Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nadzorni odbor še ni uradno ustanovljen, čeprav so tri člane imenovali že januarja. Prejšnji četrtek je župan Gregor Strmčnik že drugič prekinil konstitutivno sejo, kar je storil, potem ko njegov predlog za imenovanje Marka Masleše za predsednika ni dobil podpore.

Član odbora Tomaž Može je naslednji dan sporočil, da sta z Moniko Brozina Filipčič nadaljevala sejo in jo izvolila za predsednico. Kot je zapisal, sta se odločila presekati gordijski vozel. Zatrdil je, da je bila seja v skladu s statutom sklepčna in da je predlog dobil potrebno absolutno večino. Zapisal je še, da obsoja dejanja župana, ki "sejo nadzornega odbora poskuša prekiniti vsakič, ko za predsednika ni izvoljen kandidat po njegovi meri in tako skuša z dodatnimi političnimi pritiski vplivati na delo nadzornega odbora ter zagotoviti uresničitev svojih ciljev".

V županovem kabinetu so se v ponedeljek odzvali z besedami, da organi občine Ankaran ne bodo talci samovolje in nezakonitosti. Priložili so sporočilo Masleše, da se do okoliščin domnevne izvolitve ne more opredeliti, ker nima informacij o tem, čeprav je član odbora. Kot je zapisal, lahko potrdi le, da se to ni zgodilo v občinskih prostorih na seji, kjer je bil navzoč.

Strmčnik in podžupanja Barbara Švagelj sta zatrdila, da "Može solira in ne spoštuje predhodnega političnega dogovora med svetniškimi skupinami Vsi smo Ankaran, Radi imamo Ankaran in Gibanjem Svoboda". Poudarila sta, da so skupine soglasno uskladile razrez funkcij v občini, po katerem županovi listi Radi imamo Ankaran v Nadzornem odboru pripada eno mesto in položaj predsednika.

Svetniški skupini Vsi smo Ankaran in Gibanje Svoboda sta se pred dvema tednoma ločili. V Gibanju Svoboda ne podpirajo dejanj Možeta, čeprav so ga sami predlagali za člana odbora, je v ponedeljek sporočila predstavnica stranke Breda Krašna.