Stojan Brezočnik, Potovalci, 2011–2016, 2014, suha igla. Foto: MGLC
Stojan Brezočnik, Potovalci, 2011–2016, 2014, suha igla. Foto: MGLC
Karel Zelenko, Karneval, 1986, jedkanica
Karel Zelenko, Karneval, 1986, jedkanica. Foto: MGLC

V seriji Potovalci, ki je začela nastajati leta 2011, Brezočnik odpira vprašanja, s katerimi se Evropa sooča že dlje časa. Ob aktualnih družbeno-političnih razmerah so njegovi Potovalci zanimiva prispodoba za razumevanje globalne migracijske krize, v kateri bolj kot vzroki prihajajo v ospredje osebne zgodbe in mitologije, zakaj potovati. Njegove do skrajnosti stilizirane silhuete človeških figur so kot oddaljeni prividi prisotnosti in zavesti. Poudarjajo vse pogostejšo površinskost medčloveških odnosov in izpraznjenost sveta. Praznina, ki jo figura obkroža, pa omogoča prostor za postanek in premislek o temeljnih eksistencialnih vprašanjih, ki jih, obdani s premnogimi informacijami, nepremišljeno potiskamo ob stran.

Stojan Brezočnik se je rodil v Slovenj Gradcu leta 1954. Diplomiral je na Pedagoški akademiji v Mariboru, deluje kot likovni pedagog. Od leta 1968 razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Tokratna postavitev bo na ogled do 31. julija.

Avtentična likovna govorica Karla Zelenka
V MGLC-ju hranijo več kot 100 Zelenkovih slik, ki vse odražajo umetnikovo usmerjenost h klasičnim temam in motivom - krajini in figuralnim prizorom. Portret je pri njem rezerviran za sliko in risbo. Iz vseh pa govori umetnikov poseben občutek za človeka. Zanima ga vse, kar se mu je na življenjski poti posebej vtisnilo v spomin, te podobe in spomine pa vedno obdela kritično ali celo z rahlo ironijo. Umetnik se nikoli ni uklanjal aktualnim dogajanjem in spremembam v umetnosti doma in na tujem, temveč je vse do danes ostal pri avtentični likovni tematiki in umetniškem jeziku, prav zaradi njegovega kritičnega in ironičnega pristopa pa ostajajo še vedno aktualna.

Zelenkove grafike, ki bodo na ogled do 25. septembra, povezuje vidike umetnikovega ustvarjanja tako v časovnem preseku kot tudi skozi presek medijev in motivov. Poleg grafik iz zbirke, ki so osrednji del razstave, združuje tudi novejše avtorjeve slike, risbe, ilustracije in keramike.

Karel Zelenko se je rodil leta 1925 v Celju. Obiskoval je umetno-obrtno šolo v Ljubljani in v Gradcu. Grafiko je študiral na Dunaju in po vojni v Ljubljani. Diplomiral je na oddelku za kiparstvo akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je končal tudi grafično in slikarsko specialko. Od leta 1959 deluje kot samostojni umetnik. Svoje delo je predstavljal na več kot 70 samostojnih razstavah doma in na tujem, sodeloval pa je tudi na vrsti skupinskih postavitev. Njegove podobe spremljajo knjižna dela, karikature pa časopisje. Prejel je več nagrad, med drugim tudi nagrado Prešernovega sklada.