Zvitek projekta Don't  look back bo v Centru in Galeriji P74 na ogled do 28. decembra. Foto: Beli sladoled/Center in Galerija P74
Zvitek projekta Don't look back bo v Centru in Galeriji P74 na ogled do 28. decembra. Foto: Beli sladoled/Center in Galerija P74

Risarska akcija Don't look back (Ne oziraj se nazaj) je potekala en mesec, prvič pa sta jo umetnika Miha Perne in Leon Zuodar, v celoti razgrnila na razstavi v Centru in Galeriji P74. Umetnika, ki jima je lani galerija podelila našo osrednjo nagrado za mlade vizualne umetnike OHO, sta v tokratnem umetniškem procesu eliminirala nadzor, cenzuro in odprla pot hipnosti, naključju in podzavesti. V delu zaslutimo tudi odsev starodavnih rokopisnih zvitkov, v katerih (zlasti tistih iluminiranih) bi lahko prepoznali prve zametke stripa. Kot sta med realizacijo projekta dejala umetnika, 'back to roots … don't look back'.
Ponovno oživljanje marginalizirane risbe
V delu Don't look back nadaljujeta značilen nekonvencionalen umetniški pristop, v katerem prepletata risbo in strip, obenem poudarjata figuraliko, grafite in močno barvitost. Kot piše Barbara Sterle Vurnik, gre za zmes različnih estetik in naracij, ki je prodrla v sam medij klasičnega slikarstva v 80. letih, ko sta se spet povezali umetnost in vsakdanje življenje sodobne družbe in je prisotna še danes. V večplastnem projektu Don't look back umetnika odpirata vprašanje primarnega človekovega izraza in z vprašanjem neposrednega zapisovanja njegovih notranjih stanj. Tudi tokrat se omejujeta samo na risbo (črni tuš), v kateri viumetnika dita velik potencial tudi zato, ker je bila in je še, zlasti v sodobni slovenski umetnosti pojmovana kot preživeta in s tem marginalizirana.
Ob zavedanju družbenega konteksta ostajata avtorja vedno na ravni komentarja in ne posegata v polje kritike. Vsakršno temo obravnavata s humorno in ne kritično distanco, njuna dela so polna smisla za paradoks, zabavljaški humor, samoironijo ter igrivo ikonografijo sodobne družbe. Kot sama pravita, sta si svoja dela vedno zamislila po principu 'kinder jajčka', njuna dela pa tudi tokrat prinašajo učinek presenečenja in v tem smislu je koncipirana tudi razstava.
Kdo sta Beli sladoled?
Miha Perne se je rodil leta 1978 v Ljubljani. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo in prvem letniku študija na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani se je leta 1998 vpisal na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost, smer slikarstvo. Septembra 2004 je pod mentorstvom prof. Zmaga Jeraja in Boruta Vogelnika končal študij in pridobil naziv akademski slikar. Leon Zuodar se je rodil leta 1977 v Postojni in se po končani gimnaziji ter prvem letniku študija na Pedagoški fakulteti v Ljubljani prav tako leta 1998 vpisal na študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost, kjer je podobno študij zaključil septembra 2004 pod mentorstvom Jeraja in Vogelnika.