Luka Koper. Foto: BoBo
Luka Koper. Foto: BoBo

Promet tovornjakov so urejali policisti, je poročal Radio Slovenija. V Luki Koper so zvečer uspešno zagnali interni informacijski sistem (TOS - Terminal Operating System) in znova vzpostavili delovanje vseh procesov na kontejnerskem terminalu, so sporočili iz pristanišča.

V Luki Koper so za STA pojasnili, da so motnje v delovanju informacijskega sistema na kontejnerskem terminalu zaznali pred nekaj urami in da so o tem nemudoma obvestili poslovne partnerje – agente, špediterje, avtoprevoznike in železniške operaterje –, Dars, policijo in občinsko redarsko službo.

Sistem so zvečer ponovno zagnali, so poudarili in dodali, da zdaj poteka preverba delovanja vseh procesov. Do napake je sicer prišlo v internem informacijskem sistemu, ki podpira procese na kontejnerskem terminalu, so sporočili naknadno.

Nov informacijski sistem prinesel težave

V pristanišču so novo informacijsko platformo Edifact center 2 za področje kontejnerskega terminala uvedli lani spomladi, že pri prehodu na nov sistem pa so imeli težave.

"Gre za kompleksen, vendar potreben prehod na nov sistem. Kljub večmesečnim in obsežnim pripravam, izobraževanjem in usklajevanjem s pristaniško skupnostjo se po zagonu novega sistema srečujemo z določenimi težavami, ki jih sproti rešujemo," so tedaj pojasnili v Luki.