Karel Pečko (1920–2016). Foto: KGLU
Karel Pečko (1920–2016). Foto: KGLU

Slovenjgraški mestni svetniki so potrdili predlog župana Tilna Kluglerja, da po poimenujejo ulico po Karlu Pečku, ki se je sicer rodil v Vuhredu, vendar je nato deloval v Slovenj Gradcu. Mestni svetniki so odlok o poimenovanju ulice potrdili na zadnji dopisni seji "Vsi potrebni nadaljnji postopki pri geodetski upravi so stekli, pričakujemo in upamo, da bo poimenovanje urejeno še ta mesec," je povedal župan.

Soseska Homški park. Foto: Stanovanjski sklad RS/Unihome d.o.o.
Soseska Homški park. Foto: Stanovanjski sklad RS/Unihome d.o.o.

Še pred prihodom stanovalcev
V Homškem parku, kjer bo Ulica Karla Pečka, je republiški stanovanjski sklad nedavno prevzel dva nova vilabloka s skupno 20 stanovanji, ki jih bo oddal v najem. Za zdaj tam še ni stanovalcev, na občini pa si želijo, da bi se postopki poimenovanja ulice končali, še preden bo območje dobilo stanovalce.

Prispevek k identiteti Slovenj Gradca
V Koroški galeriji likovnih umetnosti, katere soustanovitelj in dolgoletni vodja oziroma direktor je bil Pečko, pobudo župana in odločitev svetnikov podpirajo. "Veseli nas, da mesto prepoznava in tudi na ta način zaznamuje trajen prispevek Karla Pečka k razvoju in identiteti mesta. Vsekakor pa je letošnje leto, ko, sicer v okrnjeni obliki, praznujemo 100-letnico umetnikovega rojstva, zelo primerno za ta korak," je dejala direktorica galerije Andreja Hribernik.

Več poklonov ob 100. obletnici rojstva
Ob letošnji okrogli obletnici Pečkovega rojstva je galerija maja letos na ogled postavila dokumentarno-umetniško razstavo Pečkov Slovenj Gradec, pri vhodu v galerijo je skupaj z občino na dan obletnice 29. septembra odkrila spominsko ploščo, izvedla pa je tudi več drugih projektov, povezanih s Pečkom.

Sorodna novica Pečkov Slovenj Gradec: ob 100-letnici rojstva poklon slikarju na rodnem Koroškem

Kot je nedavno napovedala Andreja Hribernik, v sodelovanju in s podporo slovenjgraške občine načrtujejo tudi prenovo Pečkovega ateljeja nad galerijo, ob ateljeju pa bi uredili rezidenčno stanovanje za gostovanja umetnikov z različnih področij. Karel Pečko se je v slovensko umetnostno zgodovino vpisal tudi s pomembno vlogo, ki jo je imel v življenju Jožeta Tisnikarja, ki se je ob njem likovno kalil in uveljavil.

Pečkove stvaritve so vidne na številnih javnih mestih, med drugim v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, mesto so našle tudi v zasebnih zbirkah po vsem svetu. Poleg slikarstva se je ukvarjal tudi s keramiko, grafičnim oblikovanjem, delal je scene za lutkovno gledališče. Kot galerist je ves čas spremljal sodobno slovensko likovno umetnost. Poslovil se je leta 2016 v 96. letu starosti.