Tako kot besedilo slovenske avtorice je predstava postavljena v Amsterdam, dom izgubljenih duš.

Foto: Carolin Saage/Bochum Schauspielhaus
Foto: Carolin Saage/Bochum Schauspielhaus

Po besedah Janje Rakuš je bila premiera predstave 20. januarja velik uspeh. Na sporedu Gledališča Bochum pa ostaja do konca marca. Pod režijo in koreografijo predstave se podpisujeta nizozemska plesalca in koreografa, brat in sestra Imre in Marne van Opstal. V predstavi nastopajo plesalci in trije igralci Chloe Albaret, Pierre Bokma, William Cooper, Francesc Nello Deakin, Boston Gallacher, Stacyian Jackson, Ramon John, Emilie Leriche in Meng-Ke Wu.

Voodoo valček za epileptike (roman je izšel leta 2014 pri založbi Pivec) je vrtoglavo delo, ki sredi amsterdamske rdeče četrti poetično in brutalno ustvarja raztrgan svet, sestavljen iz algoritmov, kolektivne osamljenosti in neizpolnjenih hrepenenj. Morda je bila usoda tista, ki je tam prepletla življenjske zgodbe nekdanje odvetnice Ivane ter spolnih delavcev Orfana in Kinge ter varovanca Wilhelma.

Foto: Carolin Saage/Bochum Schauspielhaus
Foto: Carolin Saage/Bochum Schauspielhaus

Vsi so epileptiki, ki jih preganjajo krči in iščejo novo identiteto v svetu, za katerega se zdi, da ni narejen zanje. Iz takšnega sveta skušajo pobegniti z zdravili, glasbo in duhovnimi vpogledi. Orfan, pesnik, se med seansami s strankami sprašuje o višjem smislu in svoji pripadnosti, medtem ko se Ivana spopada s čustvenimi posledicami svojega nemoralnega dela in razpadom svojega ljubljenega rojstnega mesta. Wilhelm je zasvojen s svojo Daily Jesus App in ugibanj o nesmrtnosti.

Imre in Marne van Opstal uporabita z močjo jezika in razkošjem podob raziskujeta protislovja in skrita hrepenenja protagonistov. Čudaški svet, v katerega se potopi ansambel, se zdi kot ukrojen za njune večplastne, nadrealistične in močne koreografije. Pričaka nas naval dotika in gibanja, ne da bi pri tem izgubili razum in humor, so o predstavi zapisali na spletni strani gledališča.

Foto: Carolin Saage/Bochum Schauspielhaus
Foto: Carolin Saage/Bochum Schauspielhaus

Obisk predstave priporočajo starejšim od 16. leta naprej, saj produkcija vsebuje prizore z eksplicitnim jezikom v povezavi s spolnimi dejanji.