Koprsko zavetišče za brezdomce je polno zasedeno. Foto: MMC RTV SLO/Mateja Brežan
Koprsko zavetišče za brezdomce je polno zasedeno. Foto: MMC RTV SLO/Mateja Brežan
Zavetišče za brezdomce Koper
V zavetišču spodbujajo brezdomce k razmišljanju o prihodnosti. Foto: MMC RTV SLO/Mateja Brežan

V poletni turistični sezoni na mestnih ulicah, poleg turistov, srečujemo tudi brezdomne ljudi. Med njimi so osebe, ki že dlje časa živijo na tak način in so tudi vključeni v posebne socialne programe. Peščica je takih, ki na javnih mestih spijo nekaj dni in nato odidejo, nekaj pa jih ulico izbere za dlje časa, a pomoči ne želijo. Na koprski enoti Rdečega križa opozarjajo, da je zavetišče polno, se pa nadejajo širitve kapacitet in programov.

Osebe, ki poleti nimajo strehe nad glavo, na morje prihajajo predvsem z željo po spremembah v življenju. Izkušnje Območnega združenja Rdečega križa Koper pravijo, da so med njimi tudi taki, ki so pred leti prišli in ostali. Letos je na koprskih ulicah 6 takih oseb. Prek terenskega dela programa za brezdomne jih strokovni delavci redno obiskujejo, čeprav nekateri pomoč odklanjajo, pravi predsednica Irena Sirotič Dobrila: "Pomagamo jih z materialnimi dobrinami, ki jih imamo na razpolago. Poskušamo jih prepričati, da se usmerijo v naš program, torej da nočujejo v zavetišču, če je le možno, ali pa da k nam prihajajo na pogovore in da iščejo druge možnosti, predvsem pa uveljavljanje socialno-varstvenih pravic."

Zavetišče s 14 ležišči je v zadnjih mesecih več kot 90-odstotno zasedeno, enako je s stanovanjsko enoto. Na Rdečem križu Koper upajo na podporo lokalne skupnosti in na uspešnost pri razpisih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: "Sofinancerjem predlagamo nadgradnjo programa, tudi z bivalnimi enotami in vključevanjem v priložnostna dela ter z zbiranjem uporabniškega prispevka, da bi se lažje odločili za najem stanovanj. Stremimo pa k temu, da bi bilo zavetišče odprto 24 ur. Zdaj ga v popoldanskih urah zapremo in je znova na voljo šele zvečer."

Posebej pa Irena Sirotič Dobrila opozarja na položaj žensk: "Nerade se izpostavljajo z nazivom brezdomstvo, jih je pa v tem trenutku na našem območju vsaj 4 ali 5. Živijo v barakah, v prikolicah. A prišel bo mraz in upam, da nam bo do takrat uspelo kaj urediti."

Skrajno nemočno se počutijo tudi pri pomoči deložiranim družinam. Nastanitvenih kapacitet ni, težave pomaga reševati Center za socialno delo. Ta lahko začasno pomaga s sredstvi socialnega ministrstva, a izven občine. Zato nestrpno čakajo tudi na nov razpis za oddajo neprofitnih stanovanj, ki ga že dolgo ni bilo.