Luška kapitanija je vpisana v register kulturne dediščine Slovenije. Gre za klasicistično-baročno enonadstropno stavbo iz klesancev belega istrskega kamna, datirana je v prvo četrtino 18. stoletja. Foto: Google Street View
Luška kapitanija je vpisana v register kulturne dediščine Slovenije. Gre za klasicistično-baročno enonadstropno stavbo iz klesancev belega istrskega kamna, datirana je v prvo četrtino 18. stoletja. Foto: Google Street View

Na ministrstvu za javno upravo, ki je lastnik stavbe na Ukmarjevem trgu v Kopru, so pojasnili, da sta ministrstvo za kulturo oz. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) izkazala interes, da Kapitanija ostane v državni lasti in se nameni za delovanje zavoda, sami pa so temu predlogu sledili. Koprska občina je v preteklost predlagala brezplačen prenos lastništva objekta nanjo, vendar kot so navedli na ministrstvu za javno upravo, dogovori z občino glede odkupa stavbe niso bili uspešni.

Po navedbah ministrstva piranska območna enota ZVKDS-ja na podlagi njihovega predhodnega soglasja v objektu izvaja obnovitvena dela, ki se nanašajo na zamenjavo dotrajanih tlakov in sanacijo notranjih ometov do višine 1,5 metra, izvedbo novih instalacij ogrevanja in prezračevanja, izvedbo novih električnih instalacij ter povečanje toplotne izolacije objekta.

Na zavodu prepričani, da bo poteza pozitivno vplivala na varstvo dediščine

Strokovnjaki menijo, da prebivalci Istre potrebujejo svetovalno pisarno oz. širšo pomoč pri vzdrževanju kulturne dediščine in spomenikov svojih krajev, so navedli na ZVKDS-ju. "Prepričani smo, da bodo spoznali, da na novo organizirana svetovalna pisarna, ki bo zaživela na Ukmarjevem trgu v Kopru, zelo pozitivno vpliva na varstvo dediščine na tem območju," so prepričani.

Kot so dodali, je po končani prvi fazi obnove in vselitvi, ki bo predvidoma v aprilu, v načrtu, da se del prostorov v stavbi nameni javni rabi, razstavni dejavnosti, kulturnim in promocijskim dogodkom ter izobraževanju o varstvu in pomenu dediščine. Vse to bo po njihovem pozitivno vplivalo na krepitev lokalne identitete in s tem tudi na oblikovanje kreativne, razvojno usmerjene turistične ponudbe.

Kot so še opozorili na zavodu, vse razvite družbe vlagajo v svojo kulturno dediščino, ker jo razumejo kot razvojni potencial, zato so tudi tovrstne svetovalne pisarne locirane na mestih, ki so prepoznavna, z močno historično identiteto. Praviloma so lahko dostopne ter vpete v kulturno dogajanje mesta. "Lokacija na Ukmarjevem trgu združuje vse te parametre in ne nazadnje bo na ta način ta prepoznavna stavba, ki je del fonda kulturne dediščine Slovenije, ostala v skupni lasti vseh državljanov in ne v rokah zasebnega kapitala," so dodali.