Vogršček. Pogodbo o prenosu so podpisali minister za kmetijstvo Jože Podgoršek ter župani občin Nova Gorica, Ajdovščina, Renče - Vogrsko, Šempeter - Vrtojba in Miren - Kostanjevica Foto: Radio Koper/wiki
Vogršček. Pogodbo o prenosu so podpisali minister za kmetijstvo Jože Podgoršek ter župani občin Nova Gorica, Ajdovščina, Renče - Vogrsko, Šempeter - Vrtojba in Miren - Kostanjevica Foto: Radio Koper/wiki

Občina Šempeter - Vrtojba je skupaj z Mestno občino Nova Gorica in občinami Ajdovščina, Miren - Kostanjevica in Renče - Vogrsko z državo 5. januarja 2018 sklenila pismo o nameri o prihodnji ureditvi razmer na pregradi Vogršček in tamkajšnjem namakalnem razvodu. Od takrat je država svojo obvezo uresničila; zagotovila je proračunska sredstva za prenovo pregrade in naročila potrebna dela.

Vogršček v roke občin

Dejanski prenos lastništva leta 2024

V novembru 2018 je bila po naročilu ministrstva za kmetijstvo izdelana analiza namakalnega sistema Vogršček, iz katere izhaja, da ga je treba prenoviti oz. tehnološko posodobiti. S tem bi zagotovili njegovo ekonomsko upravičenost in uporabo namakalnega sistema skladno z veljavnimi predpisi in tehničnimi zahtevami, je tokrat v Šempetru pri Gorici povedal minister za kmetijstvo Jože Podgoršek.

"Tehnološko posodobljen namakalni sistem bo omogočal zadostno in stabilno oskrbo z vodo za namakanje in oroševanje kmetijskih površin ter s tem omogočal nadaljnji razvoj kmetijske pridelave, pa tudi širitev na nove površine," je ministra dopolnil šempetrsko-vrtojbenski župan Milan Turk, ki je koordiniral dogovarjanje z državo v imenu vseh petih občin.

Občine bodo namakalni sistem od države pridobile neodplačno v začetku leta 2024 ter bodo postale lastnice nepremičnin in opreme. Občina Ajdovščina bo pri tem lastnica vseh nepremičnin in opreme na svojem ozemlju v celoti, preostale štiri občine pa bodo solastnice na celotnem sistemu v deležih, ki so določeni na osnovi površin namakalnih polj v posamezni občini.

Prav tako občine načrtujejo, da bodo nepovratna sredstva za prenovo oz. tehnološko posodobitev namakalnega sistema v celoti pridobile iz programa za razvoj podeželja. Vzdrževanje in delovanje namakalnega sistema se bosta morali medtem v celoti financirati iz prihodkov javne službe, ki bo pridobila koncesijo za njegovo upravljanje.

Koliko bo treba odšteti za vodo

Sorodna novica Zadrževalnik Vogršček še ne deluje, kmetje zaskrbljeni

Prav zato se kmetovalci v Vipavski dolini bojijo, da bodo za vodo iz namakalnega sistema morali plačevati več kot doslej. Na to so opozorili tudi na današnjem srečanju s kmetijskim ministrom pred podpisom pogodbe v Novi Gorici. Tusk je sicer pozneje pojasnil, da se cena za porabljeno vodo ne bo spremenila, nekoliko višji bodo morebiti le stroški za vzdrževanje namakalnega sistema.

Sicer pa so nekatere občine že napovedale, da bodo širile obstoječi namakalni sistem na svojem območju. Največjo širitev napoveduje Občina Ajdovščina, ki iz sedanjega namakalnega razvoda lahko namaka le 38 od okrog 1000 hektarov zemljišč, ki dopuščajo namakanje. Namakalni sistem bo pridobila Občina Vipava, medtem ko občine v spodnjem delu Vipavske doline napovedujejo njegovo širitev.