Po letu 2019, ko so Pariško operno hišo zaznamovali protesti, so letos baletni plesalci in odrski delavci znova na nogah. Na fotografiji utrinek s protesta leta 2019. Foto: EPA
Po letu 2019, ko so Pariško operno hišo zaznamovali protesti, so letos baletni plesalci in odrski delavci znova na nogah. Na fotografiji utrinek s protesta leta 2019. Foto: EPA
Sorodna novica Eifflov stolp so na obletnico smrti stvaritelja zaradi stavke zaprli

V Parizu poleg nedavne stavke uslužbencev na Eifflovem stolpu od novembra stavkajo tudi v največji operni hiši. Stavki odrskih delavcev, ki se je začela v novembru, so se v decembru pridružili tudi baletni plesalci v Pariški operi zaradi zaostalih pogajanj glede delavskih pravic. Stavke so povzročile precejšnje motnje pri predstavah opere, kar je odraz nenehnih delovnih sporov v tej instituciji.

Balerine že v preteklosti stavkale zaradi pokojninske reforme in težav z izplačili plač
Tako slikovitega protesta kot leta 2019, ko so balerine dan pred božičem v belih baletnih krilcih na dvorišču pred pariško operno in baletno hišo plesale prizore iz Labodjega jezera, tokrat niso uprizorile. Če so se takrat borile za svoje pokojninske privilegije, saj bi jim reforma pokojninskega sistema podaljšala upokojitveno leto za skoraj 20 let, se tokrat borijo proti vodstvu operne hiše zaradi neplačanih priprav na plesne predstave.

Plesalec mora imeti čas za pripravo, za ličenje, oblačenje, slačenje ... Trenutno se plesalec pripravlja približno 42 ur na mesec. Vendar je paket, dodeljen za ta čas priprave, enakovreden samo šestim uram,” je za portal Euronews pojasnil Matthieu Botto, plesalec v Pariški operi in predstavnik sindikata baletnikov. “To ni več skladno z realnostjo plesalca, zato zahtevamo ureditev paketa, ki je vezan na ta čas priprave,” je bil jasen Botto.

Sorodna novica Francoske balerine z umetnostjo proti pokojninskim reformam

Zaradi neplačanih priprav baletniki stavkali že junija letos
Že junija letos so baletni zbori stavkali zaradi iste težave, ki pa ni bila zadovoljivo rešena, pravi Botto. “Vodstvo naši zahtevi ni sledilo. Raje so predlagali reorganizacijo plesalčevega dneva z več vajami in s tem, da bi eno končali prej. Toda v bistvu ni koristno za baletnike,” je povedal za RadioFrance.

Po poročanju časopisa Le Figaro je v ponedeljek, 11. decembra, potekal sestanek baletnikov z višjim vodstvom. Botto po sestanku ni bil preveč optimističen: "To, kar se je zgodilo danes zjutraj, nikakor ne vzbuja navdušenja ..." je dejal, ko je v ponedeljek zapuščal sestanek. “Naš cilj ni stavkati: niti operi niti zaposlenim ne privoščimo izgubo zaslužka niti nočemo, da bi bili gledalci nesrečni,” pravi Botto. “Želeli smo preventivni posvet, ki ga ni bilo. Žal se tako v operi kot v drugih strukturah odsotnost dialoga vedno konča z dokazovanjem v razmerju moči.

Višine finančne izgube Pariške opere zaradi stavke trenutno še ne morejo oceniti. Leta 2019 je Pariška operna hiša zaradi neprodanih vstopnic izgubila več kot osem milijonov evrov. Verjetno bo zaradi stavke odrskih delavcev, ki traja že od novembra, podobna letu 2019.