Festival, ki poteka pod vodstvom umetnike direktorice Alja Predan, bo ostal v okvirih, ki so si jih postavili lani ob prenovi te prireditve. Foto: FBS/Ivan Vinovrški
Festival, ki poteka pod vodstvom umetnike direktorice Alja Predan, bo ostal v okvirih, ki so si jih postavili lani ob prenovi te prireditve. Foto: FBS/Ivan Vinovrški
Borštnikovo srečanje
Pri izboru predstav za t.i. showcase se je Alja Predan osredotočila na predstave, ki na "izviren, provokativen in gledališko drzen način reflektirajo turbulentnost današnjega časa". Foto: FBS/Ivan Vinovrški
Borštnikovo srečanje

Naslove teh je v Mariboru predstavila umetniška direktorica Borštnikovega srečanja Alja Predan. Po lanski prenovitvi prireditve bodo tudi letos sledili sveži formuli, festival pa bo potekal med 14. in 23. oktobrom na različnih prizoriščih v Mariboru.
V Mariboru si bo tako ponovno mogoče ogledati smetano uprizoritev slovenskih gledališč v iztekajoči se sezoni. "V celoti gledano se mi je zdela sezona, ki se izteka, nekoliko bolj mlačna od prejšnje, kar pa ne pomeni, da v njej ni nastalo dovolj spodobno število izstopajočih uprizoritev," je pojasnil Gregor Butala, ki se mu po dveh letih izteka selektorski mandat. Njegovo delo bo prihodnje leto nadaljeval dramaturg in teatrolog Primož Jesenko.
Vsaka predstava prinaša neko lastno in posebno kvaliteto
Butala je izbiral med 93 predstavami, ki so premiero doživele po juniju lani, in se na koncu odločil, da se za nagrade za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke tako kot lani pomeri 12 od njih, kar je največji možni obseg tekmovalnega dela festivala. Po besedah Butale vsaka od teh predstav prinaša v slovenski gledališki prostor "neko povsem lastno in posebno potezo ali kvaliteto".
Predstave 46. Borštnikovega srečanja
Izbral je Lovske scene iz Spodnje Bavarske ter Jakob Ruda iz Prešernovega gledališča Kranj, V Damask in Beneški trgovec iz SNG Drama Ljubljana, Mačka na vroči pločevinasti strehi in Hudič babji iz Mestnega gledališča ljubljanskega, Pohujšanje v dolini šentflorjanski in Mefisto iz Slovenskega mladinskega gledališča, Goga, čudovito mesto iz SNG Maribor, Zlati zmaj iz Slovenskega stalnega gledališča Trst, Liferanti iz Gledališča Glej in SNG Nova Gorica ter Bartleby, pisar iz Mini teatra Ljubljana.
Gledališka refleksija turbulentnosti današnjega časa
Alja Predan
je opravila izbor za t. i. showcase, ki je namenjen mednarodni strokovni javnosti. Kot je dejala, je ta lanska novost že obrodila sadove, saj so o Borštnikovem srečanju pisali različni tuji strokovni časniki. Poleg tega je predstava Preklet naj bo izdajalec domovine! na podlagi predstavitve na lanskem showcaseu prejela vabila na več mednarodnih festivalov. Tokrat se je pri izboru osredotočila na predstave, ki na "izviren, provokativen in gledališko drzen način reflektirajo turbulentnost današnjega časa".
Letos bodo ponovno izvedli tudi sklop Generacije s štirimi ali petimi predstavami za mlajše generacije ter sklop Mostovi s štirimi predstavami iz tujine. Priredili bodo okroglo mizo o prevajanju za gledališče, mednarodni simpozij o razmerah na evropskem političnem parketu in njihovih posledicah na gledališkem področju ter mednarodno delavnico o odnosu med umetniškimi festivali in stalno delujočimi kulturnimi institucijami v nekem mestu.
Spodaj si oglejte fotografije iz tekmovalnih predstav.