Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kakšna bo usoda kompleksa pivovarne Union in tamkajšnjega zemljišča, še ni jasno. Na vprašanje, kakšni so načrti z zemljiščem in ali se bo pivovarna Union morala umakniti drugim projektom, kot so trgovski center ali stanovanja, so nam v Pivovarni Laško Union odgovorili, da bo Ljubljana tudi v prihodnje ostala dom blagovne znamke Union in da trenutno ne vodijo nobenih pogovorov v zvezi s potencialno prihodnjo prodajo lokacije.

A kot pove ljubljanski župan Zoran Jankovič, se je Pivovarna Laško Union na občini že najavila za predstavitev projekta, ki naj bi nastajal v sodelovanju pivovarne in fakultete za arhitekturo. "Direktorja pivovarne bom sprejel, a mislim, da fakulteta za arhitekturo tam predvideva stanovanja."

Da načrtov z zemljiščem ni, torej ne drži, čeprav ob zadnjih spremembah občinskega načrta pobude za spremembo namembnosti s strani podjetja Pivovarno Laško Union ni bilo. Morda tudi zato, ker so na zemljišču vodne vrtine, ki jih pivovarna uporablja za pripravo pijač.
"Obstoječi lastnik bo verjetno pri prodaji iskal tako vsebino, da bo lahko čim več iztržil. Mislim, da je celo bolje, da pride končni kupec, ki bo vedel, kaj želi. In potem bomo videli, ali je to strokovno upravičeno," je dejal Janković.

Strokovno upravičen ne bi smel biti le kapitalski interes lastnika, ki bi zemljišče dobro unovčil, temveč projekt, ki bi dvignil kakovost bivanja na tem območju. Da bi se kar koli zgodilo, bo trajalo več kot dve leti. Predlog mora med drugim v mestni svet, kjer morajo odločiti o spremembi namembnosti zemljišča, saj veljavni občinski prostorski načrt na tem območju dovoljuje zgolj gospodarsko dejavnost.