V Luki Koper vre že dalj časa. Foto: MMC RTV SLO
V Luki Koper vre že dalj časa. Foto: MMC RTV SLO

V obdobju od 1. do vključno 8. julija je bilo na portalu oddanih 20.888 komentarjev, od tega skupno izbrisanih (neposredno in pod nadzorom) 1.952.

Nov poskus menjave nadzornice Luke
Trenja v koaliciji zaradi Luke Koper
Predstavniki Luke pri Cerarju
Delavci Luke le na posvetu s Cerarjem
V Luki zavračajo namigovanja o škodi
Cerar naj bi se sestal s pristaniškimi delavci
Jazbec glede Luke snel rokavice
V Kopru spet protest v podporo delavcem Luke Koper
Luka Koper je delovala le osem ur
V Luki Koper delo stoji že tretji dan
Delavci Luke Koper še naprej blokirajo vhode pristanišča
Nadzorniki SDH-ja o menjavah v Luki Koper
Zaradi Luke Koper vroče tudi v DZ-ju
Luka Koper ima svoje prednosti pred tekmeci
Luka Koper razburkala SMC-jeve vode
Več kot 500 delavcev pred Luko Koper


Ta teden je odmevala stavka delavcev Luke Koper. Že 1. julija je prišlo do spontanega upora, ko so pred skupščino delavci s stroji zaprli vhod v pristanišče in zahtevali sestanek s predsednikom vlade. Napovedane menjave nadzornikov ni bilo, predsednik uprave SDH-ja Marko Jazbec pa je odstopil.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Delavci Luke Koper so tistega dne dopoldne vzeli stvari v svoje roke in s stroji zaprli vhod v Luko Koper. Do večera se stvari niso čisto nič umirile, začelo je celo prihajati več ljudi, tako da je bilo okoli 19. ure pred vhodom že okoli 400 delavcev. Ti so občasno izbruhnili v skandiranje "Luke ne damo!". Več tukaj.

Jaz pa podpiram, da so vsi dobro plačani, ki DOBRO DELAJO.

— oliva 2016-07-07 22:59:10

Zamenjavo si zaslužijo vsi. Vodstvo SDHja ter tudi vodstvo Luke Koper. Vodstvo SDHja zato, ker očitno delujejo v interesu nekoga drugega, medtem ko mora vodstvo Luke oditi, ker ne upošteva navodil lastnikov. Tukaj nima veze, če je minister/Jazbec/Cerar pritiskal na Kranjčevo in upravo, oni so bili tja nastavljeni po volji lastnika, in če jih lastnik ne želi več imeti na tej poziciji, ima vso pravico, da jih tudi zamenja. Ta cirkus okoli protesta delavcev je pa itak maslo uprave, ki jim je v preteklosti močno zvišala plače samo zato, da jih lahko sedaj zlorabljajo za take dogodke, kot je bil cirkus pred stavbo Luke pred parimi dnevi.

— PačNekdo 2016-07-01 09:38:36

Vsi skupaj, Luka in SDH mlatite prazno slamo.

Tu ne gre za Luko Koper, temveč za razdelitev dobro plačanih položajev.

— Bolek 2016-07-01 08:04:22

Protestni odhod uprave s sestanka
Člani uprave Luke so naslednji dan protestno odšli s sestanka z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom, potem ko je premier Miro Cerar vodstvo Luke Koper pozval, naj nemudoma stori vse, da zagotovi normalen delovni proces, sicer bo odgovarjalo za vso nastalo škodo. Večerni sestanek na ministrstvu za gospodarstvo je uprava Luke Koper zapustila že po nekaj minutah. Kot so sporočili iz Luke Koper, je minister Počivalšek oporekal temu, da bi na sestanku sodelovala celotna uprava družbe, ki je kolektivni organ vodenja Luke Koper. Več tukaj.

Tele delavci so kot Hlapec Jernej in njegova pravica. Ker je celo življenje delal na kmetiji si je domišljal, da mu pa po smrti gospodarja kar pripada. Isto pa tele delavci.

— Torzo 2016-07-02 07:31:04

Tudi jaz zahtevam pogovor s Cerarjem, katero cesto naj zaprem?

— foxhunt 2016-07-02 07:29:28

Luke država ne bo prodala saj jo ne bo imela komu. Kdo pa bi si želel Luko kjer lahko v vsakem momentu delavci prevzamejo odločitev, da ne bodo delali in s tem Luko kot nezanesljivega partnerja postavili na črno listo ter s tem umik partnerjev na druge zanesljivejše luke ( Reka in Trst vam že ploskajo).
Podpiram delavce v zaščito njihovih pravic, vendar mislim, da so šli v tem trenutku malo iz svojega okvirja, največji osmoljenci pa bodo sami.

— Kr_eden 2016-07-02 07:18:33


Delavci zgroženi nad ignorantstvom
Delo v Luki Koper je nato stalo tretji dan, a so delavci napovedali, da bodo od 9. do 17. ure normalno delali. Dve tovorni ladji sta že šli v Trst, gospodarski minister pa je zahteval vzpostavitev rednega poslovanja. "Delavci smo zgroženi nad ignorantstvom in lažmi vlade. Odločeni smo vztrajati do konca. Pričakujemo, da bo pot še dolga. Ker smo družbo gradili sami in jo imamo za svojo, smo odločeni, da vam ne bomo dovolili, da jo vi uničite. Zato smo se z upravo družbe uspešno dogovorili, za dobrobit te družbe, da bomo jutri delali osem ur z vsemi razpoložljivimi resursi, in sicer od 9. do 17. ure. Vztrajamo pri odgovornosti vlade in ponovno pozivamo k dialogu," so sporočili delavci podjetja. Več tukaj.

