola na "Captain's Cabin", kjer točijo vse od kuhanega gina in borovničk do viskija Jacka Danielsa in kuhanega piva.

Jota, žganci, pražen krompir
Nekaj več tipično slovenske ponudbe jedi na žlico je na Prešernovem trgu "Pri market", kjer prodajajo joto, ričet, kranjske klobase, žgance z ocvirki, praženi krompir, kmečko pojedino in potico, medtem ko stojnica Taverne Tatjana tik pri Frančiškanih zavije ponovno v generično internacionalne vode z burgerji, "pommesom", hot dogi in chicken nuggetsi.

Mimogrede, za kuhano vino na ljubljanskih stojnicah boste v povprečju odšteli letos 2 evra, za klobase in jedi na žlico pa nekje od 4 do 7 evrov.

Zamujena priložnost
Glede na to, da Ljubljano v tem prazničnem času obišče veliko turistov in da se Slovenija skuša vse bolj uveljaviti kot gastronomska destinacija, se zdi ponudba na stojnicah zamujena priložnost.

Lačni ne boste, a za presežke se bo treba odpraviti k sosedom, najbolje v Zagreb, kjer so njihov adventni čas uporabniki portala European Best Destinations v preteklih treh letih razglasili za najboljši predbožični sejem v Evropi.

Eden od razlogov je tudi kulinarična ponudba, saj v hrvaški prestolnici v središču svoje stojnice postavi velik del najboljših hrvaških gostincev, ki kar tekmujejo, kdo bo postregel z izvirnejšim prazničnim prigrizkom, organizatorji pa obiskovalcem ponujajo celo gastronomske ture prek največjih ponujenih specialitet.

Na stojnicah boste najpogosteje našli kuhano vino in klobase. Foto: MMC RTV SLO
Pri Jezeršku tudi letos prodajajo svoj šmorn. Foto: MMC RTV SLO
Kuhanega vina zanesljivo ne manjka. Foto: MMC RTV SLO
Nabrežje Ljubljanice je v teh prazničnih dneh nabito polno. Foto: MMC RTV SLO

Meta Wraber, Nina Urh, Alja Horvat, Klavdija Zupanc, Numokk (Lea Zupančič in Zala Kalan)

Koledarji za leto 2019, ki bodo na vaših stenah za vedno

Dolores Subotić

Prehod v novo leto spremlja tudi izbor rokovnikov in koledarjev, ki vas bodo spremljali iz dneva v dan, iz meseca v mesec ...

Prehod v novo leto spremlja tudi izbor rokovnikov in koledarjev, ki vas bodo spremljali iz dneva v dan, iz meseca v mesec ... Izbor ni nič kaj lahek, če pogledamo, kaj so za leto 2019 pripravile slovenske umetnice.

Ilustratorke in grafične oblikovalke oziroma z eno besedo umetnice so tudi letos poprijele za orodja in se lotile ustvarjanja svojih avtorskih koledarjev.

Meta Wraber, Klavdija Zupanc, Alja Horvat, Nina Urh ter Lea Zupančič in Zala Kalan, ki skupaj ustvarjata pod znamko Numokk, so navdihe iskale vsepovsod: v ženskih figurah, naravi, barvah ... Nastali so koledarji, ki imajo še kako uporabno vrednost, saj lahko tudi po preteku meseca motiv preprosto odrežete in ga uokvirite ali pa ga uporabite kot čestitko. "Pravzaprav dobiš 12 ilustracij," sta povedali Lea in Zala, Nina pa je dodala: "Koledar je oblikovan tako, da se po preteku meseca ohrani – pasico z datumi odrežete stran in tako ostane ilustracija, ki lahko visi na steni dalj časa, lahko pa jo podarite naprej, kakšni sposobni punci."

Sejem avtorskih koledarjev
Vsi ljubitelji koledarjev pa bodo na svoj račun prišli tudi 22. decembra, ko bo v kreativnem centru Poligon v Tobačni prvi ljubljanski sejem avtorskih koledarjev. "Koledar je zanimiv medij, saj je izredno raznovrsten tako po formi kot vsebini. V koledar lahko vpneš najrazličnejše zgodbe, prek podobe in jezika," je povedala Eva Matjaž, organizatorka sejma. Več o sejmu boste lahko prebrali kmalu.

Poglejte si, kateri koledarji so nas najbolj prepričali. Po enega izmed njih bomo podarili petim izžrebancem. Vse, kar morate storiti, je, da na mmc-nagrade@rtvslo.si do ponedeljka, 10. decembra, do 13. ure, pošljete odgovor na nagradno vprašanje: Koliko praznikov nas čaka v letu 2019? K odgovoru pripišite tudi, kateri koledar bi radi imeli, skušali bomo upoštevati vaše želje. Splošne pogoje za izvedbo nagradne igre si lahko preberete tukaj.

