Predsednik Borut Pahor je pozval k enotnosti in sodelovanju. Vest o vabilu in zavrnitvah je pritegnila veliko pozornosti tudi med MMC-jevimi uporabniki. Foto: BoBo
Predsednik Borut Pahor je pozval k enotnosti in sodelovanju. Vest o vabilu in zavrnitvah je pritegnila veliko pozornosti tudi med MMC-jevimi uporabniki. Foto: BoBo

Od devetih parlamentarnih strank, ki so bile povabljene na srečanje pri predsedniku republike Borutu Pahorju, jih je njegovo vabilo na srečanje sprejelo sedem. Dve sta vabilo zavrnili, in sicer Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Levica.

V javnem sporočilu sta se predsednik največje opozicijske stranke Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec predsedniku zahvalila za vabilo, a ga zavrnila, češ da je za kakršne koli pogovore glede enotnosti političnih strank v državi prepozno. Šarec je med drugim predsedniku republike predlagal, naj se najprej pogovori s premierjem Janezom Janšo.

Borut, slaba vest se pere na 90℃ - just FYI. Pomembno je zgolj to, da ne boš razočaral samega sebe!
-St.Veper 2021-02-02T14:43:31+01:00
Tule mislim, da je Pahorjev poziv brezpredmeten, oziroma striktno v luči pomoči Janezu.
-rudes 2021-02-02T14:45:32+01:00
Pahorja je povozil čas. Pahor je klasičen social demokrat tretje poti, ki ves čas išče kompromis z desnico. To mu je toliko lažje predvsem zato, ker so politiki takega kova predvsem popolnoma nepovezani z ljudstvom, redeča barva pa jim samo služi kot PR krinka za njihove prave vrednote, ki so pa neoliberalne in zelo blizu desnici. Takih politikov je bilo v Evropi že malo morje. Najbolj tipičen predstavnik pa je seveda Tony Blair, ki je le nadaljeval politike konservativcev z nekoliko milejšim pristopom, poleg tega pa ravno tako npr. aktivno zagovarjal vojno v Iraku. Še dandanes se močno trudi za to, da leva struja Laburistov ne bi prevladala, dejansko je vlada konservativcev zanj manjše zlo (Blair je igral v ozadju zelo aktivno vlogo pri rušitvi Corbyna od znotraj). Drugi tak človek je Bill Clinton, ki je v ZDA vodil zelo podobno politiko kot Blair in se niti približno ni uprl dediščini Reagana, tako kot se Blair ni postavil odločno proti politikam Thatcherjeve. Clinton je celo leta 1999 sponzoriral ukinitev zakona Glass-Steagal iz leta 1933, ki je bil pomembnna regulacija bančnega sistema. Temu se med drugim lahko tudi zahvalimo, da je prišlo leta 2008 do bančnega zloma z kolosalnimi posledicami. Nadalje, en tak falot je tudi Gerchard Schröder. Človek ki stoji za deregulacijo in prekarizacijo trga dela v Nemčiji (zloglasni Hartz VI zakoni), ki so močno olajšali odpuščanje in uvedli prekarno malo delo. Da ne boste mislili da je morda vsaj etično bil boljši, kmalu po izgubi položaja je odšel delat za Gazsprom, danes pa je direktor Rosnefta (ruska državna naftna družba, podobno kot Gaszprom za plin) in sodeluje pa tudi v vodstvu banke Rotschild. In takih malih Blairčkov in Schroderčkov je po evopi celo morje, Pri nas je v tej vlogi Pahor, ki še vedno ne razume, da je socialdemokratrsko tretjo pot zgodovina povozila.
-Alchemist 2021-02-02T15:54:58+01:00
Sorodna novica Od devetih parlamentarnih strank jih je Pahorjevo vabilo na srečanje sprejelo sedem

Prizadevanje za strpnejše razpoloženje
Pahor je na začetku tedna na prvake parlamentarnih strank naslovil pobudo za srečanje. Na njem bi rad preveril stališča do svojega predloga, da bi bilo dobro, da bi stranke dosegle strinjanje o osredinjanju na spopad z epidemijo, okrevanje po njej in predsedovanje EU-ju. Prizadeval si bo, da bo srečanje prispevalo k večjemu soglašanju slovenske politike glede bistvenih državnih zadev, s tem pa tudi do strpnejšega in bolj vključujočega splošnega razpoloženja v javnosti. Predsednik meni, da je dal pobudo pravočasno. Z namero zanjo je javnost prvič seznanil konec oktobra lani, podrobneje pa jo je pojasnil na slovesnosti ob 30. obletnici podpisa sporazuma parlamentarnih strank za podporo plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije pred koncem leta, so spomnili v uradu predsednika republike.

