Rusija je odgovorna za napad na Skripala in njegovo hčer, trdijo v Londonu. Foto: Reuters
Rusija je odgovorna za napad na Skripala in njegovo hčer, trdijo v Londonu. Foto: Reuters
ZDA uvedle nove sankcije proti Rusiji
Rusko-britanski spor na zasedanju Varnostnega sveta
Ostre besede med britanskimi in ruskimi predstavniki
Besedna hladna vojna
Rusko zunanje ministrstvo nadaljuje izgon evropskih diplomatov
Povračilni ukrepi: Rusija izganja diplomate evropskih držav
Izgoni ruskih diplomatov se nadaljujejo
Skripal in hči izpostavljena novičoku
Ruske diplomate bo izgnalo 27 držav
Po svetu odmeva diplomatska hladna vojna

Predstavniki Velike Britanije in Rusije so na izrednem zasedanju izvršnega odbora Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) izmenjali ostre besede glede zastrupitve nekdanjega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčere Julije. Zahteva Rusija po skupni preiskavi ni bila sprejeta.

Zasedanje za zaprtimi vrati v Haagu je zahtevala Rusija, ker od Velike Britanije ni mogla pridobiti gradiva o napadu. Moskva je na zasedanju tudi zahtevala sodelovanje v preiskavi primera, so iz več virov izvedele tuje tiskovne agencije.

anglešk falseflag histerija proti Rusiji je že razkrinkana. anglije nihče več ne jemlje resno, po brexitu pospešeno propadajo.

— komsomolec 2018-04-04 12:10:11

Kakšna nadutost res, prepotentnost, da mislijo da so vsi bedaki, ves svet.
Ampak so pa (že) 'naleteli na mino' pa še bodo.
Ne bo folk več kupoval teh svinjarij.

— oliva 2018-04-04 12:32:59

O sprevrženosti bi skozi stoletja lahko govorili predvsem na račun Velike Britanije oziroma kraljestva, ki ni niti trepnil, ko je bilo potrebno koga skrajšati za glavo. Zato morajo biti čisto tiho, zame je možnost za uboj Skripala nekje 50:50. Zgodovina bo povedala svoje tako kot že mnogokrat pred tem in ne bi se čudil, če bi se za odgovorno izkazala prav VB, njej v tem času vse skupaj tudi najbolj odgovarja cela štorija.

— smukač 2018-04-04 12:19:30

TOmaž Mastnak je pravilno zapisal v današnji kolumni za Dnevnik: "Ustavite VB preden bo prepozno!"
Nemcem, ki bi lahko bili vsaj tiho in ne stezali jezika, pa res privoščim, da jim Putin zapre plinsko pipico - se bodo vsaj malo ohladili.

— Lev Trotsky 2018-04-04 12:55:43

Proti predlogu je glasovalo 15 članov odbora
Ruski predstavnik Aleksander Šulgin je po zasedanju novinarjem povedal, da 41-članski odbor zahteve Rusije po novi skupni rusko-britanski preiskavi ni podprl. Moskva namreč za svoj predlog ni dobila potrebne podpore dveh tretjin članov odbora. Proti predlogu je glasovalo 15 članov odbora, šest je bilo za, 17 članov pa se je vzdržalo. Ruski predlog so po poročanju Reutersa podprli Kitajska, Azerbajdžan, Sudan, Alžirija in Iran. Ruski predstavniki so poudarili, da so obtožbe o vpletenosti Rusije v napad "groteskna provokacija, ki so jo zakuhale britanske in ameriške varnostne službe".

Sprevrženo je nekoga obtoževati brez dokazov, na podlagi političnega, narodnostnega in geostrateškega sovraštva.

— NoriPlanet 2018-04-04 12:19:35

Zelo verjetno...pravijo Britanci. Pa ti so ubrisani. Vsaka čast Erjavcu in Cerarju, da nista nasedla. Pahor pa naj se skrije v prvo luknjo.

— samy joe 2018-04-04 13:46:30

Tale Johnson je res eno tele v smislu mednarodnih odnosov. Zna še kaj resnega zakuhat v bližnji prihodnosti.

— rokjarc 2018-04-04 12:34:07

Rusi zagiftajo Skripala, zdaj pa bi radi sodelovali v preiskavi. Lol, vic leta! To je kot da bi kak terorist sodeloval v preiskavi lastnega teroristicnega napada.
SLO rusofili in jugonostalgiki pa takoj na plan in v bran slovanskim bratom. Jaz tega brata ne maram! Rad imam Slovenijo in tudi EU. Ce tukaj komu ni fino, kaj cakate? Pejte v Rusijo, kjer se cedita med in mleko, vlada demokracija in svoboda, nad vsem pa bdi ata Putin!

— FranzFerdinand 2018-04-05 05:16:45

Jakovenko: Zakaj toliko Rusov umira ravno v VB?
Ruski veleposlanik v Londonu Aleksander Jakovenko pravi, da je Moskvi "veliko stvari sumljivih", kar se tiče Velike Britanije, saj je v zadnjih letih na njenih tleh umrlo veliko ruskih državljanov. "Če vzamete zadnjih deset let, je tu v Veliki Britaniji v sumljivih okoliščinah umrlo toliko ruskih državljanov ... Moje vprašanje je, zakaj se to dogaja ravno tu?" se medtem sprašuje Jakovenko. Med najbolj razvpitimi primeri, ki jih navaja Jakovenko, je zastrupitev ruskega oporečnika, nekdanjega vohuna Aleksandra Litvinenka, ki je bil leta 2006 zastrupljen z radioaktivnim polonijem 210. Britanska preiskava je takrat sklenila, da je Litvinenkov umor "najverjetneje" naročil ruski predsednik Vladimir Putin.

najbrž bojo v kaki kanti za smeti našli dokument s putinovim podpisom, ki ukazuje zastrupitev skripala

— SMERŠ 2018-04-05 15:26:56

Ker znanosti ni uspelo dokazat, da je strup iz Rusije, je to ugotovila politika preko "obveščevalnega dela". Naslov delavnice kjer je bil izdelan jim je izdal poštar, ki je dostavljal iz Kitajske naročen material za izdelavo.

— jarovit 2018-04-05 15:38:53

Torej so, če prav razumem, angleški obveščevalci povedali angleškemu laboratoriju kje so dobili strup, ki so ga uporabili za zastrupitev na bivšega ruskega tajnega agenta?

A ni ta isti laboratorij še par dni nazaj razlagal kako ne morejo ugotovit od kje je strup prišel, sedaj, ko so jim "obveščevalci" povedali, so pa kar 100%??? Nekaj tu smrdi. :-))

— Matej Perše 2018-04-05 15:45:48

Tudi če bi bili Rusi krivi, pa Britancem ne moremo verjeti, je to zadeva dveh držav.
Kdo je podprl nas Slovence, ko Hrvati nočejo upoštevat arbitraže?
Še povohajo nas ne, mi bi pa morali na ukaz, brez dokazov, podpreti kar nam ukažejo?
Njet!

— SamoRes 2018-04-05 15:46:17

ZDA uvedle nove sankcije proti Rusiji
Rusko-britanski spor na zasedanju Varnostnega sveta
Ostre besede med britanskimi in ruskimi predstavniki
Besedna hladna vojna
Rusko zunanje ministrstvo nadaljuje izgon evropskih diplomatov
Povračilni ukrepi: Rusija izganja diplomate evropskih držav
Izgoni ruskih diplomatov se nadaljujejo
Skripal in hči izpostavljena novičoku
Ruske diplomate bo izgnalo 27 držav
Po svetu odmeva diplomatska hladna vojna