Koledarji, ki bodo na vaših stenah kraljevali za vedno. Foto: Osebni arhiv ustvarjalk
Meta Wraber je po lanskem premoru ustvarila svoj peti koledar. Koledar za leto 2019 nosi naslov Prej in potem, sestavljajo pa ga sanjske, abstraktne pokrajine in ženske figure, Meta pa je uporabila zanjo značilne akvarele. "Vsako leto izberem neko temo, ki mi je tisti čas blizu in jo oblikujem v zgodbo, ki se nanaša na letne čase. Bodisi da gre za recepte, užitne cvetlice, zeli za čaranje in uroke ali modne skice. Letošnji je do sedaj po tematiki še najbolj ohlapen, namreč, všeč mi je bilo, da lahko ustvarim samo vzdušje, ki spominja na mesec, v katerem smo." Kot je povedala Meta, je mišljeno, da vseh 12 mesecev naenkrat obesiš na steno: "Če ni dovolj prostora, ga lahko preluknjaš in obesiš, tako kot navadno uporabimo stenske koledarje. Rada naredim tako, da je več možnosti, kako ga uporabiti." Foto: Osebni arhiv Mete Wraber
Koledar Nine Urh je sestavljen iz serije ilustracij izjemnih žensk – želela je izpostaviti ženske, katerih vloga na prvi pogled mogoče ni tako očitna, a hkrati oblikujejo sedanjost. Tako mesec marec predstavlja mama z otrokom in veliko odgovornostjo vzgoje, april ženska, ki jo skrbi odnos do okolja, september kmetovalka, ki skrbi, da jemo dobro hrano. Tu so še arhitektka, ilustratorka, učiteljica joge, kardiologinja, glasbenica, keramičarka ... "Po končanem porodniškem dopustu sem se z namenom, da osvežim svoje ilustratorske sposobnosti, odločila, da izpeljem projekt 100 – v 100 dneh sem na Instagramu objavila 100 ilustracij. Figure žensk so nekako prišle spontano in odziv sledilcev je bil pozitiven, nekateri so celo namignili na koledar, kar me je spodbudilo, da narišem 12 žensk. Pri delu sem v glavnem razmišljala, na katere prijateljice sem najbolj ponosna in kaj si želim od žensk v družbi." Ninin stil temelji na čistih linijah, močnih barvah in predvsem iskanju ravnotežja v sami ilustraciji. Najbolj pa jo veseli, ko se čovek ob ilustraciji vsaj malo nasmehne. Foto: Osebni arhiv Nine Urh
Koledar Alje Horvat je kot nekakšna zbirka del, ki jih je ustvarila v letu 2018: "Torej mogoče na neki način celo portofolio ilustracij tega leta." Izbrala je motive, ki so bili po odzivu to leto najpopularnejši in ki so tudi njej najbolj pri srcu. "Za vsak mesec sem se potrudila izbrati ilustracijo z barvno paleto, ki je najbliže temu mescu, tako da, že ko pogledaš koledar, čutiš na primer toplino junija in julija in božično vzdušje decembra." Vse ilustracije so narisane digitalno, z njeno grafično tablico. Tudi Alja prisega na dodano vrednost koledarja: "Res je, vse ilustracije so na voljo kot artprinti, vendar se lahko po uporabi koledarja vsaka stran tega uporabi na drugačen način." Foto: Osebni arhiv Alje Horvat
Lea Zupančič in Zala Kalan, ki ustvarjata samostojno, pa tudi skupaj pod znamko Numokk, sta zopet združili moči pri koledarju za leto 2019, ta je njun šesti zaporedni, zadnja dva sta poimenovali Koledar v dar. "Prvi je bil oblikovan kot novoletno darilo za prijatelje, nekaj sva jih pa tudi prodali. Skupno oblikovanje naju vedno znova poveže in mogoče je tudi to razlog, da vztrajno nadaljujeva. Imava pa tudi kar nekaj stalnih naročnikov, ki že novembra radovedno sprašujejo, ali sva že kaj narisali za prihajajoče leto." Rdeča nit koledarja je tokrat barva, ki se skozi mesece spreminja in jih lepo poveže v celoto. "Najin ustvarjalni proces je precej spontan, kar se tiče motivov. Ideje se sproti kopičijo, malo eksperimentirava in obračava na glavo, potem pa je čas, da izbereva končne motive. Okvirno si začrtava stil oblikovanja in nato vsaka oblikuje svoj del celote." Koledarji so oblikovani v kombinaciji digitalne in analogne tehnike: "Precej elementov nariševa oz. naslikava na papir in nato digitalno dopolniva oz. obdelava. Všeč nama je uravnoteženost geometričnih in organskih oblik." Foto: Osebni arhiv Numokk
Klavdija Zupanc je izdala četrti koledar zapored, tudi tokrat pa jo je navdihnila narava, prevladujejo predvsem motivi živali ter rastlin, ki so tudi sicer njen priljubljen motiv. V koledarju je predstavljenih 13 grafik, nekaj najljubših iz preteklega leta v sveži podobi in nekaj novih. Originali so izdelani v tehniki linoreza in kolaža, majhni popravki pa so narejeni na računalniku, preden lahko gre stvar v tisk. Za piko na i poskrbi tudi Klavdijina pisava, ki je nekako postala že stalnica. Veliko časa posveti tudi izbiri papirja ter tiska, saj želi, da se natisnjene podobe približajo originalom. "Več kot dobrodošlo je, da po preteklem letu ilustracije odrežete in jih uokvirite ali pa dodate kakšnemu darilu kot voščilnico." Foto: Osebni arhiv Klavdije Zupanc
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov