Civilna zaščita razpolaga s 7500 zaščitnimi kombinezoni, 26.000 maskami za zdravstvo, 790.000 kirurškimi maskami in 100.000 maskami IIR ter 7.700.000 rokavicami, so sporočili v četrtek. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pričakuje, da bo oprema zadoščala za en teden. Foto: Pixabay
Civilna zaščita razpolaga s 7500 zaščitnimi kombinezoni, 26.000 maskami za zdravstvo, 790.000 kirurškimi maskami in 100.000 maskami IIR ter 7.700.000 rokavicami, so sporočili v četrtek. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pričakuje, da bo oprema zadoščala za en teden. Foto: Pixabay
Sorodna novica "Pri nas itak ne razumejo drugega kot 'palice'

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so ob četrtkovem skoku števila potrjenih okužb pojasnili, da so že na začetku marca prepoznali vnesene primere na novi koronavirus pozitivnih ljudi, okoli katerih so se pojavili t. i. skupki, ti pa še niso ugasnili. "Tudi pri porastu s četrtka na petek gre za že znane skupke," so navedli.

Povečanje števila okužb je tako po navedbah NIJZ-ja pričakovano, saj gre predvsem za povezane okužbe v domovih starejših občanov Metlika in Šmarje pri Jelšah. V prihodnjih dneh na inštitutu pričakujejo, da se bo razvoj bolezni in povečevanje števila okuženih zaradi vseh sprejetih ukrepov umiril.

Med 9 žrtvami koronavirusa je 8 stanovalcev domov za starejše
Zdaj je čas da se državljani poenotimo in striktno sledimo navodilom vlade! Vsem nam mora biti v interesu da epidemijo [b]čimprej [/b]premagamo, sicer bodo gospodarske posledice uničujoče. zatorej, ne nasedamo hujskačem, ampak širimo pozitivno energijo, enotnost in pozivamo k spoštovanju pravil vse družinske člane in znance. Skupaj zmoremo. Pogumno Slovenija!
-fresc0bar 2020-03-23T12:06:44+01:00
Slovenija po gostoti okužb v nekaj dneh padla z 21. na 28. mesto. Samo pol uspeha gre omejevanju širjenja, druga polovica gre na račun pobezljanega širjenja v drugih državah.
-Muka Lesec 2020-03-25T07:44:09+01:00
[i]Vprašanje za 60+ generacijo. Zakaj še vedno plazite po tehničnih trgovinah? [/i] Mogoče zato, ker v nasprotju z milenijci znajo doma kaj sami popravit in naredit?
-G.Bruno 2020-03-25T08:18:00+01:00
Najpomembnejši ukrep je ohranjanje razdalje 1,5 m. Drug pa higiena in samoizloacija v primeru bolezni. Ostali ukrepi so samo zaradi tega, ker ljudem ni jasno kako pomembno je ohranjanje razdalje.
-x1ijn 2020-03-25T08:15:35+01:00
Pogovor z infektologinjo Mateja Logar

632 potrjenih okužb v Sloveniji
V Sloveniji število novih okužb še raste. V četrtek so jih našteli 70, skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 632 primerov. Do četrtka so opravili 18.369 testiranj, samo v četrtek 1075. Hospitaliziranih je bilo 90 ljudi, 22 jih je bilo na intenzivni negi, je objavila vlada. Na Infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je v petek zdravilo 50 bolnikov, medtem ko so v četrtek popoldne poročali o 41. V enoti intenzivne terapije jih je bilo v petek 13, kar sta dva več kot v četrtek. Hkrati v UKC Ljubljana spremljajo bolnike z blago obliko covida-19 s pomočjo telemonitoringa na daljavo. Kot so zapisali na Twitterju, so do petka v telemedicinsko spremljanje vključili 30 bolnikov. V UKC Maribor je trenutno hospitaliziranih 28 bolnikov, devet več kot dan prej, od tega jih je šest priključenih na respirator v intenzivni enoti. Ob tem je trenutno 93 zaposlenih preventivno v domači izolaciji, pri čemer gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje.

Med okuženimi v Beli krajini veliko starejših ljudi
Se pravi, da bomo zaradi ukrepov dlje časa doma. Bo pa zdravstven sistem vzdržal in manj človeških žrtev. Kar je pohvalno bo pa za gospodarstvo katastrofalno. Upajmo na najbolje.
-Odpadnik 2020-03-26T08:24:15+01:00
Bravo, Slovenija! Čeprav številke ne upadajo, se vsaj nekako obvladljivo povečujejo. Tu imam v mislih zdravstvene delavce, da lahko obvladujejo pritok novih bolnikov. Ostanimo doma in naj tako tudi ostane. Posebej pa je vzpodbudna informacija, da so se v dom starejših v Metliki vrnili trije oskrbovanci, ki nimajo več znakov okužbe. To pomeni, da upanje ostaja za vse.
-alex1970 2020-03-25T12:59:14+01:00
Kakorkoli pogledamo, smo glede na dogajanje v soseščini v dobrem stanju. Ukrepi vlade delujejo. Rast novih primerov ni prehuda. Testira se tiste, za katere stroka meni da je potrebno. Mislim da bomo zdržali! Hvala vsem, ki se vsaj malo žrtvujete in s tem pomagate pri upočasnjevanju širitve! Hvala tudi vsem ki tvegate svoje zdravje in zdravje družine s tem ko delate! 100x hvala!Zdraharji, egoisti ki popivate po parkih, mesečniki ki na vsak način hočete zrušiti ukrepe... zgodovina do vas ne bo usmiljena. Zapisani boste kot sekta, ki je rušila družbo. Kot egocentrični ludisti, se bodo otroci pri zgodovini učili kako se v časih, ko moramo stopiti skupaj, nekateri pač svoje lastne interese postavljajo pred interese družbe.
-Dml 2020-03-24T07:19:49+01:00
Upam, da imamo ta denar. Hkrati ko dajemo mi pomoč v višini 3 mrd €, je ta pomoč v Avstriji 38 mrd €. Zdaj pa pojdi tekmovat z njimi na trgu. Pa tukaj nikogar ne obsojam ali pa da na koga kažen s prstom. Zgolj razmišljanje.
-severnik 2020-03-24T07:16:46+01:00
Zdravniki zasebniki pomagajo bolnikom

