V Luki Koper bodo sončno elektrarno postavili na strehe skladišč. Foto: MMC RTV SLO
V Luki Koper bodo sončno elektrarno postavili na strehe skladišč. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav se bosta obe sončni elektrarni financirali iz iste malhe, pa projekta nista povsem enaka.

Luška sončna elektrarna moči treh megavatov, ki bo zrasla na strehah dveh skladišč, bo druga največja v državi in bo Luko stala dobra dva milijona in pol evrov. Slaba polovica sredstev bo nepovratnih.

Borut Čok iz Luke Koper pojasnjuje: "Tehnični del zgodbe smo pripravljali že kar nekaj časa. Treba je vedeti, da čeprav imamo v Luki Koper veliko streh, žal marsikatera ni primerna v tehničnem smislu. Če je objekt star dvajset, trideset let, nanj ni smiselno postavljati sončne elektrarne, ki ima življenjsko dobo približno trideset let." Bodo pa v prihodnje na vsa nova skladišča in ob adaptacijah starih, sončne elektrarne zagotovo postavili.

Na občini Koper so se v projekt vključili s postavitvijo svoje elektrarne. "Občina se je vključila v ta projekt z izgradnjo sončne elektrarne na parkirni hiši P+R Sonce. Moč elektrarne bo približno 270 kilovatov," je povedal Andrej Hrabar iz MO-ja Koper.

Moč občinske elektrarne bo torej precej manjša od luške, bo pa v celoti financirana iz nepovratnih sredstev. Občina ocenjuje, da bo naložba stala 655 tisoč evrov.

Je pa načrtovana občinska elektrarna že drugi tovrstni projekt v Kopru, kjer energetski samooskrbi posvečajo vse več pozornosti. Letos so ustanovili tudi Sončno zadrugo Koper, katere namen je postavitev sončne elektrarne v Svetem Antonu. Rajko Leban, direktor agencije Golea pravi, da je bila ustanovitev zadruge tisti odločilni korak občine, ki tako koraka v smer energetske samooskrbe.

Obe sončni elektrarni bodo začeli postavljati prihodnje poletje. Z deli pa naj bi končali v letu dni.

V Luki Koper bodo postavili drugo največjo sončno elektrarno v državi