Ina Kornilova je dejala, da nihče v Kijevu ni verjel, da bodo ruski vojaki res napadli. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Ina Kornilova je dejala, da nihče v Kijevu ni verjel, da bodo ruski vojaki res napadli. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

"Nisem mogel biti križemrok, želel sem nemudoma pomagati," je povedal Denis Kuzelj iz Kopra, ki je osemčlanski družini iz Kijeva odprl vrata svojega doma, je poročala Claudia Raspolič za TV Slovenija. Za njihovo usodo je izvedel prek prijateljev in družbenih omrežij.

Sprva niso želeli zapustiti države. "A ker imajo dvoje otrok, dva upokojenca in praktično nimajo nobene možnosti, če tam ne bo ne vode ne hrane, so se odločili iti čez mejo. Jaz sem jih povabil, da pridejo kar do nas in da bomo čez noč nekako reševali stvari," je povedal Kuzelj.

Iz Ukrajine so odšli s svojimi avtomobili. Do Slovenije so potovali osem dni. Prvo pomoč pa so dobili v Romuniji. "Ljudje niso bili pripravljeni, slišali smo, kaj se lahko zgodi, a nihče ni verjel, da nas bodo ruski vojaki napadli. Moj brat živi v Moskvi in ne more verjeti, da je vojna," je povedala begunka Ina Kornilova.

"Moj oče je zaposlen v vojski, vsak dan je na vojni fronti v Kijevu. Otroci me vsak dan sprašujejo, kdaj bodo lahko videli svojega dedka," pa je povedala Ana Kotljarova.

Želijo si pomagati sodržavljanom

Hišo v Kijevu še imajo. Ko razmišljajo, kako naprej, vlada velika negotovost. Obenem želijo pomagati sodržavljanom. "Tako da že želijo s svojima dvema voziloma, ki ju imajo, na ukrajinsko-madžarsko mejo, da bi pomagali tistim, ki prihajajo peš," je pojasnil Kuzelj.

"Težko je opisati, kako se počutimo, saj smo vse pustili za sabo. Ko odprem torbo, vidim, da nimam dovolj oblačil, res ne vem, kaj bomo storili. Ne vem, ali se bomo lahko še vrnili. Prijatelji pravijo, da ceste niso več varne," je še povedala Ina Kornilova.

Njihov naslednji korak je urejanje statusa za nastanitev v Sloveniji. Ker sta med njimi tudi dva človeka z zdravstvenimi težavami, pa bi si želeli urediti tudi možnost zdravstvene oskrbe.

Koprčan na svoj dom sprejel begunsko družino iz Ukrajine
V ljubljanski stolnici bogoslužje za mir v Ukrajini
Stopimo skupaj za Ukrajino

RTV Slovenija v sodelovanju z Rdečim križem in Karitasom pripravlja dobrodelni koncert za pomoč beguncem – Stopimo skupaj za Ukrajino. Dobrodelni koncert, ki bo potekal v družbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in slovenskih glasbenih ustvarjalcev, bo v torek, 8. marca, ob 20.10 na programih Radia Slovenija, spletnem portalu rtvslo.si in 1. programu Televizije Slovenija.

Voditelja: Bernarda Žarn in Igor E. Bergant.
Telefonske številke za zbiranje sredstev bodo aktivne v času predvajanja koncerta, 8. marca, ob 20.10 in ponovitve v sredo, 9. marca, ob 13.00 na 2. programu Televizije Slovenija.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.