Avtobus, na katerem je ostala deklica. Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona
Avtobus, na katerem je ostala deklica. Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona

V avtobusu lokalnega avtobusnega prevoznika je od osmih zjutraj do dveh popoldne ostala zaprta 12-letna deklica s posebnimi potrebami. Ponedeljek, 4. september, je bil vroč dan, stekla zatemnjena. "K sreči so bila vrata odprta, da je imela zrak," razlaga Cita Oset, direktorica podjetja Street tour Portorož.

Kako se je lahko zgodilo kaj takega? Prevoznik vsako jutro iz Kopra v Strunjan pripelje 45 učencev. Do vznožja hriba. Zaradi ozke poti ne more do šole. Varovance centra na avtobusu varuje spremljevalka, do šole jih nato pospremi še ena oseba.

Tisti dan pa je prišlo do neobičajnega zapleta. "Ko je avtobus prišel do končne postaje, se je zgodil neljub splet okoliščin, da je voznik odprl tudi zadnja vrata avtobusa, česar običajno zaradi varnosti ne počnemo. Otroci so šli z avtobusa, spremljevalke pa so začele otroke zbirati," pojasnjuje ravnateljica centra za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan, Nataša Brljavac.

Nesrečna deklica je med vožnjo iz Kopra zaspala. "Ker je zelo majhne rasti, je nihče ni opazil. Tudi sošolec, ki je sedel zraven nje, nas ni opozoril," dodaja Brljavac. Deklice v šoli niso pogrešali, saj je s starši konec tedna odpotovala v tujino, prepričani so bili, da je zato ni bilo k pouku.

Avtobus s spečo deklico je odpeljal v Lucijo na matično parkirišče. "Šofer je dosti manj pozoren na to, kaj se dogaja na avtobusu, če je poleg nekdo, ki te otroke tudi spremlja. Povedal je, da je vstal s sedeža, pogledal po avtobusu, kar običajno storijo, a je ni opazil na sedežu, ker je deklica manjša," je povedala Cita Oset in dodala, da je deklica kar nekaj ur spala, ko se je zbudila, pa je začela jokati in klicati mamo.

Prestrašeno deklico je voznik, ki je pri podjetju že 30 let in že leta prevaža otroke s posebnimi potrebami, odpeljal v šolo, kjer so poskrbeli zanjo. Starši ne bodo podali prijave, tako šola kot prevozno podjetje sta se jim opravičila. V šoli zagotavljajo, da je za varnost otrok dobro poskrbljeno, po dogodku so vključili še več osebja. Že dve leti pa zaman prosijo koprsko občino, ki je zadolžena za prevoz otrok, da bi jim zagotovila še dodatno spremljevalko na avtobusu, a v Kopru ne najdejo mesečnega zneska, nižjega od minimalne plače.

Deklica več ur v šolskem avtobusu