David Bowie je natanko na 66. rojstni dan izdal single z naslovom Where Are We Now?, s katerim je pospremil izid albuma The Next Day, ki je na voljo že od začetka marca. Nanj so njegovi oboževalci čakali deset let. Foto: EPA
David Bowie je natanko na 66. rojstni dan izdal single z naslovom Where Are We Now?, s katerim je pospremil izid albuma The Next Day, ki je na voljo že od začetka marca. Nanj so njegovi oboževalci čakali deset let. Foto: EPA
David Bowie
David Bowie se je leta 1947 rodil v Londonu kot David Robert Jones. Foto: EPA
David Bowie
V začetku sedemdesetih let je kot Ziggy Stardust zabrisal meje med gledališčem, glasbo in spektaklom. Foto: EPA
David Bowie
Iz obdobja prelomnih zgodnjih sedemdesetih je ena najslavnejših Ziggyjevih oprav tale - Spring Rain oziroma Rites of Spring Kansaija Yamamota. Foto: EPA
David Bowie
Predprodaja vstopnic za razstavo o Bowieju je obveljala za rekordno v Muzeju Victoria in Albert. Foto: EPA
David Bowie
Razstavljeni so instrumenti, številni kostumi, risbe, rokopisi pesmi in Bowiejevi dnevniški zapisi. Foto: EPA

Za ogled razstave, o kateri se je šušljalo že poleti, uradno pa so jo v muzeju napovedali septembra, si je do zdaj vstopnice rezerviralo že 50.000 obiskovalcev (v muzeju V&A so do zdaj v predprodaji za katero izmed razstav prodali največ 20.000 vstopnic). Uradno bodo razstavo odprli v soboto, vsestransko ustvarjalnost tega glamuroznega umetnika tisočerih obrazov in (glasbenih) slogov pa bo mogoče pobliže spoznavati do 11. avgusta. Sprva so nameravali razstavo zapreti 28. julija, a so zaradi izrednega zanimanja datum zaprtja prestavili.


David Bowie je …
Da je za postavitev o ikoni britanskega rocka z naslovom David Bowie is tako veliko zanimanje, v resnici ni preveliko presenečenje. Odpirajo jo dobra dva tedna po izidu njegovega sedemindvajsetega albuma The Next Day, s katerim se je vrnil po dolgoletnem premoru in se po dvajsetih letih vrnil na vrh britanskih lestvic.

Poleg ekstravagantnih primerkov iz njegove garderobe desetletja ustvarjanja tega glasbenika, tekstopisca in igralca osvetljujejo tudi risbe, rokopisi pesmi, dnevniški zapisi in instrumenti.
Nepogrešljiv člen svetovne popkulture
V prvi vrsti je pozornost vseeno namenjena prav eksponatom, ki pričajo o Bowiejevi prisotnosti v zgodovini mode. Kot je zapisal že njegov biograf Paul Trynka, je bil kljub nekaterim prejšnjim spogledovanjem popzvezdnikov z modo ravno Bowie prvi, ki jo je integriral v svojo podobo. Noben detajl njegovih kostumov ni bil premajhen za njegovo pozornosti. "Sem glede barve v zmoti? Kaj meniš," preberemo na skici oblačila, ki ga je pozneje nosil v ameriškem televizijskem šovu Saturday Night Live. Intenzivno se je vključeval v oblikovanje odrske scenografije, podobno je sodeloval tudi pri pripravi tokratne razstave. Brez eksponatov iz njegove lastne zbirke verjetno ne bi mogla biti tako celovita.

V londonskem muzeju ponujajo vpogled v glasbenikov ustvarjalni proces, njegovo sodelovanje z umetniki s področja grafičnega oblikovanja, gledališča in filma. Bowiejev vpliv na umetnost in kulturo je bil gromozanski. "Njegove radikalne inovacije na področju glasbe, gledališča, mode in stila še danes odmevajo v oblikovanju in vizualni kulturi. Še vedno navdihuje umetnike in oblikovalce po vsem svetu," pravi direktor muzeja V&A Martin Roth.
Prelomna pojava Ziggyja Stardusta
Med 300 razstavljenimi eksponati imajo osrednje mesto prav kostumi, prek katerih se je manifestirala njegova protejska in inovativna narava. Med najbolj prepoznavnimi je črtast hlačni pajac (znan kot Spring Rain – Pomladni dež oziroma Rites of Spring - Pomladno obredje) japonskega oblikovalca Kansaijaa Yamamota, ki ga je Bowie nosil na turneji Aladdin Sane leta 1973. Videospot za skladbo Ashes to Ashes prikliče v spomin kostum Pierrota oblikovalke Natashe Korniloff. Iz obdobja Ziggyja Stardusta, ko je imela pomembno vlogo pri sestavi njegove garderobe žena Angie, je razstavljen Burrettijev pisani pajac. Oblačilo je glasbenik s kultno kričeče rdečo pričesko nosil 6. julija leta 1972 med izvedbo Starmana v legendarni glasbeni oddaji britanskih malih zaslonov Top of the Pops, po mnenju mnogih prelomna pojava in nastop v zgodovini popkulture.
Vendar takšni kostumi in drugi eksponati ne zadostujejo celovitemu zaobjetju ustvarjalca, ki je eksperimentiral v različnih medijih. Postavitev obsega tudi posnetke nekaterih najslavnejših nastopov, pa tudi odlomek predstave, v kateri je leta 1969 uprizoril slutnjo o slabostih slave.
Umetnost in kulturo je pivnal, kjer koli je bil. V poznih sedemdesetih letih se je v Berlinu navduševal nad kabaretom, Brechtom in ekspresionisti, to je bil čas hvaljenih albumov Low, Heroes in Lodger. Oboževalca iz Kitajske je pred leti navdihnila Bowiejeva pesem Seven Years in Tibet iz leta 1997 in svojemu idolu je v pismu, ki je prav tako razstavljeno na postavitvi, pisal o občutkih letenja po zraku, kamor ga ponese njegova skladba.

Vrnitev legendarnega Davida Bowieja
Vrnitev legendarnega Davida Bowieja