Rjav madež na Savi Dolinki. Foto: Bralec/Jani Kolman
Rjav madež na Savi Dolinki. Foto: Bralec/Jani Kolman

Na Savi Dolinki se je v preteklih dneh med Jesenicami in Žirovnico, na akumulacijskem jezeru hidroelektrarne Moste pojavil velik temen madež. Društvo za varstvo okolja Bled je v današnjem sporočilu za javnost zapisalo, da je jeseniško javno komunalno podjetje Jeko iz čistilne naprave od lanskega poletja večkrat izpustilo odpadne vode temne barve in vonja po detergentih. Kot navajajo, naj bi to botrovalo trenutnemu razraščanju alg.

Društvo je o tem obvestilo tudi regijski center za obveščanje, policijo ter inšpektorat za naravne vire in prostor. Nad odzivom inšpektorata pa so bili v društvu razočarani, saj naj bi se inšpektorica po telefonskem pogovoru s predstavniki Jeka odločila, da inšpekcijski postopek ni potreben. V društvu menijo, da je inšpektorica s tem ogrozila zavarovanje dokazov, zato bodo na vodstvo inšpektorata podali predlog za strokovni nadzor nad njenim delom.

Sorodna novica Namnožene alge na Savi Dolinki povzročile ogromen temen madež

V podjetju Jeko so se odzvali na očitke društva in na svoji spletni strani zapisali, da je cvetenje alg naraven pojav, ki je lahko posledica več dejavnikov, vključno s temperaturnimi spremembami in povečanjem količine hranil v vodi. "Zagotavljamo, da naše dejavnosti ne prispevajo k slabšanju okoljskih razmer," so poudarili.

Dodali so, da centralna čistilna naprava Jesenice obratuje v okviru zakonsko določenih parametrov in v skladu z veljavnimi predpisi, kar da potrjujejo poročila o obratovalnem monitoringu odpadnih vod, izvedenem s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Kranj.

"Iz letnega poročila obratovalnega monitoringa za leto 2023 ni razvidnih prekoračitev mejnih vrednosti, prav tako ni bilo zaznanih izrednih dogodkov. Nadaljevanje te prakse je bilo potrjeno tudi v tekočem letu, brez kakršnih koli prekoračitev mejnih vrednosti," so poudarili v Jeku in dodali, da so zavezani nadaljnji transparentnosti in odgovornosti do okolja ter skupnosti.

"Inšpektorica je dobila zagotovila, da čistilna naprava obratuje normalno"

Na Inšpektoratu RS za naravne vire in prostor pa so v odzivu na očitke zapisali, da je inšpektorica pri upravljavcu naprave preverila, ali je ravnal v skladu z zahtevami okoljevarstvenega dovoljenja, in dobila je zagotovilo, da čistilna naprava obratuje nemoteno. Isto so okoljski inšpektorici zagotovili tudi v podjetju SIJ Acroni.

"Ker je bilo ugotovljeno, da ne gre za izredni dogodek, ki bi ga povzročile naprave inšpekcijskih zavezancev, okoljska inšpekcija nima podlage za uvedbo inšpekcijskega postopka. To pa ne pomeni, da inšpekcija za okolje ne nadzira čistilne naprave Jesenice ali da ne bo tudi v tem primeru uvedla inšpekcijskega postopka oziroma ukrepala," so poudarili na inšpektoratu.

Dodali so, da okoljska inšpekcija v povezavi z jeseniško čistilno napravo že vodi en inšpekcijski postopek, ki pa še ni končan. Na podlagi pregleda obratovalnega monitoringa emisij snovi v vode za leto 2022 je inšpekcija izdala odločbo, s katero je podjetju Jeko odredila, da mora pri obratovalnih monitoringih za leto 2023 zagotoviti, da mejne vrednosti fosforja ne bodo presegle predpisane mejne vrednosti dveh miligramov na liter.

Kot smo poročali v ponedeljek, so jeseniški poklicni gasilci takoj po prijavi odvzeli vzorec vode za laboratorijsko analizo. Analizo so nato po navedbah Občine Jesenice opravili strokovnjaki Agencije RS za okolje v laboratoriju na Bledu. Poročilo pregleda v laboratoriju potrjuje, da so se zaradi podaljšanega zadrževalnega časa vode v akumulaciji hidroelektrarne Moste namnožile planktonske dinofitske alge. V javni službi za varstvo voda VGP Drava Ptuj so ob tem poudarili, da je dogodek posledica naravnega pojava.


Videoposnetek madeža na Savi Dolinki, ki ga je v nedeljo v uredništvo poslal bralec:

Temen madež alg na Savi Dolinki