Območje, na katerem so načrtovani paneli. Foto: Radio Koper
Območje, na katerem so načrtovani paneli. Foto: Radio Koper

Več krajanov je v razpravi spomnilo, da so bili v času gradnje avtoceste prav zaradi zemljišča, kjer je deponija odvečnega materiala in kjer bi Soške elektrarne postavile elektrarno, pretentani.

Med nizanjem razlogov proti so povedali, da so kraj skoraj obkolili z avtocesto, drugim tirom, betonarno in plinovodom. O sami sončni elektrarni pa dvomijo, da ne bi imela vplivov na okolje in zdravje, skrbi jih požarna varnost. "Mislim, da se bo s postavitvijo temperatura zelo dvignila, to bo izguba za kraj, tudi za pohodnike," je povedala krajanka zaselka Sveta Nedelja Sandra Bertok.

Krajevna skupnost Dekani bo do jutri, ko se enomesečna javna obravnava osnutka elaborata konča, podala pripombe. Pričakuje tudi, da jih bo občina podprla. "Dali bomo vsebinske pripombe, ki zadevajo presojo vplivov na okolje, požarne ukrepe in lovišča," pravi župan Aleš Bržan.

Soške elektrarne so lani z Darsom podpisale dogovor o postavitvi sončnih elektrarn na več lokacijah ob avtocestah. "Sam sem predlagal, da se naredi presoja vplivov na okolje. Naredi naj jo strokovna oseba, organizacija. Od tega ne bežimo, lokacija je po našem mnenju primerna za te posege," je sporočil generalni direktor Mitja Gorjan.

Hitrejše umeščanje takšnih naprav, za katere je še vedno potrebno gradbeno dovoljenje, je omogočil lani sprejeti zakon. Tudi v Dekanih je bilo slišati, da se pripravlja ustavna presoja.