Dalja Pečovnik. Foto: Osebni arhiv
Dalja Pečovnik. Foto: Osebni arhiv

Po neuradnih informacijah Večera naj bi se nekatera nesoglasja pojavila pri imenovanju strokovnega vodje centra, pri čemer direktorica naj ne bi imela možnosti lastne izbire.

Po poročanju Koroškega radia je bila v komentarju dogajanja skopa predsednica sveta zavoda CUDV-ja Črna Irena Došen. Za radio je dejala, da so bili nad odstopno izjavo presenečeni, ravno tako tudi nad razlogom za odstop.

Dalja Pečovnik je v CUDV-ju Črna, ki skrbi za osebe z motnjami v duševnem razvoju, zaposlena 30 let, kot direktorica pa ga je vodila od leta 2017.

V tem času je med drugim uspešno izpeljala pilotni projekt deinstitucionalizacije te ustanove, v okviru katerega so iz osrednje stavbe v Črni v 19 na novo vzpostavljenih oz. zgrajenih bivalnih enot po Koroški lani preselili 96 uporabnikov. Približno 45 jih je še ostalo v osrednji stavbi v Črni.

Triletni projekt deinstitucionalizacije je bil v vsebinskem in investicijskem delu skupno vreden 7,2 milijona evrov in je bil sofinanciran z evropskimi in državnimi sredstvi.

Medtem se CUDV Črna pripravlja na gradnjo dveh manjših objektov doma za starejše v Črni. CUDV Črna je namreč iz mehanizma za okrevanje in odpornost pridobil 5,8 milijona evrov sredstev za gradnjo doma za starejše. Predvideno je, da bi do sredine leta 2026 v dveh stavbah zgradili dom za starejše z 48 mesti.