Izola, območje nekdanje ladjedelnice Foto: Radio Koper
Izola, območje nekdanje ladjedelnice Foto: Radio Koper

"Prenos te lastnine iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na državo je dobra rešitev in omogoča dejansko kompromisne rešitve za urejanje tega prostora. Ministra sem seznanil, da za to območje sicer nimamo občinskega prostorskega načrta, vendar pa v načrtu, ki je zaradi referenduma padel in ga bomo v skladu z zakonodajo dali v ponovno javno obravnavo in sprejetje po 1. juniju, tam vidimo turistične dejavnosti," je povedal izolski župan Danilo Markočič.

Po njegovih besedah sta se s Hojsom strinjala, da se trenutno šele pogovarjajo o tem, da bi na tem območju tik ob morju v Izoli nekaj uredili. "Kako in kakšni programi bodo tam, se še ne ve, zagotovo pa bodo v interesih tako lokalne skupnosti kot tudi ministrstva. Enotna sva bila, da je še dovolj časa, da se pogovarjamo o samem programu in samih vsebinah," je zatrdil izolski župan.

V Izoli ne želijo vojaškega oporišča na tem območju

V Izoli pa si na območju zagotovo ne želijo vojaškega oporišča ali nasploh vojaške dejavnosti. Tako so menili tudi na seji občinskega sveta. "Želja občinskih svetnikov, ki so jo izrazili na četrtkovi seji, je, da je ta prostor preveč dragocen, da bi ga tako hitro in enostransko uničili. Dovolj časa imamo, da lahko zberemo različne ideje o tem, kaj bi umestili v ta prostor, in potem se bomo lahko o teh idejah tudi pogovarjali," je dodal Markočič.

Upravni odbor DUTB-ja je prejšnji teden sprejel sklep, s katerim vladi predlaga prenos nepremičnin Ladjedelnice Izola na državo. Na območju nekdanje ladjedelnice bi uredili prostore za potrebe vojske, policije, uprav za pomorstvo ter za zaščito in reševanje, agencije za okolje in inšpektorata, so takrat sporočili iz DUTB-ja. Napovedi pa so pri številnih v slovenski Istri naletele na ogorčen odziv.

Predlog občinskega prostorskega načrta (OPN), ki ga morajo po uspelem referendumu popraviti, bo po županovih besedah popravljen tako, da bodo z njega umaknili vse sporne predloge, zaradi katerih je prišlo do referenduma. Območje nekdanje ladjedelnice pa je še vedno namenjeno turističnim dejavnostim in to ostaja v predlogu OPN-ja.

Prenos Argoline na ministrstvo za kulturo

Izolski občinski svet je v četrtek razpravljal tudi o območju nekdanjega Delamarisa, poimenovanega Argolina. Kot je danes povedal Markočič, so se svetniki strinjali, da bi državi predlagali, naj to območje DUTB prenese na ministrstvo za kulturo. Svetniki so sicer od župana zahtevali, naj odločneje zastopa stališča občine do teh vprašanj, ter predlagali sklic izredne seje na to temo po današnjem srečanju s Hojsom.

Po sestanku istrskih županov in ministra, ki so govorili tudi o varnosti v turistični sezoni, je bila sicer napovedana tudi izjava ministra Hojsa, vendar je ni bilo.