90 okuženih zdravstvenih delavcev
V celjski bolnišnici je bilo v petek popoldne skupno hospitaliziranih 12 bolnikov, od tega sta dva na respiratorju v intenzivni enoti, je bolnišnica danes sporočila prek Twitterja. Število hospitaliziranih bolnikov je tako glede na četrtek naraslo za tri, število bolnikov na respiratorju pa za enega. Na kliniki na Golniku je bilo v petek hospitaliziranih 11 bolnikov s covidom-19, od tega sta dva na intenzivni negi. En bolnik na Golniku je v petek umrl, enega pa so odpustili. Ker so sprejeli dva nova bolnika, je število hospitaliziranih na Golniku enako kot v četrtek, so sporočili iz bolnišnice za pljučne bolezni. V četrtek je bilo z novim koronavirusom okuženih 90 zdravstvenih delavcev, so za STA v petek pojasnili na ministrstvu za zdravje. V Sloveniji sta v petek za boleznijo covid-19 umrli še dve osebi, tako se je skupno število umrlih povzpelo na devet, so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.

Okuženih tudi 81 zdravstvenih delavcev, največ zdravnikov in medicinskih sester
Za info: povprečna inkubacijska doba je po dosedanjih podatkih, ki jih je vendarle že kar nekaj cca 6 dni . Famozna 2 tedna o katerih stalno poslušamo od nekaterih tukaj je verjetno ZGORNJA meja po katerih res ne rabiš več skrbeti, čeprav je možno vse.. ampak možno je še marsikaj.
-stratocaster 2020-03-25T08:54:06+01:00
[b]Folk, ce bi vi poznali podatke s terena[/b] povsem lokalno (neuradno se to sondira preko gasilcev in CZ, ker se po GDPR ne sme kao), [b]koliko gospodinjstev ima ze koga okuzenega[/b] (testiranega ali z gotovo verjetnostjo, da je okuzen, ker je bil v stiku z okuzenim in zdaj kaze simptome) in s tem veliko verjetnost, da se okuzijo vsi clani gospodinjstva, [b]bi vam postalo slabo[/b]. Kar je presenetljivo, je relativno malo hospitalizacij trenutno. Trenutno. Se to: na terenu se dela. Ful! Neverjetno dobra organiziranost. Pripravlja se tudi temelj za dostavo hrane ogrozenim osebam, ko bo uvedena popolna karantena (popolnoma prepovedan izhod iz stanovanja). Tako da na organizacijski ravni smo nekaj korakov naprej. Aktivirani bodo po potrebi. [b]Pomembno: vsi ukrepi so za UPOCASNITEV epidemije, ki pac traja kolikor traja potem. PREKINITI ali ZAUSTAVITI je ne moremo! Z nobenim ukrepom. Ta vlak je bil zamujen ze zdavnaj. Povsod. [/b]Ce bi hoteli biti uspesni pri tem, bi morali zaceti z ukrepi ze sredi januarja!!!!!!! Zato: [b]OSTANITE DOMA[/b]. Ce pa imate nujen stik s kom izven doma (trgovina, lekarna itd), pa [b]pri stiku z ljudmi nosite masko[/b] in razkuzujte roke in povrsine (tudi kupljenih stvari, ki jih trgovka vse preprime!). [b]Zahtevajte od trgovke ali farmacevtke itd, da predno vam poskenira stvari, da si nujno prej roke razkuzi!!!!!![/b] Ce nimate maske, najmanj 2m razdalje. S[b]e najboljsa preventiva je tudi, da ne govorite drug z drugim v obraz. [/b]Ali sploh ne govorite, če je mozno. [b]Ali pa vsaj govorite v tla, v komolec ali vstran.[/b] Da preprecite "tusiranje" sogovornika s svojo morebiti okuzeno slino!!!!! [b]Pri ljudeh brez simptomov je problem kuzna slina!!!! Zato tudi tako ucinkovit prenos virusa. Problem je tesno govorjenje iz obraza v obraz! [/b] [b]Ostanite zdravi in srecno! :)[/b]
-TineB 2020-03-23T10:13:20+01:00
Slovenija je zelo hitro odreagirala, kar je pohvalno. Nekatere EU države še zdaj niso uvedle omejevanja socializiranja.
-nipo 2020-03-26T11:01:38+01:00
Kubanski zdravniki, ki so prišli pomagat italijanskim, so pripeljali s sabo tudi zdravilo interferon alpha 2b, ki so ga razvili skupaj s Kitajci že v osemdesetih letih. Kuba je tudi edina, ki je dovolila pristati britanski turistični ladji s tisoč potniki z okužbo na krovu. Vse potnike bodo oskrbeli in jih nato vrnili z letali v domovino. Kubanske zdravnike, ki jih je izgnal Bolsonaro iz Brazilije, da bi se prikupil ZDA, je zdaj menda že prosil, naj se vrnejo. Ob vsej tej solidarnosti pa kubansko prebivalstvo trpi ameriške sankcije, ki jih podpirajo tudi nekatere države članice EU, med njimi je tudi Italija. Prav bi bilo, da se v času pandemije ustavijo vse sankcije!
-oleander_in_pes 2020-03-25T21:43:29+01:00