Foto:
Foto:

Kučan je prvi dobitnik naziva, ki ga je Fundacija Masi letos prvič podelila ugledni tuji osebnosti, ki uveljavlja pozitivno kulturno dediščino in širi vrednote širšega srednjeevropskega kulturnega prostora.

Kučanova zahvala
Kučan je v zahvali dejal, da so novo evropsko vizijo omogočili milijoni ljudi, ki so podrli zidove, ki so ločevali evropski prostor. "Po mojem trdnem in iskrenem prepričanju so oni
pravi prejemniki priznanj, med katera se uvršča tudi to, ki ste ga izročili meni. Oni so pravi in resnični junaki zmage evropskega duha. Bil sem le eden od mnogih, ki so razumeli znamenja časa in iskali poti, da bi veliki zgodovinski duhovni prelom Evropa preživela mirno in dostojanstveno, brez nasilja, brez revanšizma in brez triumfalizma".
je Kučan še dejal v zahvali.

O Fundaciji in njenih nagradah
Fundacija Masi - upravitelj dediščine svetovno znanega italijanskega literata Danteja Alighierija - sicer že vrsto let podeljuje nagrade pomeznikom, ki so s svojim delom in stvaritvami v kulturi, znanosti in umetnosti dali izjemen prispevek k ugledu Benečije in tudi Italije v svetu.

Med drugimi sta do zdaj nagrado prejela tudi Slovenca - slikar Zoran Mušič in senator Demetrio Volčič. Slednji je zdaj tudi predsednik omenjene fundacije, ki pravi, da "nagrada veliki Benečan simbolizira odprtost Benečije ter njeno sposobnost dialoga z različnimi
kulturnimi krogi in ljudmi po vsem svetu".

Bivši predsednik republike Milan
Kučan, ki je v soboto v zgodnjegotski cerkvici San Giorgio di
Valpolicella pri Veroni prejel naziv veliki Benečan (Grosso
Veneziano), je v svoji zahvali poudaril