Fotografija je simbolična. Foto: Radio Maribor/Pexles
Fotografija je simbolična. Foto: Radio Maribor/Pexles

Pogodba z zunanjim čistilnim servisom je pred iztekom, zato je to pravi čas, da je ne podaljšajo in čistilki zaposlijo na občinski upravi, je pojasnil piranski župan Andrej Korenika.

Sorodna novica Lukić: K nam prihajajo sobarice s fibromialgijo, čisto vse so 'outsourcane'

"Hočemo biti zgled, kjer se da. Zavedamo se, da se ne da povsod, a da je to treba narediti. Nedopustno je, da se varčuje pri čistilkah, ki delajo – sicer ne v našem primeru – tudi med vikendi, prazniki, z minimalnimi plačami, in da tisti, ki hoče nekaj privarčevati, vedno želi privarčevati na tistih z minimalnimi plačami."

Čistilki bosta zaposleni za osem ur na dan in ne več za štiri ure. Strošek proračuna bo zgolj osem tisoč evrov višji od zdajšnje cene zunanjega izvajalca.

O podobnih rešitvah bi morali razmisliti tudi v drugih javnih ustanovah, na primer šolah in športnem centru, ena od rešitev pa je lahko občinski čistilni servis, meni piranski svetnik Denis Fakin z Liste GGM in mi.

Sorodna novica Sindikat: Tudi sobarice Istrabenz Turizma sporočajo, da niso smeti, ki bi jih pometli pod preprogo

Mojca Švonja (SD) predlaga mobilno ekipo vzdrževalcev. "Dosedanja praksa je pokazala, da en hišnik, glede na normative, ne more ustrezno in kakovostno vzdrževati stavb javnih zavodov v piranski občini," je povedala.

Župan Korenika predloge načeloma podpira, ali jih je mogoče uresničiti, pa je naprej treba preveriti. "Dal sem preveriti, kako imamo to urejeno, in tega povsod seveda ni mogoče urediti. So pa neke variante, mogoče je tudi imeti čistilni servis za celo občino in tako dalje," je razložil.

V letošnjem proračunu, potrjenem na tokratni seji, so piranski svetniki z amandmaji med drugim zagotovili denar za ureditev parkirišč ob zdravstvenem domu v Sečovljah, medtem ko pri prenovi svetilnika na piranski Punti računajo na sofinanciranje ministrstva za kulturo.