Si bom drznil reči zakaj Pahorjev poziv ravno sedaj.Interpelacije, nepopolnjeno mesto ministra za zdravje, konstruktivna nezaupnica. Strah jih je, pa so Pahorja vrgli v vodo da on pomiri zadeve. V stilu; predsednik republike, moralna avtoriteta je poskusil, predsednik vlade je tekel na sestanek kjer se bo pokadila pipa miru, ampak oni, oni v opoziciji rušijo in razdvajajo, nočeno. Oni so krivi za vse! Ma daj, trdijo da imajo 47 glasov. Če bi Janez imel trdnih 47 glasov, tudi vetrov ne bi spustil v Pahorjevo smer! “Hočem biti Pahor! On se gujsa na igralih, ki so otrokom prepovedana!”
-Just Me 2021-02-02T15:58:46+01:00
Kaj pa je narobe z zavrnitvijo? Ko koalicija zavrne amandma opozicije, je pa to državotvorno dejanje?? Janša še s koalicijskimi partnerji ne sodeluje, to kar želi Pahor, je samo pesek v oči!
-ROBI123 2021-02-02T14:48:12+01:00
Pahor, mislim da redkokateri ima v tej državi sploh še kakšna pričakovanja od politike.... Ste na nivoju reklam na televiziji, ko vsi prestavijo program...
-PorednaSliva 2021-02-02T14:46:01+01:00
Sorodna novica Šarec: Pahorjev odziv bi bil iskrenejši, če ta ne bi molčal ob poskusih uničevanja pravne ureditve

Šarec: Ob nobeni pomembni temi se žal niste oglasili
Medtem ko je vabilo sprejelo sedem parlamentarnih strank, sta ga dve zavrnili. Šarec je svoj odziv Pahorju objavil na družbenih omrežjih. V pismu je med drugim zapisal, da se strinja s Pahorjevo oceno, da smo v času samostojne države vzpostavili razmeroma trden demokratični sistem, a ocenjuje, da je demokracija ravno ta trenutek tudi najbolj ogrožena. "Spoštujem vaš poziv, a mnogo bolj bi ga jemal iskreno, če vi ne bi molčali ob vseh poskusih uničevanja pravnega reda in ustavne ureditve. Ob nobeni pomembni temi, ki zadeva bistvena vprašanja, se žal niste oglasili," je navedel in se obenem obregnil ob Pahorjeve objave na Instagramu. Ko gre za boj z epidemijo, je spomnil, da so opozicijske stranke predlagale vrsto dopolnil k interventnim protikoronskim zakonom, a jih je koalicija "zavračala po tekočem traku". O predsedovanju EU-ju pa, da je sploh težko govoriti, "saj nas je vlada zunanjepolitično popolnoma osamila". Zato Pahorjev poziv, za katerega sklepa, da je usklajen s predsednikom vlade, Šarec vidi kot poskus "vreči vse v isti koš in dobiti pokritje za aktivnosti vlade".

Bravo, Mesec in Šarec. Raje špilajta pasjanso, bosta imela več od tega kot od obiska pri nečimrnemu [i]master chillerju[/i]. Pahor je s svojimi floskulami (predvsem pa s svojim molkom, ko bi moral udariti po mizi) dejansko del problema.
-BellaCiao 2021-02-02T14:29:34+01:00
Ob vsem radikalizmu in ekstremizmu v slovenski politiki sedaj jasno vidimo, kateri stranki v tem prednjačita in pri tem nimata nobenih meja. Še Fajonka in Bratuškica razumeta, da brez pogovora pač ne more biti kakršnegakoli sodelovanja. Sicer nimam velikega upanja v napredek, a vsaj nekdo vztraja pri vzpostavitvi dialoga. Pahor je, pa če se vsi njegovi sovražniki (ki se imate za strpne borce proti sovraštvu) razpočite, najbolj umirjen in povezovalen predsednik v zgodovini naše države, manekenstvu navkljub.
-Snežinkec 2021-02-02T21:41:41+01:00
Roko na srce imata Levica in LMŠ prav. Sam sem za dialog,ampak ko je bil čas, ga ni bilo,sedaj ko pa ni čas, pa bi malo poklepetali.
-tetka 2021-02-02T16:59:59+01:00

Mesec Pahorju: Že deset mesecev molčite!
Tudi koordinator Levice Mesec je vabilo na srečanje zavrnil. Predsednika je v javnem pismu opozoril, da je demokratični sistem v globoki krizi, in ga opomnil, da za zagotovitev varstva načel ustavnega reda ni nihče bolj odgovoren od predsednika republike. Kot je zapisal Mesec, se strinja s Pahorjem, da bi bilo dobro, če bi strankam uspela enotnost. Ob tem pa je dodal, da je iz vabila razvidno, da Pahor popolnoma spregleda, namerno izpusti kakršno koli omembo krize ustavnega reda in demokracije v Sloveniji. "Vladajoča stranka in predsednik vlade vsem na očeh brez sramu napadata novinarje in sodnike, medije in sodišča, kritike in protestnike. Agresivno spodkopavata institucije ali pa si jih podrejata," je navedel. Kot pravi Mesec, institucijo predsednika republike spoštuje in verjame, da bi moral vsak, ki jo zaseda, biti prvi varuh ustavnega reda in demokracije v državi, da bi moral zato biti prvi kritik vlade, ko in če ta presega svoja demokratična pooblastila. "Vi pa že deset mesecev molčite," je bil kritičen. Pahorjevega vabila zato ne more sprejeti. Želi si, da bi kot predsednik republike po desetih mesecih spregovoril, se opredelil in obsodil takšno delovanje ter pomagal premostiti krizo demokratične ureditve pri nas. Po navedbah koordinatorja Levice se moramo zaradi retorike in načina delovanja največje vladne stranke po tridesetih letih vrniti k vprašanju osnov spoštovanja demokracije in ustavnega reda.

Luka Mesec je zame en velik populist (v negativnem smislu), a glede zavrnitve Pahorja mu lahko zgolj prikimam. Predsednik republike bi sestanek vseh strank izkoristil za nov fototermin, kjer bi spet rad mlatil prazno slamo in se skušal javnosti predstaviti kot rešitelj naroda, ki povezuje sprte strani. Rezultatov od njega že zdaj ni veliko, dobro mu gre le vse kar ni povezano s politiko. Ne razumite me narobe: ne moti me, da Pahor hodi delat v proizvodnjo in da se pojavlja na skoraj vsakei vaški prireditvi. Moti me to, da istočasno ne opravlja svojega primarnega dela, zaradi česar je bil dejansko izvoljen. Predsednik bi moral znati udariti po mizi in jasno nasprotovati nekaterim potezam vlade, ki v zadnjem času slabijo naše javne institucije (npr. saga z direktorjem NPU). Žal je Pahor namesto tega raje poziral na instagramu...
-KruhTeUbije 2021-02-02T15:00:52+01:00
Pol bodo pa tocno tisti ki so zavrnili, govorili o razdiralnosti drugih
-undefined 2021-02-02T14:23:06+01:00
Zabavnih prireditev je bolj malo. Koncertov ni. Gledališča imamo zaprta. Ostanejo nam še "bližnja srečanja z predsednikom države Borutom Pahorjem". Mislim, da ni kaj dodati. Verjetno bo vsak našel v tem razgovoru nekaj svojega. Na občinstvo mislim. Poznavalec zgodovine gledališča, igre, bi lahko našel kakšne zanimive elemente.
-leopold1942 2021-02-02T22:58:10+01:00