Tovornjaki na cesti Starod–Kozina domačinom grenijo življenje. Foto: Primorske novice/Danijel Cek
Tovornjaki na cesti Starod–Kozina domačinom grenijo življenje. Foto: Primorske novice/Danijel Cek

Pogoste so tudi nesreče, pred nekaj dnevi je na omenjeni cesti spet ugasnilo življenje. Več tisoč osebnih avtomobilov na dan, po podatkih direkcije za infrastrukturo tudi 6800, nekaj sto težkih tovornjakov in drugih vozil – prometna obremenjenost ceste med Kozino in Starodom je velika.

Na ministrstvu za infrastrukturo so tovorna vozila zadnjič šteli marca letos, ob tem pa ugotavljajo, da se je promet za slab odstotek zmanjšal. Menijo, da je to posledica vstopa Hrvaške v schengensko območje – težki tovornjaki so se preusmerili na prehode, kot sta Obrežje in Gruškovje, njihovo število pa se je zmanjšalo drugje, tudi na Starodu.

Vlada leta 2019 dovolila tranzit tovornjakov

Težkih tovornjakov je še vedno preveč, pravijo domačini. Tudi zato, ker je vlada z uredbo iz leta 2019 dovolila uporabo omenjene ceste ne samo prevoznikom iz obmejnih hrvaških pokrajin, ampak tudi tem, ki vozijo na območju Istre, Kvarnerja, Like, Gorskega kotarja in Dalmacije.

"Vsi ti tujci, ki prihajajo z vzhoda, ne vem, ali res vsi pridejo v Split in nalagajo tam in vozijo v Koper ali ne vem kam. Tega ne vem, tega dejansko ne vemo," je komentirala županja občine Hrpelje - Kozina Saša Likavec Svetelšek.

"Težko bi komentiral to odločitev, ki je bila sprejeta, ampak dejstvo je, da je ta cesta precej obremenjena s tovornim prometom. Je bila že prej in je tudi zdaj zelo obremenjena," je dodal župan občine Ilirska Bistrica Gregor Kovačič.

Je rešitev avtocesta med Kozino in mejo s Hrvaško?

Policisti so letos obravnavali dobrih 2500 kršitev cestnoprometnih predpisov, so povedali na koprski policijski upravi. Od tega skoraj dve tretjini predstavlja prevelika hitrost voznikov osebnih avtomobilov. Tovornjake tudi tehtajo, letos pa so ugotovili 30 tovrstnih kršitev.
Pri Podgradu in Obrovu župani predlagajo gradnjo obvoznic in pozivajo k razmisleku o avtocesti med Kozino in mejo s Hrvaško.

Tovornjaki grenijo življenje med Kozino in Starodom