Spet smo tam, edi trdijo nekaj, drugi čisto nasprotno, da jih ni sram, vseh skupaj, očitno mora vse it k hudiču, potem bomo pametni za nazaj...
Cerar, pojdi dol v Koper...

— veza 2016-07-03 07:18:39

Če bi imeli normalne, ne pa klientelistične banke, bi že zdavnaj imel drugi tir.

— horus eye 2016-07-03 07:32:18

Očitno se ne gre za luko. Tole je politična zadeva. Rešujte jo politično.

— glasrazuma 2016-07-03 08:03:24


Delovanje vlade v smeri, ki zmanjšuje vrednost družbe?
V ponedeljek je nadzorni svet Luke podprl upravo, delo v Luki pa je bilo še vedno omejeno. Nadzorni svet Luke Koper je obravnaval stanje v pristanišču in posledice vladnega dokumenta, ki predvideva uvedbo pristaniške uprave. Delavci Luke so (bili) prepričani, da vlada deluje v smeri, ki zmanjšuje vrednost družbe, je komentirala predsednica nadzornega sveta družbe Alenka Žnidaršič Kranjc. Sodeč po njenih besedah, je NS tudi presodil, da uprava na čelu z Dragomirjem Matićem dela dobro - in je ne bo menjala. Več tukaj.

Lepo delat nazaj, če čte imet kaj kruha ..ko boste dojeli tole: Vsaka država ima svojo mafijo, samo slovenska mafija ima svojo državo", vam bo lažje ;) Se pa vse vrača in plača, toje tut res ;)

— JOSKO 2016-07-04 07:14:54

Po tridnevnih protestih danes v Luki Koper osemurno delo

Zakaj osemurno delo? V Skandinaviji npr. so ugotovili, da 6 ur dela prinese boljše rezultate, delavci so bolj zadovoljni, naredijo več kot prej v 8 urah in so vsi zadovoljni, plače so ostale iste. Pri nas pa še zastarel način furamo, ni čudno da prihaja do nezadovoljstva.

— SamoRes 2016-07-04 16:26:00

Vsi skupaj pozabljate, kaj je zapisano v ustavi. V tretjem členu ustave lepo piše, da je Slovenija država njenih državljank in državljanov. Ter da je na oblasti ljudstvo. V tem primeru je popolnoma legitimno delovanje ljudstva, ki se je odločilo preprečiti slabo upravljanje, ki ga v imenu tega istega ljudstva upravljajo pooblaščeni posamezniki. Torej na koncu koncev je ljudstvo tisto ki vlada. Preseneča me, da ustavni pravnik kot je predsednik vlade v tem primeru prihaja v fundamentalno nasprotje z ustavo.

— svabo 2016-07-04 15:57:17


Pred shodom pogovor s premierjem
V četrtek se je odvil še shod pred vlado. Namreč, predstavniki delavcev Luke Koper so se odzvali vabilu predsednika vlade na informativni pogovor, ki je potekal pred protestnim shodom. Po pogovoru je Cerar povedal, da se je s predstavniki Luke Koper pogovoril glede dogajanja v Luki in o tem, kako ocenjujejo pravice delavcev, ali držijo govorice, da prihaja do prevelikih razlik med njimi oz. do zlorab pravic delavcev. Odgovor je bil, tako je dejal Cerar, da ni nobenih problemov. Obenem je dodal: "Shod je pretežno politično motiviran, kar kažejo dejstva. Gre za spodkopavanje stališč vlade, za katerimi trdno stojim." Več tukaj.

Cerar je kronično alergičen na vse kar je ljudsko in delavsko. In to se kaže vsak dan bolj.

— Alchemist 2016-07-07 18:55:24

Delavci povsem legitimno protestirajo, a kljub temu se bi strinjal, da so se v te proteste zažrli oz. inflitrirali elementi, ki spretno izrabljajo ta zborovanja za branjenje svojih navez in političnih akterjev.

— Komisar 2016-07-07 18:42:50

Oziroma po domače povedano...dol mu visi za ljudi in vse skupaj, važno, da je on "poglavar" plemena......ja, oblast je opojna....

— ZvonkoS1 2016-07-07 18:39:41

V obdobju od 1. do vključno 8. julija je bilo na portalu oddanih 20.888 komentarjev, od tega skupno izbrisanih (neposredno in pod nadzorom) 1.952.

Nov poskus menjave nadzornice Luke
Trenja v koaliciji zaradi Luke Koper
Predstavniki Luke pri Cerarju
Delavci Luke le na posvetu s Cerarjem
V Luki zavračajo namigovanja o škodi
Cerar naj bi se sestal s pristaniškimi delavci
Jazbec glede Luke snel rokavice
V Kopru spet protest v podporo delavcem Luke Koper
Luka Koper je delovala le osem ur
V Luki Koper delo stoji že tretji dan
Delavci Luke Koper še naprej blokirajo vhode pristanišča
Nadzorniki SDH-ja o menjavah v Luki Koper
Zaradi Luke Koper vroče tudi v DZ-ju
Luka Koper ima svoje prednosti pred tekmeci
Luka Koper razburkala SMC-jeve vode
Več kot 500 delavcev pred Luko Koper