Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Glavna organizatorka dogodka, direktorica turistične organizacije občine Matulji Marijana Kalčić, je povedala, da so se odločili zgodovinski dogodek zaznamovati s prehodom kolesarjev, ker ti predstavljajo tako turiste kot tudi povezave med ljudmi.

Direktorica TIC-a Ilirska Bistrica Maja Uljan je dodala, da turistični organizaciji iz obeh občin že dolgo uspešno sodelujeta, vendar zdaj pričakujeta veliko "novih skupnih doživetij, novih turističnih produktov, saj sta kolesarjenje in pohodništvo tukaj zelo priljubljena in ta brezmejnost bo odprla široko paleto novih poti".

Na mejni prehod je prišel tudi direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, ki je ocenil, da so mejne ovire, čeprav formalne, včasih oteževale odločitev za potovanje na Hrvaško. Kot je dejal, se seveda nadeja, da bo na Hrvaško prišlo še več slovenskih turistov, verjame pa tudi, da lahko turistične organizacije iz obeh držav sodelujejo, skupaj promovirajo Slovenijo in Hrvaško ter skozi nove projekte predstavijo nove razloge za prihod tujih gostov.

Župan Ilirske Bistrice Gregor Kovačič je opomnil, da je padec meje tudi priložnost za ureditev prometnih povezav, "ker vemo, da od severa Evrope do Dubrovnika manjka samo še 30 kilometrov hitre cestne povezave, ravno prek naše občine". Ocenil je, da bo občina Ilirska Bistrica zdaj nekako postala zaledje Reke, ki ima pristanišče, zato vidijo priložnost za sodelovanje.

Prvi mož občine Matulji Vedran Kinkela je poudaril, da veliko prebivalcev te občine dela v Sloveniji in imajo tudi nepremičnine na obeh straneh meje. "Ta zemljišča so bila stoletja skupna, potem pa je nastala neka meja. Zemljišča in navade pa so ostali takšni, kot so." Izrazil je tudi pričakovanje, da bo zdaj izginila psihološka meja, ki je preprečevala še tesnejše sodelovanje občin Ilirska Bistrica in Matulji.