Po vzniku obtožb je bil igralec odpuščen iz Netflixove serije Hiša iz kart, pri kateri je sodeloval tudi kot producent. Drugi ustvarjalci so ga pozneje tožili za 31 milijonov dolarjev, češ da je s svojim ravnanjem kršil pogodbo. Tožbo so dobili, Spacey pa je lani izgubil pritožbo. Foto: AP
Po vzniku obtožb je bil igralec odpuščen iz Netflixove serije Hiša iz kart, pri kateri je sodeloval tudi kot producent. Drugi ustvarjalci so ga pozneje tožili za 31 milijonov dolarjev, češ da je s svojim ravnanjem kršil pogodbo. Tožbo so dobili, Spacey pa je lani izgubil pritožbo. Foto: AP
Sorodna novica Kevin Spacey na svoj rojstni dan razglašen za nedolžnega tudi v Londonu

64-letni igralec je uprizoril petminutni prizor iz Shakespearove tragedije Timon Atenski; nastop je bil del predavanja, s katerim so se v gledališču Sheldonian poklonili konservativnemu filozofu Rogerju Scrutonu, ki je umrl leta 2020.

Nastop se je zgodil le nekaj dni po tem, ko je v javnost prišla vest, da je dvorana Kino princa Charlesa v Londonu umaknila svojo ponudbo, da bodo gostili premiero filma Control. Izkazalo se je namreč, da ima v kriminalki, ki jo je režiral Gene Fallaize, vlogo tudi Kevin Spacey; zaradi tega je osebje, zaposleno v kinodvorani, zavrnilo sodelovanje.

Nekateri se skušajo distancirati, drugi izkazati podporo
Vodja kinodvorane Greg Lynn je igralki in producentki Lauren Metcalfe po elektronski pošti sporočil: "Sinoči smo ugotovili, da je v vašem filmu prisoten tudi Kevin Spacey in da je to njegov film po sodnem procesu. Osebje z menoj na čelu je zgroženo, da se nas omenja v isti sapi z njegovim novim filmom ali premiero."

Konservativni kolumnist Douglas Murray, ki je Spaceyja povabil v Oxford in pripravil predavanje z naslovom Življenje in dediščina Rogerja Scrutona, je za The Times komentiral, da tragedija Timon Atenski "pokaže, kaj se zgodi, ko družba nekoga zavrže brez razloga".

Oskarjevec je poleti v intervjuju za nemški Die Zeit dejal, da se za prihodnost svoje kariere ne boji:
Oskarjevec je poleti v intervjuju za nemški Die Zeit dejal, da se za prihodnost svoje kariere ne boji: "Vem, da obstajajo ljudje, ki so me pripravljeni najeti v trenutku, ko bom v Londonu oproščen teh obtožb. Takoj ko se bo to zgodilo, bodo pripravljeni na delo." Zdaj se bo pokazalo, v kolikšni meri so bile njegove napovedi pravilne. Foto: EPA

Julija je sodišče v Londonu Spaceyja oprostilo obtožb spolnega napada na štiri različne moške. Sam je vse obtožbe zanikal, jih opisal kot "norost", "čiste neumnosti" in "nož v hrbet". Njegov argument je bil, da je obtožbe motiviral obet zaslužka – za eno od domnevnih žrtev je izjavil, da mu gre za "denar, denar in potem denar".

Tožilstvo je argumentiralo, da je Kevin Spacey "spolni nasilnež", ki se je okoriščal s svojo slavo in vplivom, da je zlorabljal svoje žrtve.

Prvi, ki je Spaceyja javno obtožil spolnega nadlegovanja in spolnega napada, je bil igralec Anthony Rapp. Spaceyja je tožil za 40 milijonov dolarjev, a je oktobra lani sodišče v New Yorku odločilo, da Spacey ni kazensko odgovoren.

Kljub tej razsodbi pa zabavna industrija Spaceyjevih poskusov vrnitve ni sprejela z odprtimi rokami – projekti, ki jih dobiva, niso ravno mainstreamovski ali visokoproračunske produkcije, kakršnih je bil vajen pred škandalom. Tudi v filmu Control se pred kamero sploh ne pojavi – posoja le glas zlikovcu, ki na daljavo ugrabi samovozeči avto notranje ministrice.

V svojem prvem filmu po oprostilni sodbi, Control, Spacey nastopa le kot glasovni igralec. Foto: IMDb
V svojem prvem filmu po oprostilni sodbi, Control, Spacey nastopa le kot glasovni igralec. Foto: IMDb

Roger Scruton je za posledicami raka umrl leta 2020. Leta 2018 je bil imenovan za vladnega svetovalca na področju občinskih stanovanj – a je bil že aprila 2019 odpuščen zaradi rasističnih izjav, ki jih je dal v intervjuju za časopis New Statesman.

Julija je bil imenovan na prejšnji položaj, ker so se pri New Statesmanu opravičili, da so filozofova stališča predstavili nedosledno. Scruton kljub temu še danes velja za kontroverzno osebnost; nasprotniki mu očitajo, da je pomagal podpihovati sodobno protipriseljensko retoriko.