V požaru je bil lažje poškodovan en človek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V požaru je bil lažje poškodovan en človek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Malo pred 7. uro se je 26. junija v pokritem vkopu Malečnik na štajerski avtocesti zgodil nalet štirih tovornih vozil, pri čemer je izbruhnil požar, nastala pa je ogromna materialna škoda. Kot so spomnili na Darsu, je bil dan po nesreči vkop očiščen, projektant pa je opravil tudi prvi pregled stanja. Ta je pokazal, da je v celoti uničena elektroinštalacijska oprema, poškodovana sta bila tudi betonski obok in prometna oprema.

Sorodna novica Po požaru v pokritem vkopu Malečnik obvoznico odprli, promet poteka po eni polovici dvosmerno

Po opravljeni demontaži uničene opreme, visokotlačnem čiščenju predora in odstranitvi poškodovanega ometa so pristojni opravili pregled in skenirali ter vzeli vzorce betona, s čimer so ugotovili tudi obseg poškodb. V preteklih dneh sta bila nato opravljena še pregled in čiščenje kanalizacije, prav tako so izpraznili zbirne bazene jaškov za odvodnjavanje in zamenjali jaške meteorne kanalizacije.

S tem je po navedbah Darsa zdaj vse pripravljeno na naslednjo fazo sanacije, ki bo zajemala obnovo poškodovanih betonskih oblog. Obnova bo po napovedih stekla v petek in bo predvidoma trajala do 20. julija.

Sledili bosta preplastitev v požaru poškodovanega cestišča in zamenjava uničene opreme, s čimer bodo po zagotovilih Darsa izpolnjeni ustrezni standardi varnosti in bo mogoče predati cev pokritega vkopa nazaj v promet. "Če bo vse potekalo brez zapletov, pričakujemo predajo v promet najpozneje do začetka avgusta," so ob tem ocenili na Darsu. Do konca sanacije bo promet urejen skozi sosednjo cev, po enem pasu v vsako smer vožnje.